Vi har precis checkat in hos mina vänner Linn och Petter som driver Ceylon Sliders & Sunshinestories på Sri Lanka. Vi planerar massa mysigt ihop – bland annat filmvisning på stranden och att ta tåget till Galle för att färga ögonfransarna och få en välförtjänt pedikyr. Min son vill passa på att göra en tatuering och jag försöker övertala honom att låta bli – så dumt att exponera en ny tatuering för salt och sol här nere tänker jag. Men han gör ofta som han själv vill. Precis som jag alltså.

Som förälder gör man alltid så gott man kan efter sina egna förmågor. Ofta är man formad i ett speciellt sorts föräldraskap redan, beroende på hur man själv växt upp. Man tittar också på andra föräldrar runt om och inspireras till att göra som dem. Som normen. Man får tips och råd hela vägen av förståsigpåare.
Vissa är riktigt bra. Och vissa är verkligen usla. Ibland kan det vara svårt att orientera sig i föräldraskapet och man blir vilse.
Vi lever med både add och adhd i vår familj och de traditionella uppfostringsmetoderna har aldrig funkat hemma hos oss. Det har varit svårt och ensamt. Jag har känt mig som en dålig förälder när dessa metoder inte fallit ut på samma sätt som de gör i andra familjer. Frustrerande och nedslående.
Det är ju det viktigaste jobb man har – det som förälder.
Man behöver rätt verktyg för sin egna situation – för alla barn är unika och fantastiska.
Precis som det ska vara.

Under de senaste åren har jag ramlat över så mycket klokhet. Information och verktyg som jag hade behövt för länge sedan egentligen. Därför känner jag ett stort behov av att dela. Till alla.
Inte bara till de som har barn med en diagnos i sin närhet.

Första tipset är att följa Micke Gunnarsson. Han finns på både Instagram och blogg samt att han är en väldigt duktig föreläsare (har jag förstått utan att ha upplevt det själv) och han skriver krönikor som är spot on..
Tips – Boka honom till elever och lärare där ute i landet om du är rektor.

Micke delar med sig av många viktiga tankeställare om hur våra barn lever i vårt samhälle idag. De snabba digitala medierna, samhällets strukturer och normer. De växer ju inte upp i samma sorts värld som vi gjorde – som du redan vet såklart. 😉
Han skriver ur barns och ungdomars perspektiv och det är så viktigt att förstå – för respekten oss i mellan.
Denna veckan delade han med sig av en text till barnen för den nya skolterminen. Så värd att dela och läsa upp där hemma.
Här under bilden följer texten i sin helhet.
Och tack till dig Micke! Vet att du hjälper många barn, föräldrar och lärare där ute. Applåder och kärlek!

Pssst….är du vaken?

Tjena på dig, jag heter Micke! Jag vill bara berätta en grej för dig innan du somnar i kväll… ok?
Det är ingen saga eller så, vill bara säga några ord. Typ innan du börjar skolan igen.
Blunda och lyssna…

Du kommer aldrig att bli något när du blir stor, du är redan allt! Oavsett vad andra runt omkring dig tycker, tänker och tror. Alla de som säger sig veta ditt bästa – du är redan allt! Sedan kommer du säkert att göra en mängd olika spännande saker under din tid här på planeten, men just nu är du redan helt perfekt.

Du är ett A, MVG, eller en 10:a eller en 5:a eller vad det nu är som är högsta betyg där du lever och bor. Du kanske tycker jag är fjantig och menar på att du inte alls är så bra, du kanske tycker att du ska vara glad om du är medel, men så är det inte. Du är så mycket mer än du tror. Du ska inte ha ont i magen om du har det! Om du känner dig nervös inför livet, skolan, läxor, prov, lärare, du vet känslan att du kanske inte ska ”klara det”, så kommer du att göra det. Jag lovar! Det är mest vi vuxna som har gått lite vilse. Förlåt oss.

En hemlis

Nu ska jag berätta en hemlighet som handlar om kunskap:

Jag är 44 år gammal, har ett bra jobb, två bilar, ett hus, en familj och ett underbart liv men jag kan inte svara på följande frågor:

Vilka länder finns det i Afrika?
Vilken är huvudstaden i Portugal?
Nämn 7 åar i Sverige?
Vilket datum är vår nationaldag?
Vad är emultion?
(Jag kan de alla om jag får använda nätet)

Men detta är sant. Jag minns inte svaren. Det är många svar som skolan och vi vuxna anser att ni måste kunna nu, men som ni kommer ändå glömma bort sedan, så tro inte att allt är livsavgörande, för det är det inte. Så ha inte ont i magen. Och var det gäller prov i skolan, se dessa som bra grejer för lärarna för att checka av om de lyckats vara bra lärare åt er.

Livet bär dig

Du kommer att klara dig. Vet du varför? För att livet bär dig!! Det är som ett osynligt simbälte.
Så om du tycker att det är mycket som pressar, så är mitt tips: ”chilla lite”. Det löser sig. Bara du själv väljer att vara typ en go människa som typ gillar andra. Att du själv väljer att vara den kompis du själv skulle vilja ha nära. Och var det gäller skoltid, se det som din alldeles egna tid att investera i nytt kunnande. Du är inte där för lärarnas skull, de är där för dig.

Så..det var bara det.
Sover du?
I så fall, god natt och kram på dig min framtid.

// Micke Gunnarsson
(Denna text är till för er tonåringar som ska lägga er för att sova just nu)

Kommentarer till “tips till dig som förälder

  1. Tack för att du valde att dela min text! Pratade precis med din trevliga man och hoppas verkligen vi kan få till ett samarbete i Varberg! Tack för all din inspiration. Kram/Micke

  2. Tårarna rinner ner längs mina kinder. Av tacksamhet. Har en flicka med autism så jag känner så väl igen dina ord. Jag behövde verkligen det här inlägget just nu. Så tack från mitt innersta!

  3. Takk! Her også, hele 3 av 3 barn med dysleksi, og skolevegring, og sosiale utfordringer,….å, hva man lærer av livet, av å stå i utfordringene, av å kjenne etter av hva mine barn trenger, av å støtte de, av “samfunnets normer”, av gamle tankemønstre, og av en skole som kanskje henger litt etter i utviklingen som skjer nå, men som prøver så godt de kan. Av besteforeldre som bare vil godt, men som også sitter igjen i gamle måter å se verden på, og hvordan det skal gå med deg hvis du ikke klarer å følge skolen “som alle andre”……Av mot, til å holde troen på at “alt løser seg” , det er ikke verdnes undergang, hvor kommer all kunnskap fra egentlig, ikke bare teoretisk vel? Og med på veien endrer man seg selv, og vi alle prøver så godt vi kan å være den beste forelder barnet vårt fortjener. og man bygger styrke! Jeg er sterk! Fy flate jeg er sterk! 🙂

  4. Vår dotter är dyslexier. Kan relatera till att man är en helt annan förälder till ett barn som inte följer normen.

Kommentarer stängda