Brukar ni välja ett värdeord för året ni går in i ?

I år har jag blickat djupt inom och verkligen sett över vilka behov jag har och kommit fram till ett värdeord som sträcker sig över både mitt företagande, mitt familjeliv och mitt sociala liv.

Jag har satt ett värdeord för året – det är FÖRVALTA.
Det handlar om att jag ska ta hand om det jag jobbat så hårt med under de två senaste två åren. Även de relationer jag kanske inte prioriterat under dessa år då jag satsat jobb och familj framför allt annat. Det är lätt att bli fartblind när ett företag växer och man också bokas upp på uppdrag som man inte vågar tacka nej till i rädsla över att de inte korsar ens väg igen. Vilket otroligt privilegium att få jobba med så mycket roligt – jag tar inget för givet och är så tacksam.
Men när världen snurrar lite väl fort är det lätt att göra misstag, fatta ogenomtänkta beslut och prioritera bort återhämtning och det som egentligen betyder något viktigt –  på riktigt.
Känner ni igen er?

I år är det jag som lär mig centrera på drejskiva och sitter kvar runt middagsbordet för de långa givande samtalen. Det är jag som ligger kvar i sängen, blundar och andas djupt även fast jag vaknar vid 05. Det är jag som ringer vänner och frågar hur de mår. Det är jag som letar fram de bästa familjespelen och bjuder in till utflykter med svärföräldrarna. Jag kommer fördela arbetsuppgifter klokt och prioritera väl. En bok ska lanseras. Ett företag ska släppa ny kollektion. Roliga samarbeten ska genomföras. Fokus ska hållas och sömn ska prioriteras. Och så ska jag träna min kropp och leka så mycket jag bara kan. Vara mycket i havet. Krama mina barn länge.

Jag ska göra mitt bästa för att ovan ska funka 2022.  Har ni funderat över ert år?

Kommentarer till “Värdeord för 2022 – Förvalta

 1. Vilken fin text och bra ledord, jag älskar verkligen ordet förvalta. För mig står det för stabilitet och trygghet, men också att man tar ansvar för det man har omkring sig. I dagens skynda framåt mentalitet känns det viktigare än någonsin att bry sig om och uppskatta det man har runt omkring sig, både relationer och fysiska ting. Och att ta vara på de möjligheter man befinner sig i just nu.

 2. Vet inte om jag läser inför mycket av mina egna förutsättningar/tidigare förhållningssätt i detta, men jag tänker att det är väldigt högt ställda krav på dig själv inför nya året.

  Att hela tiden vara den som initierade saker (utflykter, härliga samtal, drar med familjen in i ett spel osv osv) höll på att ta knäcken på mig. Och det var bara jag som märkte det. Familjen o vännerna kände att de gärna ville få möjligheten att bjuda in men det hann de inte eftersom jag hela tiden skulle fixa, dona, serva.

  Fast forward till idag. Jag njuter av att det får ta tid att lära mig centrera. Jag njuter av att få en inbjudan av en vän och kunna tacka ja (eller nej) när det passar. Jag njuter av att lyssna inåt och känna att idag behöver inte jag vara den som drar igång, lägger fram, presenterar.

  Det blev ganska svamligt från min sida. Hoppas du inte tar illa upp.

  Önskar dig ett fint 2022 med förvalta som ledord ❤️ Jag tror jag lånar det till mitt år också.

 3. Glömde..
  tror dessa ”Covidår” oxå påverkar oss, en del av oss mycket andra mindre. Vissa av oss känner oss begränsade andra kanske lite ”lättade” för vi kan/bör inte göra vissa saker.
  Personligen tycker jag att alldeles för många saker är roliga – vill hinna med, vill göra och det stressar max. Behöver jobba på det jag tycker är jobbigt – finna ro och inte alltid lösa saker själv. Så lätt att bli lösningsforcerad (inte fokuserad..)

  Kram och tack för en fin blogg 🙏🏻

 4. Jag har funderat mycket under höstmånaderna- haft en otroligt tuff situation på jobbet. Varit med om kränkande särbehandling- vill jag inte utsätta ens min värsta ovän för 😔 Förlorade en nära vän alldeles innan jul – hon dog hastigt 55 år ung.
  Nu är året då jag ska jobba mindre och leva mer. Har t.o.m en plan på hur.

  Bra tanke med värdeord – livskvalitet för bli mitt.
  Tina

 5. “sitter kvar runt middagsbordet för de långa givande samtalen. Det är jag som ligger kvar i sängen, blundar och andas djupt även fast jag vaknar vid 05. Det är jag som ringer vänner och frågar hur de mår. Det är jag som letar fram de bästa familjespelen och bjuder in till utflykter med svärföräldrarna”

  Oj. Det där träffade hårt. Vilken ögonöppnare… Jag kan INGET av det där. Alltid bråttom, vill hinna så mycket. Tidsoptimerar allt.
  Men hur gör man när rastlösheten river och rycker i hela kroppen 30 sekunder efter att ögonen öppnats kl 05? när tankarna helt omedvetet förflyttats till jobbet även om monopolet står på bordet och barnen sitter bredvid?

  1. Vi får jobab på detta ihop – jag är också expert på att tidsoptomera och öka farten. Jag ska öva på att sänka farten. kram

 6. Att lära sig centrera när man drejar, tänker jag är som hela livet. Har man inte själva grunden stadig, så kan det rasa när som helst. Det gäller att bygga från grunden, för att det skall hålla och bli stadigt.

 7. Där sa du något om utflykter! Jag vill göra mer utflykter med släkt och vänner. Det blir mitt ledord för 2022.

Kommentarer stängda