Äntligen börjar fler debattera i detta viktiga ämne och många män har också tagit ställning, krokat arm och hållit med om att – Vi måste få stopp på mäns våld mot kvinnor!

För detta krävs kunskap, insikt, engagemang, samarbete, civilkurage och stora straffskärpningar.

Jag har börjat skriva ner min historia och mina upplevelser kring att bli utsatt av en mans våld under lång tid.
Jag tänker dela texterna med er. Varför?
Jo, min önskan  – ifrågasätta samhällets tystnadskultur kring ämnet, hjälpa ungdomar att inte hamna i samma situation, öka civilkurage bland grannar, kollegor och anhöriga samt inspirera och ge mod till de kvinnor som idag lever med män som vill slå ihjäl dem.

I min feed idag:

“@unizonjourer – MÄN SOM MÖRDAR KVINNOR HAR MER ÄN FÖRDUBBLATS UNDER 2018 – BORDE RÅDA UNDANTAGSTILLSTÅND!
Det är med sorg och ilska vi tar del av Brottsförebyggande rådets (Brå) officiella kriminalstatistik där det framgår att 22 kvinnor mördats under 2018 av män de haft relationer med. Mäns dödliga våld mot kvinnor har mer än fördubblats – 2017 mördades 10 kvinnor.

Misshandel och våldtäkt mot kvinnor och flickor ökar, till skillnad från misshandel och våldtäkt mot män och pojkar som minskar. Vår egen statistik visar att kvinnor och flickor ber om hjälp och stöd att lämna dessa våldsamma män, Unizons kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer hade under 2018 mer än 108 000 stödkontakter. ..

– Det borde råda undantagstillstånd i Sverige med tanke på de allvarliga hot flickor och kvinnor lever under. Vi ser nu i offentlig statistik att det är just våldet mot kvinnor, av män, som ökar. Varför fungerar inte alla satsningar och politiska åtgärder som gjorts de senaste åren? Den fria tillgången till porren som skildrar övergrepp på kvinnor och flickor måste upphöra. Vi måste särskilt rikta insatser mot de grupper av män som vi vet har riskfaktorer för att utöva dödligt våld. De är ofta kända av samhället sedan tidigare, vilket innebär att vi har alla möjligheter att stoppa deras kvinnohat och förhindra att fler kvinnor dödas, säger Olga Persson, generalsekreterare Unizon.

Nu måste ansvariga politiker och tjänstemän på allvar åtgärda mäns våld mot kvinnor på alla nivåer. Unizon kräver: .
►Om ett motiv för brottet har varit att kränka personen på grund av att hon är kvinna ska brottet klassas som hatbrott, vilket innebär en straffskärpning.
►Mäns dödande av kvinnor ska definieras som femicide när motivet är kvinnohat.
►Pornografi ska klassas som hate speach mot kvinnor.

Vidare kräver vi ett helhetsarbete mot sexuellt våld med förebyggande arbete såväl som straffskärpningar:
.
►Inför en rättsgaranti där våldtäkt ska utredas inom rimlig tid och med de resurser som krävs.
►Skärp straffen för sexualbrott.
►Utbilda rättsväsendet.
►Ett strukturerat våldsförebyggande arbete ska nå alla unga.

Zandra Kanakaris, förbundsordförande Unizon
Olga Persson, generalsekreterare Unizon”

Nu hjälps vi åt och slutar stoppa huvudet i sanden. Jag vet till exempel att de behöver manliga volontärer på Ungdomsjouren i Varberg och mer ekonomiskt stöd. Kvinnojouren i Varberg behöver allt stöd de kan få – kan du inte erbjuda sin tid så för över en peng till dem, Bankgironummer: 5398-2955

Detta drabbar hela samhället och bor du i Varberg med omnejd så tycker jag att du genast ska boka din biljett hos Ett Mjukare Varberg
Låt oss hjälpas åt att få ett mjukare Varberg där våra ungdomar är trygga och får stöd.

Kommentarer till “Våldet ökar – Gör något!!

 1. När du skriver om ditt personliga, Krickelin och inte om våld i allmänhet hur gör du då för att undvika hot och förtals anmälningar? Jag har skrivit lite grann på min privata låsta facebook men mottar hot och blir polisanmäld. Det har gjort mig rädd förståss men kanske värst så har det fått mig att tystna. (jag har även mottagit hot från annat håll) Skulle vilja starta om med den blogg jag hade förut eller helst en ny, men jag törs inte, det tär så mycket. Hur gör man när rädslan och tröttheten etsat sig fast.

  1. Hej,
   Jag förstår att det gör dig rädd och att det får dig at tystna.
   Jag har inte råkat ut för det så jag vet inte hur jag agerar i en sådan situation. Jag skriver om detta så länge jag har möjlighet och tar en dag i taget. kram

 2. Så bra at du bruker platformen din på å belyse dette teamet. Jeg tror det hjelper mange. Jobber selv med liksestilling og kom over denne rapporten her om dagen som blant annet handler om vold mot jenter i tenårene. https://www.unicef.org/publications/files/A_Statistical_Snapshot_of_Violence_Against_Adolescent_Girls.pdf

  Ofte skrives det om vold mot kvinner og man tenker automatisk på en voksen kvinne, men vold mot jenter er også en stort problem, en gruppe som ofte er ekstra sårbare. <3 PS: Til kommentaren ovenfor, vold mot kvinner skjer i alle folkegrupper og samfunnslag.

 3. De ökande siffrorna för våldtäkter osv har med den enorma invandringen från tredje världen att göra, om du inte kopplat det redan. Men ni tycks ha glömt denna punkt i er åtgärdslista.

  1. Det här handlar om män som slår kvinnor och dessa män finns i alla kulturer och i alla samhällsgrupper. Vänligen gör inte detta till en invandringsfråga.

  2. Ok Maja, vad föreslår du? Att vi skickar hem alla invandrare till deras hemländer så löses problemet?
   Det var INTE en invandrare som våldtog mig när jag var 18. Det var INTE en invandrare som nästan hade ihjäl mig och psykiskt bröt ner mig under vårat förhållande.
   Det var INTE invandrare som gruppvåldtog min syster när hon var 12. Det var INTE invandrare som nästan misshandlade min syster till döds i två förhållanden. Märkligt nog är den gemensamma nämnaren MÄN i dessa exempel INTE vilket land de kommer ifrån.
   I mitt jobb möter jag utsatta kvinnor dagligen. Det är MÄN i alla åldrar och av alla ursprung. När fan ska folk slänga skyddslapparna och inse att det är ett strukturellt jävla världsproblem och inte något man löser genom att skicka tillbaka en viss sort dit man tycker att de hör hemma..

Kommentarer stängda