Dags för veckans söndagsintervju.  Har så många spännande människor i pipen denna vår och min vän Emma Gunnarsson är sannerligen en av de mest inspirerande.
Emma är sjukt intresserad av hur vi människor fungerar och tiden bara rusar iväg då man sitter i samtal med henne.
Bra lyssnare, klok, rolig, ärlig och härlig. De bästa kvaliteter man kan ha om du frågar mig.

Emma utbildar och föreläser inom DISC, alltså olika beteendeprofiler. Ett väldigt spännande jobb!
Jag har lärt mig så mycket av Emma då vi suttit i en hel del möten den sista tiden. Väldigt glad över att hon vill vara med här i intervjun och dela med sig av sina klokheter.

Hej Emma – Vad har du uppskattat mest denna vecka?
Ljusare dagar –  Jag har upplevt denna höst och vinter väldigt mörk. Jag har verkligen saknat ljuset.

Vad äter du helst?
Jag fullkomligt älskar skaldjur. Allra bäst är ”lajrhommer” som vi stolt säger på Läjet om våra havskräftor.

Min största idol inom mat är min mamma!
Jag beundrar mycket hos min mamma – en av hennes talanger är kunskap och passion för matlagning. Så jag har alltid varit otroligt bortskämd med bra råvaror och väl tillagad mat – alltid lagad med mycket kärlek.
Tyvärr är den genen inte nedåtgående i arv, jag har varken mammas talang och inte heller intresset att laga mat.
Men jag älskar middagarna min mamma skapar.

Jag värdesätter också min familjs helgfrukostar mycket. På sommaren cyklar min sambo och son bort till det lilla bageriet Tis Tårteri (endast öppet under vår och sommar) som ligger i Läjet och köper nybakade frallor. Jag älskar frukost och skulle aldrig börja dagen utan.
Att på helgen få lite extra tid att tillsammans njuta av smoothies, croissanter och allt annat som vi kan lyxa till det med är guld. När vi sen får toppa det med att kunna sitta ute och äta, kanske ta ett morgondopp före, då är annat svårslaget.

Ok, vad äter du inte?
Det är inte mycket.
Jag är dock sjukt stolt över att jag inte ätit något godis, chips eller ostbågar under tre års tid. Var en riktigt godisråtta och är glad över att ha kunnat ändra gammalt beteende. Förr kändes det tvunget att ha handen i någon skål för att förhöja myset över våra serie-maraton, film osv. Nu känner jag inte längre att jag behöver tugga på något.
Fast jag älskar glass, så det får bli mitt ”lördagsgodis”.

Vad brinner du för?
Låter klyschigt – men möten med människor. Alla har en historia att berätta – en ”resa” de gjort, ett beslut de har tagit som påverkat dem till var de är idag. Att få förmånen att lyssna och ta lärdom av det, det driver mig och det brinner jag för.

Jag har förmånen att fått träffa dig och din kompanjon Miranda som jag beundrar för ert mod, era berättelser och framförallt för er drivkraft att förbättra och förändra.

Jag träffar människor dagligen som jag är nyfiken på och beundrar. En av dem är min sambo Kimmo som med otrolig målmedvetenhet och beslutsamhet blev väldigt framgångsrik i det han bestämde sig för.
Imponerande och beundransvärt!

Vart reser du helst och varför?
Gillar både korta och långa resor. Att tillbringa en helg till Stockholm eller Köpenhamn uppskattar jag lika mycket som en längre resa till andra länder och kontinenter. Jag har varit i Italien ett antal gånger och älskar landet.
Maten, drycken, människorna, temperamentet, shoppingen och baden i södra i Italien är underbar. Jag hoppas inte min flygrädsla begränsar mig, men jag tror den tyvärr gör det omedvetet.
Det finns dock så många fler länder jag vill uppleva.

Vad läser du?
Just nu läser jag Annika R Malmbergs bok ”Make it work”, en guide till fungerande relationer. Den handlar mycket om det jag arbetar med.

Jag läser annars mycket blandat, en favorit är Jojo Moyes.  Att bli uppslukad i andra människors historia är avkopplande.

Vad lyssnar du på?
Svenska artister som Seinabo Sey, Sabina Ddumba, Janice, Rhys, Molly Sandén, Laleh, Linnea Henriksson – grymt coola kvinnor som jag beundrar mer än bara deras låtar och röst.
Jag är också svag för popsnören som Oskar Linnros och Daniel Adams Ray. Petter ligger mig alltid varm om hjärtat – beundrar honom för hans förmåga att tro på att allt är möjligt och att hårt arbete lönar sig.

Jag själv sjunger och spelar, eller mer klinkar, piano och har gjort det i många år, så musiken är otroligt viktig för mig.
Detta är min fullkomliga avkoppling och fyller på energi. Har precis fått ett piano och är så lycklig för det!

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Det finns ju så otroligt många kloka människor som matar oss med massa kloka ord och tips dagligen, så mitt tips blir nog helt enkelt att gör så gott du kan – det är fullt tillräckligt!

En viktig rutin för dig?
Önskar jag kunde säga mitt dagliga yoga-pass eller min dagliga löpartur, men haha tyvärr, inte jag. Just nu.
Mitt morgonkaffe är heligt, är inte Emma innan jag fått det.

Sedan kom jag ihåg en annan rutin som egentligen går av bara farten – direkt när jag kommer hem efter avslutad jobbdag byter jag om. Tar på mig omatchande, urtvättade och otroligt sköna kläder. Det blir liksom min ritual för att lämna “jobb-mode”. Inte stänga av jobbet, för det finns alltid med tankar och ideér kring det, det är så jag är – men på det sättet växla och komma in i “hemma-mode”.

Under sen vår, sommar och tidig höst är ett dopp i havet min mest helande stund. Vi har förmånen att bo nära en liten badvik, Kagabäcken. Försöker bada så många dagar som möjligt under sommaren. Tyvärr delar jag inte den passionen med varken sambo eller son, passar då perfekt att ta på sig badrocken och gå ner till Kagabäcken för ett snabbt dopp alldeles allena. Havet liksom sköljer bort det dåliga och fyller mig med det bra. Flummigt, men det funkar för mig.

Du jobbar med att Disc-analyser och olika beteendeprofiler. Berätta lite – Vad är det och vad var det som fick dig att intresse dig för detta yrke?
DISC är ett verktyg och ett hjälpmedel som beskriver olika människors beteende, det som syns och hörs hos en person. DISC bygger på William Marstons teori, som delar in beteendet i 4 olika färger, blå/röd/grön/gul, färger för att det är lättare att komma ihåg. Detta hjälpmedel beskriver människors olikheter.

Vi har alla fyra färgerna i oss, men beroende på hur mycket vi har av de olika färgerna kommer vi att prioritera, besluta, kommunicera och samarbeta på olika sätt.

Det finns inget beteende som är sämre eller bättre än något annat. Alla kombinationer och färger har styrkor och svagheter som upplevs olika beroende på vilken situation det är och beroende på vem som frågar.

Beteendeforskningen hävdar att de effektivaste människorna är de som har förståelse för hur de själva fungerar och agerar i olika situationer. De känner sina starka och svaga sidor, därför kan de utveckla sina egna tillvägagångssätt för att möta omgivningens krav.

Jag har erfarenhet av att detta är ett effektivt verktyg i möten med andra människor, som ger en djupare förståelse hur vi samarbetar och tillsammans når våra mål.

Gillar Annika R Malmbergs metafor om krockkudden. Den färgen som ligger allra längst ifrån dig är den som du ofta krockar mest med. Om människor var utrustade med någon form av krockkudde, så skulle smällen inte bli så hård. En krockkudde är i detta sammanhang mer kunskap om hur vi skiljer oss åt och skaffa några enkla tips på hur man ska göra för att undvika en alltför häftig krock.

Intresset kommer från det som driver mig – möten med människor. Jag ville bli bäst i mötet med andra. För att bli bäst behövde jag börja med mig själv, hur upplever jag mig och framförallt hur andra upplever mig. Sen lära mig hur andra reagerar och kommunicerar i olika situationer.
Jag kom i kontakt med DISC för ca 10 år sen, men började jobba med på riktigt under min tid som ledare på Falkenbergs Strandbad.

Du som har kommit så långt inom detta spännande område och bär på så mycket kunskap  – Har du något tips att dela med dig kring dig?

Det som är det bästa med det här är att det finns så mycket mer kunskap och erfarenhet att få och lära sig. Nyfikenhet och att lära mig mer att viktiga faktorer för mig att fortsätta mitt driv.

Ställ frågor. Försök förstå. Alla är olika. Alla behövs.

Slutligen – Kan du berätta lite om dina drömmar och förhoppningar inför detta året?
Jag har precis börjat nytt jobb som utbildare, föreläsare och rekryterare på Finnvedens Säljkraft. Känns superkul!
Det är en dröm som gick i uppfyllelse. Att jag på heltid får jobba med att möta massa människor, utbilda och utveckla.  Jag har fantastiskt duktiga, kompetenta, varma och framför allt roliga kollegor. Vi skrattar mycket varje dag på jobbet, det är viktigt för mig!

Med en kanonstart detta året så är mina förhoppningar höga inför resten!

Jag drömmer om att hitta en harmoni i vardagspusslet, att inte springa lite bakom, lite efter, rädd för att inte räcka till. Utan mer njuta, ta vara på det vardagliga, det är ju livet liksom.

Jag drömmer om att få resa med min familj. Jag drömmer om en lång varm sommar, med många dopp och ljumna kvällar.

Tack Emma! Ses imorgon under nästa möte.

Då når Emma på emma@finnvedensaljkraft.se

Kommentarer till “Söndagsintervjun – Om Emma Gunnarsson

 1. Hej, intressant intervju! jag läser/lyssnar på den boken just nu och är också intresserad av att “hitta” mig själv i bland alla dessa färger. såg att jag kunde göra en liten enkel test variant i boken. Men jag undrar om livet i sig och de prövningar som man går igenom kan förändra ens färg i grunden? Det jag menar att jag känner igen mig i vissa bitar när jag var yngre men känner mig som en annan färg idag. Kanske inte lika framåt, social, nyfiken som jag var när jag var ung . Kan ens färg förändras eller är ens färg alltid densamma från nyfödd till slutet? Eller kan det vara så att om man utsätter kroppen/själen för något som den egentligen inte vill eller trivs med göra så att färgen dör ut. eller hur funkar det där med personlighet och färg. intressant kan jag tycka eller kan man ha lika mycket av alla färger? Ha en fin måndag!

   1. Tack, 🙂 .. så nyfiken. men egentligen har vi väl en färg i grund och botten? Fin dag önskar jag dig!

 2. Älskar formatet med intervjuerna. Om man får önska intervjuer så önskar jag söndagsintervju med någon av de indiska kvinnorna/personer som ni samarbetar med. Om ni reser dit igen. :). Önskar även (hehe bara öser önskningar här) att du börjar göra filmade intervjuer, eller ja samtal. Typ som Garance Doré fast med mer edge. Eftersom du har mer edge (= mkt bra). Och då gärna kanske ännu mer bredd i representationen bland dem som intervjuas. Inte för att de som varit med hittills är fel på ngt sätt men jag tror att fler perspektiv, ansikten, livssituationer som är mer olika ditt skulle kunna bli en väldigt stark grej här. Ok yrkesskadad kommentar men ser sån potential i denna kanal + rörligt. 🙂

  1. tack! Detta har jag också funderat på. Vi är på gång med rörligt och då i intervjuform, jag måste bara sätta tekniken först så det funkar praktiskt. Kram och tack för bra input.

 3. Hej där!
  Jag bara gapar när jag läser om Emma. Känns som om detta är min barndomskamrat ifrån Skellefteå som jag inte sett eller hört ifrån på år.
  Jag heter Nadja och skulle gärna vilja komma i kontakt med Emma om hon minns mig ifrån Skellefteå. Om det är en fel Emma så behöver hon inte kontakta mig 🙂
  Men hon är så lik.
  Tacksam för svar via mail.

 4. Vad spännade det låter med DISC och dessa färger. Har du någon bra bok att rekommendera inom detta område?

  1. Ja, “Omgiven av idioter” och Annika R Malmbergs bok “Make it Work”

Kommentarer stängda