blogginlägget är ett samarbete med Classicum

Nu är vi inne på femte sommaren med vårt älskade växthus. Det har sannerligen skänkt oss mycket lycka och mys under åren och den har samtidigt förlängt sommarsäsongen något alldeles avsevärt. Man kan äta alla måltider ute från tidig vår till sen höst och även mysa in sig här med plädar och tänd kamin om vintern.

Vi köpte vårt växthus hos Classicum och är galet nöjda med det. Så när den nya ägaren, Anna Bertland, frågade mig om jag ville jobba med dem blev jag eld och lågor. Såklart!
Jag vill berätta för alla jag träffar om hur bra investering ett växthus är.

Knappt så man kan se växthusets stomme längre på grund av all växtlighet runt om och inom. Men ni som hängt med ett tag vet ju hur det ser ut och hur stor behållning jag haft av denna plats.

I taket växer mängder av vindruvor som skapar skön skugga för både tomater och mig då jag ligger i dagbädden med en bok.

Så frodigt här inne nu.

Jag har försökt jobba med nivåer då vi inrett växthuset – mycket äldre möbler för att skapa en mysig känsla och en hel del stilleben för att det ska skapa en vacker stämning.

Ett långt bord att plantera frön vid och odla på, en dagbädd med matbord för alla frukostar och fikor & ett litet avställningsbord för paprikor. Massa kuddar och plädar. Det är kul att inreda växthus.

Viktigt att tänka på  – vilka behov man har som familj innan man väljer växthus, hur ska det användas och till vad?

Ska det rymmas både härligt häng och plats för tomatodlingen?

Växthuset har alltid varit hjärtat i vår trädgård men i år har vi även fått ett tillskott av en pool vilket har gjort att alla i familjen valt att vara i trädgården prick hela sommaren nästan. När barnen badar går jag runt och pillar i planteringarna och vi är nära varandra. Kyliga dagar är det ju jättemysigt att kura ihop sig inne i växthuset med lite frukt efter någon timme i vattnet.

Här ser ni en överblicksbild på hur växthuset är placerat  och hur vi byggt upp “rum” och planteringar kring det.

För oss har det varit viktigt att skapa miljöer där barnen vill hänga och vara delaktiga. Jag pratar om olika sorters blommor och berättar och hur de växer och så – de lyssnar halvhjärtat (mest för att vara snälla tror jag) och hoppas att något fastnar. Kanske blir det en liten trädgårdsmästare av den här. Människor som jobbar med växter mår bättre än genomsittet vet du väl?

Att ha ett växthus förlänger verkligen sommaren och ger en varmare plats att hänga på för hela familjen. Så mysigt att sitta här inne efter skolan, äta mellanmål och småprata med varandra då regnet smattrar på taket.

Men nu är ni väl lite nyfikna på hur det såg ut då det var dags för oss att bli växthusägare för fem år sedan?

saturady_kristin-Lagerqvist-5745-900x600

Vi var ganska sena med att beställa vårt – detta var våren 2016. I april sa plötsligt min man att “nu måste vi beställa!” om vi skulle kunna ta del av erbjudandet vi sett i butiken som sålde huset vi ville ha. Vi satte oss ute i solen och skissade upp hur vi ville ha det och sedan la vi en beställning.

flowers__Lagerqvist-0161-900x600

I början av juni, när pionerna blommade som vackrast, ritade vi upp måtten på gräsmattan och kände lite på hur det skulle bli att ha ett växthus bredvid äppelträdet och ha rabatten där bakom. För oss var det skönt att “lyfta ut” växthuset en bit från vårt hus och låta det vara en fristående oas. På det sättet kunde vi bygga fler “rum” i trädgården att hänga i.

garden__Lagerqvist-0413-900x600

Vi bor i ett hus från 1926 och ville ha ett växthus som skulle smälta in fint i trädgårdens miljö och vara ett vackert komplement till det stora huset.

garden__Lagerqvist-0417-900x600

Direkt efter beställning så tog vi in en offert från hantverkare som kunde hjälpa oss att göra grunden och sedan bygga upp huset.  Det kostar lika mycket (om inte mer) som växthuset faktiskt…
Kan man avsätta tid och är lite händig själv så vore det att föredra.

garden-house__Lagerqvist-0439-900x600

Ok, här har de kommit en bit. Man måste alltså gräva en rejäl bit ner i marken, fylla på med makadam och gjuta fästen till huset.

garden-house__Lagerqvist-0463-900x600

Vi hade bestämt oss för att göra kullerstensgångar som passade in i trädgårdens karaktär och höll ihop de olika “rummen” i trädgården.

garden-house__Lagerqvist-0465-900x600

Titta vad fint det blev.

garden-house__Lagerqvist-0486-900x600

Här börjar stommen på huset ta plats. Vi valde ett svart hus eftersom vi har svarta dörrar på vårt boningshus och det smälte in bäst bland det gröna.

garden house 8Vi beställde ett växthus från Classicum – det heter Helios och är på 21 kvadratmeter.  Vi lade ett trägolv som vi betsade mörkt och så skapade  vi en odlingsbädd längs ena långsidan för tomater och vindruvor.
När det blir riktigt varmt så finns det tre vädringsfönster som öppnas och så brukar jag ställa skjutdörrerna på vid gavel. Det är skönt med underhållsfri aluminium –  det är lika fint som när vi köpte det och vi kan lägga tid på det vi tycker är roligast i trädgården.

Har ni några frågor kring växthus så svarar gärna jag eller Anna Bertland på Classicum er i kommentarfältet här. Hör du av dig till Classicum så kan ni också bolla era idéer med dem och få råd både kring stenläggning och själva växthuset; storlek, placering, dörrar, bygglov osv.

Just nu har Classicums ett vårerbjudande till er som läser detta – Det växthus jag har kan ni köpa till kampanjpris just nu.
Dessutom erbjuder Classicum en rabatt på 10% på hela Classicums hemsida fram till 18 oktober.
Använd koden krickelin10.
Passa på och investera i er dröm vetja – ni kommer inte ångra er.

 

 

Kommentarer till “Vår bästa investering – ett växthus

 1. Hei!
  Har bestilt et drivhus (växthus) fra Classicum – Serralux classic på mur.
  Vi tenker å mure opp en grunnmur av murstein, men det viser seg at murstein (tegelsten)er ganske dyrt, og derfor forsøker jeg å finne en annen løsning til gulvet.
  Har det funket bra med et tregulv ?

  Vennlig hilsen Beathe

 2. Sååå fint 😍

  Jag funderar på ett växthus men undrar så över storleken. Hade du velat ha ett ännu större om det funnits plats på er gård? Jag menar – tycker du att det är perfekt storlek nu för att det ÄR det eller för att det är det i förhållande till platsen? Jag har ju en stor tomt mitt ev växthus ska stå på och då är jag rädd att ett litet hus ska se pluttigt ut och ett stort känns kalt och inte tillräckligt ombonat. Just friheten att välja ger mig svåra kval här 🙈 vet inte hur jag ska tänka. Sedan är ju såklart pengar en faktor också men om man tänker bort det för en stund 😅

  1. hej Clara,
   Är så himla nöjd med storleken på vårt – men det är klart att det inte hade varit fel om det var större så man både kunnat ha skän dagbädd och ett långbord med stolar eller bäbkar å båda sidor. kram till dig

 3. Kom på att jag undrar en sak till 😊 Vad har ni för typ av kamin och var har ni köpt den? Sara på Classicum sa att gaskaminer ibland luktar och att man ska se till att man köper en kamin som inte luktar, kommer inte ihåg precis vilken typ hon rekommenderade nu. Kanske Anna på Classicum har svar?

  1. Hej igen! Det finns nu charmiga kaminer med etanol isf gasol. Det är alltid en smaksak men för att undvika lukt är det ett alternativ. Hör av dig om du vill veta mer! 🌸🌸

  2. Vi köpte vår för felra år sedan och jag minns inte vart. Den är med gas i. Den luktar inte. Tycker du ska googla eller kika på classicums utbud.

 4. Så himla fint! Vi fick en offert på just Helios i tisdags faktiskt 😊 Av Sara på Classicum. Där stod inget om vårerbjudande, har de verkligen vårerbjudande nu på hösten? Om Classicum svarar här så undrar jag om man måste beställa exakt samma växthus som Kristin för att få rabatten. Vårt ska vara en sektion mindre. Sedan undrar jag över fönstren Kristin, är du nöjd med antalet fönster? Vi har fått rådet att ha så många fönster som möjligt eftersom det blir så varmt. Vi satte en enkel skjutdörr på gaveln också, onödigt kanske? Och 6 fönster med automatisk öppning. Det blev mycket pengar i tillägg och kanske inte värt det, vad tror du Kristin?

  Tack för detta utförliga inlägg om ert växthus ❤️ Jag är en av dem som har bett om det när du har frågat. Nu har jag fått svar på allt! Förutom eventuellt hur lång tid det tog från idé till färdigt och användbart hus.

  1. Hej! Så roligt du är intresserad av ett Helios. Med Kristins kampanjkod får du 10 % på hela beställningen. Bara säg till Sara så ordnar vi det! Jag tycker personligen att om du väljer mellan 2 extra fönster eller en extra enkeldörr, så skulle jag ta dörren – iaf om du tänker använda växthuset att sitta i med. Om växthuset står soligt är det skönt att kunna få genomdrag vilket man inte riktigt uppnår med takfönsterna. Dessa är väldigt bra för att vädra ut när ni inte är hemma ( med automatisk öppning). Hör gärna av dig om du vill veta mer! Med vänlig hälsning, Anna 🌸🌸

  2. Hej,

   Är jättenöjda med alla dessa fönster – känns också fint att de sitter så och inte är så breda i storleken. Lycka till med ert växthus – återkom med vad ni beställde. Så kul att veta!

 5. Så härligt där…. morgon,lunch,kväll🌟Så fint o vad trevligt vi har där m god mat,fika o fina samtal🙏

 6. Så otroligt vackert på bild men ännu vackrare i verkligheten!! Glad jag fått besöka växthuset IRL.

Kommentarer stängda