Min kära vän Jennie har en digital utställning – Hennes konst har hängts upp på väggarna i  Hamnmagasinet men på grund av Covid så kan ingen besöka utställningen som planerat. Men nu når den desto fler i och för sig.
Vi kikar lite va?

Jag fick nämligen komma dit med kameran förra veckan.

Jennie är ett geni – hon blandar humor, sorg, smärta, samtidsbetraktelser och små figuriner i en fantastisk kombination i sitt skapande.

“Jag köpte en svart nött riktigt gammal bibel på loppis en gång. Gillade hur den fick mig att rysa lite. När jag slog upp den låg där ett bokmärk i. Jag minns inte ordagrant vad det stod på uppslaget men det handlade om kvinnan och hur man skulle hålla avstånd från henne då hon blödde för det var smutsigt osv.
När jag började teckna på den här bilden utgick jag från ett litet bokmärke ur min samling och hörde plötsligt toner ur melodin “mamma är lik sin mamma” i mitt huvud medan jag tecknade. Då var jag tvungen att leta upp hela texten. Fortsatte nynna… , och detta kallas emancipationen. Emancipationen, vilket fint ord tänkte jag, men visste inte vad det betydde så på google igen, det betyder frigörelse. Wow, vilket innehåll bilden fick för mig. Det är när sånna här sammanträffanden sker som jag börjar tro på ödet osv.”

Jag googlade på sångtexten med Siw Malmqvist – har liksom aldrig tänkt på vad den handlar om. Men se här:

Mamma är lik sin mamma
Ja, kvinnans lott i livet är densamma
Det sa farmors mormors mor
Till sin farmors morbrors bror
Att livet är ett enda damma damma

Mamma är lik sin mamma
Har samma gamla sysslor som ska skötas
Vi har samma röda knän
Samma präktiga migrän
Och samma gamla skjortor som ska blötas
Har en karl, lik sin far upp i dagen
Lika rädd, han är i bädd för ont i magen
Ingen lön, alltid grönt, samma kläder
Regn och sol, samma kjol i alla väder

Mamma är lik sin mamma
Och drömmarna är fyllda utav trasor
Och av hinkar och av lock, och av damm, skräp och skråp
Och sen vaknar man till alla dessa fasor

Mamma är lik sin mamma
Vi städar och vi skurar och vi fejar
Dammar av och sköter karl
Hänger tvätt och snyter barn
Och skurar, dammar, städar, diskar, fejar…

När Jennie målade den här så hade hon The Corrs i huvudet – “What can I do?” 
Minns ni den?

Jennie har också gjort målade figurer av sina tatueringar.

“Jag älskar bild och bilder på bilder och bilder på människor och bilder på människor med bilder (tatueringar) på. Själv hann jag fylla 40 innan jag skaffade mig min första gadd, TRUE LOVE. Att bära tattoos är på något sätt som att ha ett extra lager hud. Det påminner mig samtidigt om klistermärken och bokmärken. Jag bestämde mig för att göra dem stora på figursågad mdf. Ett dekorativt verk till en första anblick men med tankar kring integritet, identitet och försvar. Jag skulle vilja se detta verket få ta plats i lobbyn på ett hotell, på väggen bakom en bar, i en korridor på en skola eller i ett väntrum på en hudmottagning osv. Självklart passar en och annan fint på en tavelvägg i ett privat hem också. Något som bryter det fyrkantiga formatet.”

Jag älskar att lyssna på Jennie då hon berättar om sitt skapande – det bubblar av tankar kring liv och död. Varför får inte döden ta mer plats i våra liv? Då kanske vi inte vore så sjukt rädda för den – om vi pratade lite mer om den…

Jennie målar med olika sorters tekniker som hon blandar i verken – det är fascinerande att stå och studera och drömma sig bort i berättelserna hon delar.

Här är det akvarell.

Och här har hon gått loss med klisteretiketter på ett större verk. ADHD & Power, Courage, Wisdom.

Detta verk symboliserar ungdomen och den tar för sig ordentligt då den är stor i storleken.

Passa nu på och att besöka denna digitala utställning i helgen. Häll upp något gott i glasen och sätt er i soffan – spana in Take Cover med Jennie Blomkvist  @kollijox

Kommentarer till “Take Cover – Utställning av Jennie Blomkvist

  1. Jennie är en fantastisk människa o konstnär🙏Texter o bilder är ” direkta” ,nakna,humoristiska o så mycket mer!Härligt🙏

Kommentarer stängda