Nu kommer ett ytligt inlägg som handlar om hälsa. Eller det är väl inte så ytligt i och för sig?
Fysisk och mental hälsa är ju jätteviktigt och något vi alla borde prioritera i allra högsta grad. Men visst kan man tycka sådant här känns oviktigt när världsläget är som det är.

Vid sidan av att uppdatera nyheterna, donera det man kan och hjälpa efter sina egna förutsättningar så känner jag att man bör kolla sitt egna mående och försöka få kontroll över det. Detta för att orka vara en stöttande och bra mamma, fru, vän, dotter och kollega. Och främst för sig själv såklart – för att inte falla ner i det mörka djupa hålet av hopplöshet och oro.
Det gynnar ingen – allra minst mig själv.

Jag började detta inlägg denna morgon vid 06 och när jag hade tankat upp bilderna drog jag på mig promenadskorna för att gå med Boris längs havet innan jag skulle fortsätta med textinnehållet. Jag stoppade Elsa Billgrens och Sofia Woods podd  i öronen och ökade stegen. Intressant – för de pratade precis om detta jag själv ville skriva om idag.
Väldigt inspirerande! Lägger länk i slutet av inlägget så kan ni också lyssna. Klokt, mjukt och bra.

Jag har små ritualer jag använder mig av i vardagen och i oroliga tider är dessa ännu viktigare för mig. Jag har naturligtvis ramlat in i destruktiva vanor också då och då när livet stormat runt om  men då blir självföraktet ännu större och sedan har jag väldigt svårt att komma tillbaka till mig själv igen.
Detta är små grejer som får mig trygg och får mig att fortsätta – för en annan kanske det är att snöra på sig löparskorna eller baka något gott.

Jag hoppas ändå detta inlägg kan inspirera dig till att vara rädd om dig själv och boosta dig med saker som får dig må bra. Även fast det bär emot då du vet att andra människor lider.
Jag tänker så här – Det första man bör göra är att schemalägga nyhetskonsumtion och sociala medier för att låta hjärnan få en paus från allt det hemska.

Dessa ritualer har hjälpt mig mycket.
Jag rabblar sinnesrobönen  – ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. Att tända salvia och sakta gå genom huset medans bönen sänker sig i kroppen ger ett lugn som tröstar.
Varför?
“Smudging” , alltså tända rökelse är ett rituellt sätt att rena en person, plats eller föremål från negativa energier eller inflytanden.

Varje morgon drar jag ett vägledande kort som hjälper mig sätta riktning för dagen eller tröstar. Den här ritualen tycker jag väldigt mycket om.

Denna morgon drog jag valen.
“The whale represent profound emotional health and stability.”

Mycket av måendet hör ihop med vad jag äter.
Så är det för de flesta kan jag tro men det är säkert skillnad på vad man behöver för mat under perioder då man behöver vara extra snäll mot sig själv. Jag mår bäst av att utesluta socker, laktos och äta minimalt med gluten.
Jag sötar med honung, dadlar och banan till exempel och försöker laga pannkakor med mandelmjöl. Men jag tackar inte nej till en god pasta och ett gott levainbröd. Jag gör linsgrytor, gratinerar grönsaker i ugn, äter mycket kokta ägg och adderar extra olivolja på maten. Försöker komma ihåg att stoppa i mig lite surkål eller kimchi varje dag för fermenterade grönsaker ska vara super för tarmfloran.

Ofta gör jag en stor sats grön smoothie som jag dricker till frukost och mellanmål. I denna kan jag ha både cashewnötter och solrosfrön. Och matcha såklart.

Ingefära och citron är ett måste.

I samma veva som jag dricker denna gröna drink så äter jag mina kosttillskott. Magnesium sparar jag till kvällen för den äter jag för att få bra sömn. Mitt mål är att få åtta timmar sömn per natt nu och jag är inte negativt inställd till att lägga mig en sväng på eftermiddagen om det behövs. Jag har verkligen lagt om tempot i livet sedan årskiftet.

Rörelse är viktigt. Jag är ute på långa promenader varje dag med min hund och så försöker jag få till träning på gym eller yoga. Gymmet har dock inte sett röken av mig på länge men jag vet att nu måste jag verkligen prioritera detta för att få ordning på min rygg. Jag måste bygga upp muskler för att orka. Man ska inte underskatta träningen man får då man promenerar i terräng, upp över klippor eller i en skog. Det bästa är när man kan kombinera fysisk aktivitet med en häftig naturupplevelse tycker jag. Gärna ha med sig någon mysig picknick på turen.

En annan del av ta hand om sig själv är kroppsvård i form av bad, bastu och torrborstning. Jag gör alla tre så ofta jag kan.
Sen ser jag till att smörja mig själv med goda oljor och lägga på nattmask.

Om jag ger mig själv allt detta så orkar jag helt enkelt lite mer, känner mig grundad och mer klar i skallen för att  kunna ta emot och sortera i all information som flödar in över mig just nu.

Lägg gärna tips i kommentarerna vad ni gör för att må bra och boosta er själva för att orka.

Här är länken till podden förresten – lyssna på den.

Kommentarer till “Ta hand om dig – om att rusta sig själv

 1. Tack, så fint och vilken tonträff. Skriver av nån med absolut gehör för tidsandan och människan. Hatten av.

  Rutiner som landar och laddar mig:

  Djupandning. Det är antiinflammatoriskt eftersom det får fart på lymfsystemet. Det är lugnande (kanske vår motsvarighet till katters kurrande; de kurrar inte bara när de myser utan även när de är rädda. Ljudet tröstar dem, lugnar).

  Att gå samma promenad varje dag och notera naturens och stadens förändringar. Men också sånt som ok nu är papperskorgen full. (Min promenad rymmer båda, då jag bor i Stockholms innerstad men nära parker och vattnet). Särskilt noga spanar jag efter djurliv. Jag ser fåglarna på ett nytt sätt tack vare att jag ser dem så ofta, men också så noga. Jag ser änderna på isflaken som många individer istället för enheten änderna. Jag tänker på hur de känner i solen som värmer våra ansikten.

  Jag väljer bort att prata av mig om allt. Jag väljer bort vissa fajter mentalt. Det får vara så. Och när jag gör det så fylls jag av en känsla av frihet. Att dricka kaffe med en vän och inte berätta hur dryg en kille var på ett möte dagen innan. Aaah. Att inte känna efter så noga om allt andra gör och säger. Jag kan bara göra och vara mitt. Dvs jag gör sinnesrobönen men pga orsaker är bön helt uteslutet för just mig.

  Styrketränar. Det finns forskning som visar att det hjälper mot klimakteriebesvär och jag ör inte där än men tänker det kanske beror på hormonbalansen. Att vi mår bra av att musklerna får arbeta. Så det får de.

  Sömn.

  Jag praktiserar mindfulness när jag äter. För att njuta.

  Mina rutiner ballade ur ett tag men nu är jag nästan tillbaka. Mitt problem är att jag så lätt glömmer att göra-saker när det handlar om att göra saker för mig, ta hand om mig själv. Så nu har jag lurat adhd-systemet genom att jag och en vän påminner varann haha.

 2. Alltså ÄLSKAR detta inlägg!!! Tack för att du delar!!! Läser & super in allt du skriver då ja som du är över 40 och det känns som så stora förändringar i kroppen skett.

 3. Vilket inspirerande inlägg!
  Jag har mina teritualer, eller snarare testunder, som får mig att må bra, och är heliga! Om jag så kommer hem mitt i natten, så vill jag ha en stund i soffan med stor kopp te! Det får mig att varva ner och må bra, men ger mig också en fin start på dagen (men då vid köksbordet).

  1. Samma här. Te och promenader funkar både uppiggande och stresshantering för mig. Te är nog det mest underskattade medlet för psykisk hälsa!

 4. Jag tar alltid hand om mig själv i första hand genom långa promenader och yoga varje dag (ingen annan gör det åt mig) Massage och spa ibland/Bra hudvård/bra kost! Läser bra böcker om hälsa bl.a Sanna Ehdin och Maria Borelius Vår hälsa är viktig och värd att tas hand om ❤ för att vi ska orka arbeta/leva i detta sönderstressade samhälle
  Vägrar titta på sociala medier nu när kriget i Ukraina pågår behöver inte bli påmind jag vet att det pågår och hur svårt det är för människor där ❤
  Mvh Rita

 5. Jättefint inlägg Kristin, gärna ännu mer sånt här tycker jag! ❤
  Jag har börjat styrketräna mer och känner mig stark och stolt i kroppen, en häftig känsla. Jag tränar hemma, det funkar väldigt bra för mig!
  Jag gillar Maria Borelius böcker och podd om antiinflammatorisk kost, träning och hälsa, de har gett mig massa bra tips.

  1. Åh, har du tips om hur man gör? Alltså, motivation, ngn bra video på youtube tex? Jag har utmattningssyndrom i botten samt adhd som gör att vissa saker blir extra kämpiga och just nu har jag ett enormt stresspåslag då exakt allt omkring mig är jobbigt. Jobb, skola, barn, sjukdom i familjen och krig. Jag fyller 40 i sommar och känner hur hela jag är så TRÖTT. Kroppen orkar knappt bära upp mig och om jag väl försöker ta tag i träning är jag ”bakis” flera dagar efteråt. Behöver helt enkelt komma igång.

   1. Hej. Jag har hittat en tjej som har många härliga lite kortare streching-videos. Hon pratar inget utan det är lugn musik och en klocka som piper när man ska byta övning. En lugn stund där kroppen mjuknar under tiden. Kankse kan vara en bra kombination ihop med träningen du vill börja med? 😊 https://m.youtube.com › videos
    Mady Morrison – YouTube

    Sen gillar jag också pilates för nybörjare på YouTube. Finns massa olika. Där är det lugna övningar som stärker inifrån och ut och man kan anpassa övningarna utifrån var man själv är fysiskt.

   2. Jag har samlat på mig en massa bra styrkeövningar där man antingen använder hantlar, gummiband eller enbart kroppen. Jag har bl.a. sparat ner styrke- och stretchövningar på Instagram från t.ex. Fridaflow och Maratonpetra. Sedan har jag själv satt ihop olika pass med blandade övningar för hela kroppen, har skrivit ned dem i en anteckningsbok (i början kollade jag i mobilen för att se själva utförandet). Jag kör ganska korta pass, typ 35 minuter, med 6 övningar som jag kör 3 varv av. Typ “stationsträning”.
    Det bästa med detta tycker jag är att det blir så varierande, roligt och prestationslöst. Jag rullar ut träningsmattan och kör härlig musik till när jag tränar. Mitt mål är 3 ggr i veckan men det kan bli både fler och färre…
    Nyckeln för mig har varit att strukturera upp min träning, men på ett lustfyllt och enkelt sätt. Jag tycker det är guld värt att kunna köra hemma, när jag vill och kan, det är ett så tidseffektivt och smidigt sätt.

    Styrketräningen kompletterar jag med utomhusrörelse, typ promenader, cykling och löpning.

    Hoppas det var några tips! ❤

    1. Josefin och Mia: tack för fina tips! Jag ska verkligen försöka komma igång. Man vet ju att det är det kroppen behöver men den där tröskeln man ska över…huva😱
     Kanske idag blir dagen jag börjar!🥰

     1. Heja dig Kristin!! 💪 Börja med etapper, ha delmål… och jag tror verkligen på att försöka finna balansen mellan det lite mer lustfyllda och roliga, och det mer rutiniserade. Lycka till!! 🤗

   3. Slänger in ett träningstips på youtube här – Jag älskar Lottie Murphys pilatesvideos, då det är så lugna (utan musik), synkade till andetaget och low impact. Perfekt om man har mycket stress i bagaget och kanske inte pallar högintensivträning, men ändå vill få in funktionell styrka. Tycker pilates generellt är superbra på det!

   4. Hej Kristin ❤️ Det låter på det du skriver som att din kropp behöver få ta emot just nu och FÅ påfyllnad snarare än att du ska aktivera den ytterligare. Massage, ligga på din yogamatta, titta på himlen, komma ner i kroppen. Styrketräning kan du ta längre fram när du inte är lika aktiverad i stress.
    Du är viktig ❤️

    Jag skickar en länk på en mkt lugnande guidad meditation. Stor kram

    https://m.youtube.com/watch?v=15q-N-_kkrU

 6. Tack för en fin och närvarande blogg❤️ Tycker mycket om när du skriver om hälsa och inget du skriver är någonsin ytligt! ❤️

 7. Hej

  Jag älskar också naturlig hälsa och lever ungefär som du vad gällande matvanor , kost och sömn plus vitaminer men … om man ändå inte ta sig ur mörkret och varit där alldeles för länge, har du någon erfarenhet av antidepressiva mediciner som du vill dela med dig av. Jag har fått utskrivet men inte vågat ta , jag har också upptäckt efter 35( är 37) att PMS och menstruationerna är mycket mer brutala än innan , har varit anti att ta preventivmedel med hormoner sen jag tog ut en hormon spiral vid 31 och mådde så mycket bättre. Jag har läst lite och det står att man kan bli hjälpt av kombinerat p- piller för sin PMS , har du eller någon annan erfarenhet av detta som blivit hjälpta. Jag funderar på om det är min PMS och mina kraftiga menstruationer, blandat med en massa annat ( tufft år) har gjort att jag blivit nedstämd/ deprimerad, då vill jag inte äta antidepressiva i onödan. Äskar din blogg och ditt sätt att skriva ♥️

  1. Hej Anni,
   Jag fick antidepressiva en gång men hämtade aldrig ut dem – började kallbada väldigt mycket och ökade den fysiska aktiviteten. Inte högintensiv träning utan mer rörelse för att att få endorfinerna att pumpa runt.
   Men jag har familjemedlemmar som inte skulle klarat sig ut genom depressioner utan medicin så jag är helt för att ta det kroppen måste ha för att komma vidare och kunna lyfta blicken.

   Kanske läge att testa medicin om inte kost, träning osv gör att det lättar?

   Jag har inte erfarenhet av p-piller, har endast använt kopparspiral. Stor kram och lycka till med hälsan. Så viktigt att må bra. kram K

   1. Hej Anni!
    Vill inte påverka dig till det ena eller andra, utan bara dela med mig av min erfarenhet kring SSRI.

    jag var först tveksam till att äta anti-Depp. Tänkte att jag ville ”läka ut” det själv med träning och bra vanor osv. Men av olika anledningar landade jag i att jag skulle testa. Funkade det inte så är det ju bara att sluta.

    Sagt o gjort. Och hela mitt väsen förändrades. Jag orkade mer, jag blev glad, jag orkade omsätta min kbt som annars kändes jobbigt. Jag blev träningsmotiverad, det blev helt enkelt så många ringar på vattnet och goda spiraler.

    Visst, jag gick upp i vikt. Men det kändes som ett billigt pris att betala i sammanhanget. Och inget är för evigt. Jag åt ssri ca 12-18 månader (kommer inte ihåg exakt faktisk). För mig var det helt enkelt så värt det, och jag är glad att jag ”vågade testa” och inte stannade kvar vid att jag skulle vara duktig (sjukt att jag ens tänkte Så) och läka ut detta på egen hand.

    Hoppas du landar i något som passar dig!

    Hälsningar
    Sofie

  2. Kan varmt tipsa om att spana in Jenny Koos onlineföreläsningar för tips kring hur man kan lindra PMS och balansera menscykeln. Hormonerna påverkar måendet så otroligt mycket, och jag känner verkligen med dig hur tufft det är. Har själv varit milt nedstämd i flera år, med långa cykler och emotionellt jobbig pms. För mig har det hjälpt otroligt mycket att ta till mig hennes tips, men man får såklart känna in vad som passar/funkar för en och inte. Hoppas du hittar en lösning som funkar för dig! ♥️

 8. Det var fint, man behöver sådant för att inte tappa bort sig tycker jag.. inte tänkt på det förrän nu när du skrev det, men träning och motion är ritualen som får mig att inte falla.. lika naturligt som att äta frukost, det bara ingår i livet för att jag ska fungera. Är jag på gymet sätter jag mig i bastun och tackar kroppen för att den är med mig, är frisk och orkar.. kram och tack för en fin blogg

 9. Tack – precis vad jag ville läsa om. Och behöver 🦋🙏🦋

Kommentarer stängda