Jag hade den stora äran att bli bjuden till Lilla Hyttnäs och Carl Larsson-gården förra veckan. Det var lanseringsdag för den vackra boken ETT HEM – Carl & Karin Larssons värld som Elsa Billgren står bakom. En helt otrolig bok, texterna, recepten och bilderna är något alldeles extra och en varm rekommendation att bläddra i eller ge bort som gåva till någon du håller av.

Långbord och finlunch i Karins ateljé tillsammans med härliga kollegor – wow, så himla härligt. Här strålar Elsa ikapp med sin fina bok.
Bra jobbat Elsa!

Efter lunchen delade vi upp oss i två små grupper och fick en rundvandring i hemmet. Vilken lyx!
Vi hade dessutom fått lov att fotografera under besöket och det gladde oss alla – detta är nämligen strängt förbjudet för besökarna på Carl Larsson – gården. Men de gör ibland undantag för press. Jag hade med mig både kamera och mobil samtidigt som jag försökte fånga upp allt vad som sades på rundturen. Hahaha, tur man är van att hålla fokus på massa saker samtidigt.

Den här bården målade Carl till Karin i namnsdagsgåva och jag önskar mig detsamma av Jonas i vårt franska hem. Det tror jag säkert han fixar!

Carl och Karin Larsson gifte sig 1883 och fick åtta barn.

År 1888 fick familjen Larsson ett litet hus, Lilla Hyttnäs i Sundborn, av Karins far Adolf Bergöö. Lilla Hyttnäs blev Carl och Karins gemensamma konstprojekt där deras kreativitet fick utlopp i en modern och personlig arkitektur, färgsättning och inredning. Det är verkligen så unikt och fint här. Min blick fastnar överallt.

Kakelugnarna, alla väggmålningar, kulörerna i samspel. Jag läste en artikel en gång där det stod att Karin och Carl var 1900-talets influencers och det kändes så himla kul att läsa.
För oj, vad de inspirerar!

Det gröna taket, med rosetterna i bården och de rutiga sängkläderna är en klockren kombination som få hade vågat sig på tror jag.

Tavlorna har spännande placeringar i varje rum och det är något jag tar med mig.

Älskar allt – fattar inte hur de hann skapa så mycket men påminner mig om att de inte hade några mobiler i handen. Vill kasta min telefon i sjön.
Men det går ju inte såklart – mitt viktigaste arbetsverktyg.

Suzannes sovrum.
Här har hon målat den vackra bården själv. Jag tror starkt på att bården letar sig hem i våra svenska hem igen. Jag hade en i början av 2000-talet.

Våren hade inte svept in över Sundborn och Lilla Hytnäs än tyvärr. Det föll till och med ett lätt snöfall över trädgården då vi satt och åt. Det är otroligt egentligen – i min trädgård på västkusten blommar tulpanerna för fullt nu och det är krispigt grönt på träden runt om oss.

Men så vackert här under alla årstider såklart.

Vacker målning av Karin på dörren.

Genom Carls målningar och böcker har Lilla Hyttnäs blivit ett av världens mest kända konstnärshem. Ljuset, Karins fria inredningsstil och det livliga familjelivet, så som det skildras i Carls akvareller, har nästan blivit synonymt med bilden av Sverige.

Carls ateljé är något alldeles speciellt och det är finurligt hur de byggt ut huset efter deras behov och vad ekonomin tillät.

Det vackra gästrummet med målningar både på väggar och tak hade inte Carl målat, minne ej vem tyvärr – men så mustigt läckert! Boken, Carls memoarer, köpte jag i museibutiken ihop med två kuddar som jag både ska sy och brodera själv. Ja, du läste rätt!
De lär ju ligga kvar i sin låda fram till pensionen men jag hoppas jag har någon händig människa i min närhet som kan tycka att det är kul… Help please!

Avslutar med en bild från Carls sovrum. Älskar färgsättningen!

Sannerligen en underbar plats och en utflykt jag varmt rekommenderar. Åk hit!
Och beställ boken för tusan – den bör alla ha i bokhyllan eller på soffbordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Stig in hos Karin & Carl Larsson

 1. Jag fattar faktiskt inte varför enbart Elsa lyfts fram i det här boksläppet då hon varken fotograferat eller står bakom texten!?

  1. Ingen av de andra var med på pressträffen och det är dessutom Elsa som jobbar offentligt och har störst räckvidd för exponering – ganska naturligt tycker jag i en kampanj för att nå ut med boken så mycket som möjligt.
   Men du har rätt – jag borde ha skrivit vilka andra aktörer som varit med och skapat boken. Tycker att både illustratören och fotografen är fantastiska!

 2. Så vackert och inspirerande! Lite sorgligt att jag bara varit utanför husen…förra sommaren med otåligt barn. Det gick helt enkelt inte för mig och min man. Men en annan vacker dag så…fint att få se genom din lins istället. En färg-tröst! Jag blir nyfiken nu om du inspirerats av nya färger? Att skapa ny kollektion med andra nyanser? Eller textilier till hemmet med rutor och andra färger? Själv älskar jag orange även om det är svårt att få till i kläder som passar mig och inredning så det blir lagom. Så fina väggmålningar verkligen. Och brodera känner en ju för…min svärmor har broderat våra barns namn på fina gamla linne-handdukar och fina bomulls-örngott. Vackert även om tonåringarna inte förstår uppskatta det nu…kanske en workshop i Varberg med broderier som förr…och väggmålningar 🌻tack för härligt blogg-inlägg. Ha en skön dag!

  1. Tack!
   Ja, hoppas du kommer dit en dag och in i huset, allt har sin tid.

   Jag kände sug efter mönster och mer färg redan innan jag åkte dit men det märker man hos ganska många just nu tycker jag. Inspireras väldigt av den brittiska inredningsstilen där more is more.
   Broderi hos KLco kanske hade varit något 🙂