I år är det fem år sedan Mir och jag drog igång en liten business ihop.
Vi hade inga direkta mål eller planer. Ville bra ut i världen och ha lite skoj faktiskt…

Det hela började med att vi lärde känna varandra på hotellet vi båda arbetade på. Jag frågade om jag fick fota Mir och vi blev snabbt nära vänner och drog iväg på äventyr med kameran. Hon framför och jag bakom.

Mir hade rest mycket, bott utomlands och haft ett riktigt spännande liv. Jag fick ju barn när jag själv nästan var barn och hade helt gått miste om att se mig om runt i världen. Vi började spåna på hur vi skulle kunna komma iväg och resa ihop och insåg ganska fort att vi var tvungna att skapa ett jobb runt det. Dels för att finansiera resorna och också för att kunna rättfärdiga att jag stack iväg utan att ta med man och tre barn.

Affärsidén var enkel och lysande. Mir hade köpt en mängd haremsbyxor i Thailand och tagit med sig dem hem till Sverige då hon märkt att de uppskattades av vänner och bekanta – så tjänade hon en liten peng också.
Vi tog den idén och byggde vidare på. Vi åkte till Thailand i 72 timmar och köpte hundratals haremsbyxor samtidigt som vi fotade mängder av material och delade vår resa på blogg och Instagram.

Vi hade med oss en hel del kläder från andra varumärken som vi fotade tillsammans med våra egna byxor och byggde storys kring dem och den fantastiska miljön vi befann oss i. Vi hade turen att bo precis vid munkarnas tempel och ett underbart frukostställe med bra wifi. Klockren fotolocation och bra uppkoppling visade sig vara en sjukt bra kombo.

Vi startade ett gemensamt bolag  och så öppnade vi en kostnadsfri webbshop via Tictail. Bra tips för dig som inte vill lägga tusenlappar på en web-lösning för att kränga grejer. Enkel och bra lösning.

Byxorna sålde som smör och några månader efter fick vi åka tillbaka för fler inköp. Vi utökade med smycken och andra saker vi föll för. En del knepiga saker har passerat vår butik faktiskt… Ett tag sålde vi vinkande thailändska katter i silver. Vi döpte oss till For Good Luck för överallt vi gick så möttes vi med ett stort leende och dessa ord.

Vår lilla business växte. Vi sålde mer och mer kläder och började så smått att designa egna kläder med hjälp av de kontakter vi skaffat oss på vägen. För några år sedan startade vi vår största samarbete i Jaipur, Indien.
Det var sonen i familjen som tog kontakt med oss via sociala medier. Han hade sett oss på Instagram och var väldigt imponerad av vårt jobb och helt övertygad om att vi skulle göra lyckade affärer ihop.

Så vi började jobba med ett mindre familjeföretag som trycker och färgar tyger för hand. Vi är alltså med och påverkar hela processen samtidigt som vi har en stor inblick i produktionen. Vi jobbar så hållbart vi kan och med så liten klimatpåverkan som möjligt för att ta fram våra kollektioner. Här kan du läsa om processen.
Hela vår smyckeskollektion i silver skapas också för hand av två bröder i Jaipur.

Vi försöker att knyta ihop säcken och ha kvar vårt ursprung – det karga nordiska klimat som vi har i vår hemstad Varberg med de indiska influenserna. Vi har en blå tråd genom varumärket och det är lätt att känna igen det FGL står bakom.
Det är bara vi – Mir och jag. Vi är designers, stylister, modeller, fotografer, webredaktörer och mycket mer. Under åren har vi fått ovärderlig hjälp kring det tekniska och ekonomin från min man och vi har dessutom en grym revisor.
Skaffa det om du är egen – en bra revisor är guld värd. Du ska fokusera på det Du är bra på.

Vi har ökat vår omsättning med 100% varje år sedan starten och sommaren 2017 växte vi ur vår källarlokal. Av en slump ramlade vi över en industrilokal i området Brukstorget i Varberg.

Vi gjorde lokalen till vår på bara ett par månader och i slutet av september öppnade vi dörrarna till FGL Store. Detta är så mycket mer än en butik – här sköter vi all sorts drift i företaget, tar emot kunder, skapar events såsom föreläsningar, intima spelningar, yogakvällar eller middagar.

Vi är mitt inne i ett jättespännande år för FGL och det är fortfarande äventyrslusten som driver oss framåt.
Modiga och orädda men samtidigt väldigt realistiska –  två små arbetsmyror som peppar varandra. Och så gillar vi att testa nya saker och ha kul. Perfekt kombination.

Och nu når vi ett nytt delmål och lanserar vår nya site FGL. Där finner man vår shop, info om events, små stories om verksamheten och annat. Så pepp!
Kika runt och se vad du tycker och kom väldigt gärna med feedback. Tack på förhand.

 

Kommentarer till “Storyn om FGL och spännande lansering

 1. Åh vilken fin och inspirerande sida ni har skapat, så glad jag hittat hit! Man blir både sugen på att shoppa, resa och starta webbutik igen! 🙂
  Som liten feedback till webbshoppen skulle det vara bra med fler bilder på plaggen, känns lite svårt att se hur vissa av dom ser ut. Förstår känslan ni vill förmedla med snygga “inspobilder” och de älskar jag men hade varit bra med en lite mer “detaljrika” bilder också! Gärna så man kan se alla färgerna också när det går att välja som alternativ! Lycka till och ska blir jätte spännande att följa er resa! //Cecilia

 2. Underbart att läsa om ert företag! I den här tiden av entreprenör/tillväxtvurm är det så fint att det finns företagare som satsar på hållbarhet och kvalitet och värnar om prducenterna istället för att utnyttja billig arbetskraft i fattiga länder. HEJA! 🙂

 3. Vilken underbar resa, bra jobbat!
  Ser fram emot fler vackra bilder och fina blogginlägg både från dig och FGL.

 4. Nya sidan ser skitsnygg ut! Det enda jag reagerade på nu efter detta utförliga inlägg om all betydelse bakom namnet, är att FGL inte är utskrivet någonstans (förutom i adressen & footern) så att en vet att det står för For Good Luck om en inte redan är bekant mer ert varumärke 🙂

  1. Hej,
   Ja, du har rätt. Vi hette For Good Luck då vi startade.
   Vi heter förkortningen FGL numera och jag borde vara tydlig med det i texten ovan. Kanske bör lägga till 🙂

 5. Wow så sugen jag blir på att hitta på en egen variant av er resa. Ni inspirerar med ert mod och med er klokhet!

 6. Jag blir så sugen på att starta en webbshop 😄 Det ni gör är otroligt inspirerande! Jag blir alltid extra inspirerad och glad av kvinnor som följer sina drömmar och mål! Ni är grymma ❤

 7. Hej! För något års sedan har jag för mig att FGL sålde himla fina runda “filtar/sjalar” i blåa färger! Är detta något ni kommer sälja igen? Är så sugen på en sådan!

Kommentarer stängda