Ännu en trädgårdssäsong sveper in över landet och överallt ser jag människor packa upp sina fröer, beställa dahliaknölar och planera blomsterbäddar. De utbyter såkalendrar och tipsar varandra om kallsådd. Både roligt och spännande!

Jag skriver på Instagram med odlarvänner och använder de stora superlativen “åh wow – fantastiskt –  jag är så pepp”
Men så börjar jag fundera – är jag verkligen det?

Jag blir rätt stressad av alla kalendrar, frösamlingar, listor och planeringar om jag ska vara ärlig. Kanske jag till och med blir lite osugen och börjar fundera på hur jag ska göra det så lätt som möjligt för mig i år i trädgården. Direktså, gräva ner dahliaknölarna rakt i rabatten utan att förodla, köpa färdiga plantor…
Jag plockar fram mina fröpåsar jag fick över från förra året och ser att allt möglat i lådan eftersom jag glömde dem ute i växthuset över vintern. Funderar på lusten och varför den inte infinner sig.
I år då jag själv lanserar en trädgårdsbok, står på trädgårdsmässa och också har en livesändning varannan helg från min trädgård.
Vilken hycklare va?
Men snälla nån – jag får väl bara ge det lite tid. Lusten kommer väl som ett brev på posten när vårsolen börja värma kinderna och blomsterbäddarna där ute i trädgården.

Men helt ärligt –  jag tror faktiskt att jag ska göra det lite enklare för mig i år. Jag vill kunna vara i keramikverkstaden och lära mig centrera på drejskivan och jag vill också dyka i havet jättemycket. Nu har jag till och med tyngdbälte som ska göra det lättare att komma ner på djupet. Allt ska få plats och lusten ska få styra.

Det viktigaste är jorden och ett bra bevattningssystem i trädgården tänker jag. Och smarta växtstöd såklart – det var inte min starkaste gren 2021. Sedan ska jag hålla på med min bokashi och gödsla mer med tång – hoppas min rabatt med vresrosor tar sig ordentligt i år. Dill ska jag pilla ner mellan dahliorna tror jag. Ja, nu känner jag trots allt lite sug när jag börjar fokusera på min egna trädgård istället för att glo på vad alla andra pysslar med inför säsongen…
Det är en balansgång det där mellan att bli inspirerad och dränerad av att följa andra på sociala medier. Man måste ha koll på sitt egna mående liksom och vända blicken inåt ibland.
Håller ni med?

Idag drar Hanna Wendelbo och jag igång vår trädgårdslive i Hannas kanal kl 10.00. Kommer du titta?
Liven ligger kvar hos Hanna så man kan titta i efterhand.

Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och dra på mig hängselbyxor – måste ut i växthuset och städa lite inför liven tror jag allt.

Kommentarer till “Trädgårdslive och den uteblivna peppen inför kommande säsong

 1. Det är helt OK att vara opepp! Jag bodde i hus med en stor prunkande trädgård som anlagts av förra ägaren. Först kändes det härligt med allt men jag lessnade ganska fort. I mitt nuvarande hus har jag tre vinbärsbuskar och jag utökade med en rabarberplanta förra året. Precis lagom!

 2. Hej, jag vet inte i vilken kategori jag ska ställa min fråga. Hoppas att den hör hemma här. De fina höga pelargonerna i “bokrummet”. Skulle så gärna vilja veta namn? och hur får en de så höga. Jag gillar den stilen skarpt. Skriv gärna svar, när du har liten stund över.
  Tacksamma
  Tiina

 3. Lagom av allt är bäst, klyschigt men sant. När jag arbetade som florist var jag inte alls lika sugen på min egen trädgård utan det kändes mer som ett måste. Nu när jag jobbar med annat finns suget där och trädgården förknippas inte med jobb utan som något roligt 🤗

 4. Planterade dahliorna direkt i jorden i slutet av maj förra året och det gick strålande!! Kram!

 5. Ja precis!!! Det är verkligen en fin linje mellan att bli dränerad /inspirerad. Tyvärr oftare dränerad än inspirerad för mig eftersom jag till slut tycker att alla andra är så mycket bättre på allt än mig! Knäppt.

  1. ja, det där är snårigt, man jämför sig så lätt och tycker andra är bättre. fast det inte ens stämmer – och ibland har ju dessutom andra helt andra förutsättningar än en själv. kram till dig

 6. Kloka ord. Så viktigt att stanna upp. Känna att det är lustfyllt.
  Tack för en härlig start med dig & Hanna, ni är så inspirerande.

  Kram Åsa, @klorofyll_idyll

 7. Tack för att du även tar upp allt det som inte är ”rosenrött” och insvept i ett romantiskt skimmer 🙏🏻 Vi är alla olika, tänker jag. En del av oss har större förmåga (och även behovet) av att kunna visualisera resultatet- dvs det magiska överflödet som kommer när vi gått i mål. Andra har svårt att visualisera målbilden men skulle behöva kunna det för att lusten ska komma igång, några av oss jobbar liksom bara på och gör det utifrån listor och plan och sen kommer målet 😉. Visst är det spännande 🙏🏻
  Du behövs i odlingsvärlden Kristin

  Kram från Tina
  (Tinaslyckopiller på IG)

Kommentarer stängda