En nära anhörig sa att hen nog skulle rösta på SD. Jag satte mitt te i halsen och utbrast  “Men herregud, det kan du ju inte göra! Menar du allvar?!”
Därefter fick jag svaret att Jimmie har ju rätt många bra saker att säga och den där rasismen var ju länge sedan nu och sedan var det inte mer med det. Vi båda blev nog så obekväma av hela alltet och jag satt i chock. Att någon som jag tycker så mycket om skulle lägga sin röst på SD skavde som tusan inne i bröstet och jag började direkt fundera på hur många som kände exakt som hen.
Eftersom jag visade min avsmak direkt så dog ju också dialogen ut – jag öppnade inte upp för samtal kring våra skilda åsikter utan det blev mest snack om väder och andra ytligheter.

Jag ångrar mig. Jag borde lyssnat in och varit mer nyfiken på vad hen grundade sitt beslut på. Jag borde inte snäst av och visat förakt. Det är när vi lyssnar på varandra vi kan komma framåt och fatta kloka beslut grundade på kunskap. Vi måste prata politik, precis som Sofia skriver  – det är jätteviktigt att vi pratar. Oavsett vart vårt hjärta ligger.
Viktigare än någonsin.

Idag har jag och en annan vän  pratat politik hela dagen och vi har vänt och vridit i de olika frågorna. Mitt hjärta är rött och där har jag redan lagt min röst innan jag åkte iväg. Även om jag lever “blått” i flera delar av mitt liv som egen företagare och med privatvård så tror jag på ett Sverige som är inkluderande och stöttar de svagaste i samhället.

Jag lämnar denna plats öppen för inlägg som har gett mig mycket de senaste dagarna och känns viktiga – klicka på länkarna och namnen för att komma dit. Underbaraclara, Kalle Zackari Whalström, polisen Nadim Ghazale och Sofia Wood. Jag ska inte tala om för er vad ni ska rösta på – det är helt upp till er. Men jag kan berätta hur jag röstar. Jag tror på solidaritet och jämlikhet. Jag vill leva i ett land där vi hjälper varandra och andra

Nadim Ghazale inlägg:
“Om en vecka är det val. Jag började jobba som polis 2006 och har harvat mig igenom en rad olika regeringar av diverse kulörer, ideologier och karaktär. Jag kan inte säga vilken av alla som egentligen gjort någon bestående skillnad för mig i mitt arbete. Trots att det alltid låter högt om polisen och tävlingen om vem som är tuffast mot gängen och vill satsa mest på polisen pågår intensivt mest hela tiden. Någon hundralapp hit, något längre straff dit.

Problemet för en verklig förändring är kortsiktigheten. Ett konstaterande utan värdering är att tyvärr går det som verkligen behövs stick i stäv med vårt demokratiska system. Vi har val vart fjärde år och väljarna vill på den tiden se snabba resultat. Politikerna som vill ha väljarnas förtroende måste verka handlingskraftiga på den tiden, för att vinna igen.

Men den kombinationen går helt enkelt inte ihop för att få en -verklig-, strukturell och bestående förändring över tid.

-500 nya poliser till Borås
-250.000 fler polisanställda
-Utvisa alla *********** så blir allt bra

Bla bla bla bla
Allt jag hör är babbel. Så länge som
tålamod saknas och verkliga satsningar på att förbättra människors livsvillkor inte förändras kommer kriminaliteten ändå alltid frodas. Oavsett om varannan person i landet är polis.

Jag önskar att väljarna kunde mer och krävde och fick mer! Mer -verklig- verkstad och satsningar på det -verkligen- spelar roll hellre än att sälja sig för uttjatade floskler, enkla knep, skrämselpropaganda och bullshit på repeat.

Jobb.
Utbildning.
Språk.
Inkludering.
Sammanhang.
Värde.

Om vi löser detta kommer resten lösa sig själv.

“The child who is not embraced by the village will burn it down” / Nadim Ghazale

 

Kommentarer till “Vart ligger hjärtat?

 1. “Lustigt” att det är just medel- och överklasskvinnor som lever blått som röstar rött. Medan kvinnor som lever rött istället röstar på SD därför att de inte haft råd att köpa sig fria från det totala haveri som är mångkulturen och därför har en bättre verklighetsuppfattning i invandringsfrågan än såna som du Kristin.

  1. Wow! Kunde inte ha sagt det bättre själv. Verklighetsuppfattningen och ffa uppfattningen om det egna jaget är väldigt skev hos vissa. Om man lever blått men röstar rött, kanske man skulle avstå en stor del av sitt blåa liv och dela med sig om man verkligen var röd.

   1. Jag förstår inte ditt argument. Ska jag arbeta inom vård & omsorg, bo mindre och konsumera på ett annat sätt om jag ska få ”ha rätt” att uttrycka mig om solidaritet och inkludering?
    Vad tycker du jag ska avstå exakt? Jag är höginkomsttagare men engagerar mig ideellt och skänker också pengar till organisationer som driver viktiga frågor jag brinner för. Varför ska jag behöva ursäkta mitt liv och bli skammad när jag tror på medmänsklighet och allas likas värde?

    Jag har levt i sjukdom och fått uppleva brister i vården på nära håll, levt med våld och hot, haft stora skulder och med noll pengar på kontot. Jag försöker ha en god ton i kommentarsfältet här hos mig och uppskattar inte alls ert behov av att sätta mig på plats.

    1. Jag tycker det är hyckleri. Kan tyvärr inte säga annat. Om alla är lika, allt ska delas lika och allt annat är orättvist, så passar det inte ihop med lyxliv.

     Om du, och andra med dig, verkligen trodde på den biten så hade du kunnat avstå från en stor del av din levnadsstandard till förmån för andra mindre bemedlade. Varför ska vissa personer ha rätt till resor, lyxmiddagar etc framför andra?

     Eller så röstar man blått och inser att var och en är sin egen lyckas smed och att hårt arbete ger resultat, men borde ge tillbaka mera. Framförallt ska man inte tvingas betala för de som inte väljer att göra detsamma. Jag är för välfärd, men mot tycker att man definitivt borde kräva en motprestation inom vissa grupper för att få vara en del av det. Jag är för hårt arbete och därför röstar jag på Sveriges stora arbetarparti Moderaterna. Det tycker jag du också borde göra.

     1. Nej, men nu blev jag nyfiken. Hur menar du med att kunna avstå från en stor del av sin levnadsstandard? Ska man ge bort det eller? Och i så fall till vem? Och vem ska bestämma det? Och hur stor del? Alltså, frågorna som dyker upp är så många.

 2. Politik är en stor och komplex fråga. Det är lätt att tillhöra woke-vänstern som tänker och tycker lika och följer det som är politiskt korrekt och att döma och cancellera alla med andra åsikter än en själv och det som för tillfället är ”inne”. När jag själv börjat fundera och se mig omkring blir jag allvarligt oroad för vårt land och framtiden. Min vän (som själv är invandrare) blev utskälld, hotad med våldtäkt och huvudskott när hon sa till en mörkhyad invandrarman att han gick på fel ställe, hon riskerade att köra på honom med cykeln. Jag har själv deltagit i forskningsprojekt och intervjuat medarbetare på kommunen som beskriver allt nyanlända får tillgång till det är språkkurser, introduktioner hos arbetsförmedlingen, bidrag osv. Men en del vill inte arbeta, pengarna kommer ju in ändå. Jag är orolig för mina barns framtid med islamiseringen av Sverige, det är ord man inte inte får ta i sin mun i det här landet. Vi lever så sekulariserat att vi inte ens vet vad som är ”svenskt” längre och gud nåde den som viftar med en svensk flagga. Men muslimerna har en enad världssyn på bland annat kvinnors roll som inte är förenlig med den framtid jag vill se för mina barn, andras barn eller någon ärligt talat. Och med fler och fler muslimer i landet som dessutom röstar ser jag en framtid för mer extrema partier med den inriktningen i framtiden, med exempelvis sharialagar etc. Jag har själv alltid röstat åt vänster men funderar allvarligt på SD i år. Jag har läst deras partiprogram, har du? Magdalena Anderssons hanterande av pandemin och polariseringen mellan vaccinerade och icke vaccinerade, förslag om vaccinpass och de steg som tas mot ett övervakningssamhälle a’la Kina är också saker som oroar mig. Jag kan inte lägga min röst på ett parti som är så osolidarisk med en kritiskt tänkande del av befolkningen. Som dessutom visat sig varit rättmätigt oroade!

  Det finns många fler frågor jag också funderat över och samtliga partier har ståndpunkter som inte är förenliga med mina åsikter, men som Jimmie Åkesson sa i Framgångspodden så har de inte varit med och förstört det här landet. I min valkompass fick jag 61% S och 59% SD. Det visar ju på hur nära de två partierna faktiskt står varandra och för oss som tycker att fri invandring är osolidarisk med Sveriges befintliga befolkning blir SD ett alternativ.

 3. Jag gav den jäveln hela bananen och han slukade den hel sa en informatör i SD-tältet idag om en iranier som tydligt hamnat fel men fick en karamell och partiprogram.Samtliga närvarande skrattade stort.Se upp,se upp tänker jag.Jag var där för att höra deras åsikter och har släkt som satt i läger.Deras hatblickar Ojoj.Jag är ändå för Israelisk-Palestinskt land vilket för många är omöjligt…men ändock….
  Rösta med hjärtat och försök leva så…

 4. Nåja,enl.mig finns varken rött el.blått i detta val….allt är en slags blå och blåbrun sörja.Vart ligger hjärtat ? skriver du och röstar “rött” av hjärteskäl fastän du lever “blått” enl.dig.Varför gör du det egentligen undrar jag….ja,frågorna blir många…

 5. Att många valt att lägga tid på att konversera med SD har inte direkt gjort att SD fått sämre siffror. Det här martyrskapet är en del av strategin. Varför ägna sin energi åt att curla människor som är beredda att rösta på fascister? De är inte dumma i huvudet. De gör precis som de flesta andra och röstar på det som de tror gynnar dem själva mest. Lägg krutet på att hjälpa nästa generation att integrera, acceptera, samexistera med olikheter. Jag lägger hellre min tid i på att fundera på hur vi kan bli av med både radism och hederskultur, än på att diskutera med rasister som använder den vidriga hederskulturen som alibi för sin rasism. Det är klart att skeva mansnormer har starkt fäste i de förorter där gången rekryterar. Jag är gay och vet att det finns många som kommer hit som flyktingar ofrivilligt som tycker att det hbtq-vänliga Sverige är helt sjukt. Bl.a. folk från Ukraina. Ett land där det finns typ gay-fria zoner och där Prideparaden brukar attackeras. Jag hör ingen föreslå att ukrainska flyktingar ska skolas i ”svenska värderingar”. Samtidigt kommer människor hit från länder där det är lag på att döda såna som mig. Folk flyr hit för att de föddes med samma läggning som jag men i länder där de blir mördade av staten eller av lynschmobber. Dessa personer ska inte få asyl tycker SD, som snart kan vara i position att styra M pga fler röster. Kanske måste man själv ha erfarenhet av att inte tillhöra normen i Sverige för att fatta vad som står på spel. Ni som snackar om att Sverige var bättre förr. För er kanske. Men inte för mig. Jag var vuxen när det blev lagligt att gifta sig som homosexuell i Sverige. Jag kanske inte hinner bli gammal (eller gift) när den rättigheten tas bort igen. Precis som när gränserna stängdes, mitt framför näsorna på människor som flyr från förtryck. Varför skulle inte samma människor som läser varje dag om flyktingar som drunknar i medelhavet, kunna offra mina rättigheter till frihet också? Det är lätt när man själv är norm att ta friheten för given. Själv blir jag ibland skriken åt på stan om jag håller min tjejs hand. Så det gör jag inte. Det är inte en frihet jag har. Ändå är har så fri här. Än så länge. Värre är det för den som inte kan passera som norm. Pga sin hudfärg.

 6. Kan inte riktigt förstå hur du kan citera Nadim Ghazale. Känns jätte märkligt med tanke på att du skriver att du är för jämlikhet och solidaritet 🤔🤔🤔
  Detta är är polisen som verkligen har antisemitiska åsikter. Som verkligen inte
  tror på allas lika värde. Rimmar illa i mina öron. Känns som att du (tyvärr) blir en i raden av alla influensers som nämns i tråden. Det skall liksom bli politiskt
  Korrekt…..men blir platt fall

  1. Hej Smurfan,
   Du syftar på en tweet från 2014 som Nadim också bett om ursäkt för? Eller vad grundar du detta på?

   Jag har följt Nadims arbete under flera år, läst hans bok och och lyssnat på flera poddar samt sommarprat. Jag tycker att han är solidarisk och citerar mer än gärna hans kloka ord om integration och kriminalitet.

   Inlägget kanske faller platt hos dig men både jag och andra har fått ut mycket av att läsa reflektioner och tankar kring politik i tråden här. Jag är som sagt öppen för dialog och vill lyssna in olika perspektiv. Jag har svårt att tyda ditt perspektiv mer än att du ifrågasätter både mig och Nadim.

   1. Han som skrev att ”Israel är cancer”, ”Vita gubbväldet”, ”Fuck SD kan suga hästkuk” fick behålla jobbet som upprätthållare av yttrandefriheten men vill nu ha straff för koranbränning för demokratins skull så ingen känner sig kränkt. Signerar som polis.
    Men som sagt han om ursäkt för SPRÅKBRUKET. Inget annat. Men vill införa hädelselagar.
    Men Kristin jag tänker så här, varje människa är mångfacetterad så självklart har han goda sidor också. Och jag respekterar att du dragit igång den här dialogen och att du gillar honom. Även om inte jag gör det.
    Det jag ser ändå är att alla som har någon slags SD-Tourettes inte kan peka på en enda fakta eller siffra. Det gör mig nedslagen och tror ingen gynnas av polarisering. Man tar ord som nazister och fascister i sin mun utan att ge ett enda konkret exempel. Och sänker de begreppen så de till slut inte betyder något mer än ”inte vänster”.
    Jag röstar inte på SD men blir kräkfärdig av alla tillmälen som haglar.

    Vad sägs om lite sakpolitik? Vad vill de som bedyrar sig som goda och röstar vänster lyfta fram i dagens politik? Vad gillar ni? Som tror de bryr sig mer?

    Och jag har hänvisat till FN:s rapport om vem som har flyktingstatus egentligen. 3 % av de som kommit över Medelhavet.
    Att människor som kommit som flyktingar till Sverige sedan gladeligen åker på semester dit. Enligt Novus häromdagen är det 8 av 10.
    Jag är uppriktigt rädd för vad som hända om vi har den här regeringen framöver.
    Följ gärna Vid dinSida som är startat av Nettan, en tjej som jobbade som tunnelbanevakt och reagerade på alla hemlösa trasiga pensionärer där. Så mycket att hon startade en volontärverksamhet. Den organisationen bjöd in alla partiledare för att möta de mest utsatta. Vilka kom tror ni? Elisabeth Svantesson (M), Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD). De andra hade förhinder utom S som inte ens svarade… Men Magdalena Andersson har tid för Mix Megapol och fika med GW.
    Det är klart att man ser sådana prioriteringar.
    Suck. För första gången ve jag inte vad jag ska rösta på i riksdagsvalet.

 7. Tack för att du alltid är så modig och visar var du har ditt hjärta. Det har man ändå kunnat förstå när man lärt känna dig genom bloggen. För oavsett om du har det bra ekonomiskt och personligen skulle tjäna (pengar) på en högerpolitik så inser du att alla människor är lika mycket värda. Fantastiskt och du växte enormt i mina ögon.

  Klok, förnuftig och medmänsklig. Jag ska också göra mitt val med de ledorden på söndag.

  Tack.

  1. Jag röstar blått och jag vill bara tillägga att jag också tycker att alla människor är lika mycket värda. Det är därför jag gladeligen betalar 67% i skatt som går raka vägen in i välfärden.

   Vi måste komma ihåg att utan företag har vi inga skatteintäkter. Och utan skatteintäkter har vi ingen välfärd – oavsett vilket block man tycker förvaltar pengarna bäst.

   Känner mig trött på att det röda blocket anses godhjärtade och att alla som röstar blått per automatik anses onda. Politik handlar om mer än integration. Jag tycker det är lika snävsynt att dra alla som röstar blått över en kam som det är när några påstår att alla invandrare är dåliga.

   1. Varför röstar du på ett parti som samarbetar med SD och KD om du tror på allas lika värde. KD:s partiledare har öppet sagt att en familj är = mamma pappa barn (inget annat). Moderaterna valde en person från den aggressivt (och oerhört obehagligt med bilder på foster osv) anti-abortorganisationen Ja till livet, till socialminister på Reinfeldts tid. Och då får man tänka på att han har mkt mindre höger än M är nu. SD är … ett parti som inte bara siktar på att svenskar ska vara blonda utan även är klart anti-hbtq och dessutom emot abort. Ni tar steget nu med ert normaliserande, till att göra SD större än M. Ni kommer sitta i knät på fascister. Det blir på ert samvete att ni röstade på SD. Jag tror det kommer kännas jobbigt när barnbarnen frågar varför. Men du röstade blått för att du tycker alla är värda lika mkt? Ok. Så varför ska rika människor vara rika på bekostnad av de fattiga? Svenskar har levt gott på bekostnad av fattiga fabriksarbetare i andra länder länge. På bekostand av människor i andra länder vars vatten våra bolag förgiftar med sina fabriker. Vi pensionssparar i vapenindustrin. Våra två mest älskade bolag har byggt sina förmögenheter på att utnyttja människor utomlands. Men nu vill ni inte dela ekonomi med ”utlänningar”, typ? Ok. Lämna tillbaka dina sneakers till butiken, köp träskor. Ge fan i att besöka akuten om du bryter benet på skidsemestern. Varför ska fattigas skattepengar gå till rikas hobbies. Det finns ingen rättvisa och det finns inget ”alla är lika mkt värda”. Men röstar man blått är det klädsamt att erkänna att man gör det för den egna plånboken. Er partiledare lovade en av förintelsens överlevare att aldrig samarbeta med Jimmie Åkesson. Och unför valet skryter alla partier om att Sverige var så bra förut och ska bli det igen. Vad var vi så bra på? Att kasta våra äldre på hemmet och besöka dem sällan? Att köpa billiga plagg och möbler tillverkade av barn i andra länder? Att käka potatis? Vad är det som ska skyddas till varje pris? Förutom den egna välfärden. Alltså den egna ekonomin för individen. Alla är lika värda, hur då?

    1. Skoja.! … Men allvarligt talat: lämna gärna tillbaka barnbidragen som ni samlar på hög. Hur kan folk som är ”emot bidrag” roffa extra sparpengar till sina barn från familjer, vårdavdelningar, äldreboenden osv som behöver de pengarna mycket mer? Men däremot så känner jag ingen vänstermänniska med god ekonomi som inte också drar av allt hen kan på skatten. Vi har lärt oss sen barnsben att rösta ska man göra på den man tror att man själv gynnas mest av. Jag tror ingen år mer god än nån annan pga hur man lägger sin röst. Men det gör ont att se er vifta bort vad det är ni gör nu när ni i detta historiska val bäddar för Jimmie som näst-nästa statsminister. Det är tyvärr på ert samvete sen.

   2. En röd person är inte godare än en blå, i synnerhet när man själv lever överklassliv. Vi har åtta års facit av den rödgröna röran. Låt oss testa något nytt.

  2. På vilket sätt menar du att alla människor som inte röstar på socialdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet inte tycker att alla människor är lika värda? Vad grundar du det på? Egen empirisk forskning med 3 jobbarkompisar som underlag eller vad? Du uttrycker själv raka motsatsen till kloka och förnuftiga och medmänskliga åsikter.
   Borde inte ägna energi och bli irriterad på såna dumheter men ibland rinner det över…

   1. Jag känner många fina människor som röstar blått. Det ursprungliga blå blocket har många bra förslag. Men i år är det annorlunda. När partierna har öppnat upp för samarbete med SD är det läge att ta ställning. Jag har svårt att förstå hur man kan samarbeta med SD och samtidigt säga att man är för allas lika värde. Det står jag för oavsett om andra tycker det är dumheter.

 8. Känner precis samma, vi måste våga prata (men det är jättesvårt att behålla lugnet när man förstår att folk man känner tycker SD resonerar rimligt), och jag pratade för ovanlighetens skull politik med kollegor idag. Viktigt, spännande och lite nervöst.

 9. Jag kan i viss mån förstå att folk röstar på SD, för det är inget annat parti som tidigare har vågat lyfta frågan angående migrationspolitiken. Jimmie Åkesson är i mina ögon ganska rak och tydlig i sina svar. Det gäller inte bara frågan om invandringen, utan även i andra frågor. Det är så mycket rappakalja runt de andra partiledarna, och man får inga entydiga svar.

  Jag tror också att många är missnöjda över i vilken riktning Sverige går, och det gäller både vården, skolan, miljön, ekonomin, kriminaliteten etc, och då väljer man ett parti som står ut från mängden.
  Själv kommer jag inte rösta på SD, men jag kommer rösta borgerligt så som jag alltid gjort. Jag anser att för ett land ska kunna gå runt, så behöver folk arbeta och betala skatt. Jag vill heller inte att staten ska bestämma och styra över mig. Och bara för att jag röstar blått så är jag ingen höginkomsttagare. Jag kommer från en arbetarfamilj, är själv sjuksköterska i botten och tjänar en vanlig svenssonlön. Jag skulle inte har råd att köpa matsalsstolar för 5500.-, och jag har heller inte råd att åka till Maldiverna eller köpa hus utomlands (och säg inte att jag är bitter och avundsjuk, för det handlar inte alls om det). Däremot har jag inga alls problem med att andra drivna människor tjänar bra med pengar på sitt företagande, och därmed också skapar jobb och betalar skatt. Jag tycker det är inspirerande att se att det finns människor som är så kreativa, och som det går bra för. Jag blir bara glad för deras skull. Jag är inte heller avundsjuk på att läkare eller advokater tjänar mer än dubbelt så mycket som mig. Jag hade också kunnat gå den vägen om jag velat, men jag ville bli sjuksköterska.

  Vissa i min omgivning tror nog att jag är vänsterpartist eller miljöpartist, då jag äter vegansk mat, köper det mesta ekologiskt, handlar kläder på secondhand, aldrig flyger och jag cyklar dagligen till jobbet. Med det vill jag bara säga att vi inte kan dela in människor i politiska fack, utan det kan se väldigt olika ut.

  Sen vill jag också nämna att jag kan bli lite trött på kändisar som skriver inlägg liknande Kalle Wahlström, och alla influencers som sedan ska dela dessa. Det var likadant för fyra år sedan. Där sitter alla i sina stora hus ute på landet där det är lugnt och fint, eller i lägenheter i innerstan, hus i Bromma, Lidingö, Djursholm eller Gamla Enskede och känner sig trygga. Men de skulle aldrig själva tänka sig att flytta till Tensta eller Hässelby Gård. Eller låta barnen gå i skola i Rinkeby för att öka på mångfalden. Eller varför inte låta sin dotter sitta på tunnelbanan en lördag kväll ut till Hallunda för att gå på fest och vidga sina vyer. Det finns inte. Tex delade Charlotte Perrelli ett sådant inlägga i det förra valet. Och då bor hon i ett “slott” i Djursholm, åker säkerligen aldrig kommunalt, och sönerna går på Lundsbergs privatskola. Jag tycker bara det är PK och dubbelmoral. Detsamma gäller Läckberg som uttryckte sig på liknande sätt nyligen. Man kan inte påstå att man har någon aning om vad som händer i orten bara för att man signerat en bok i ett centrum, eller sjungit sin gamla schlagerdänga i en galleria.

  För några år sedan började jag jobba på en skola i ett av Stockholms mest utsatta områden. Jag jobbar där fortfarande som skolsköterska och trivs jättebra med det. Jag hade aldrig tidigare varit så mycket i likande områden. Men i och med att jag spenderar min tid med dessa barn och deras familjer, så får man en helt annan inblick i problematiken som finns, som jag inte tror att andra har någon aning om. Dessa problem är enorma, och jag kan säga att Sverige har verkligen misslyckats i sin migrationspolitik. Och vi måste verkligen göra något åt det, för annars blir jag orolig över hur Sverige kommer se ut om 20 år?

  Det sista jag vill säga är att idag vågar man knappt uttala sig om dessa frågor, för då kallas man rasist. Jag anser inte mig själv vara rasist bara för att jag inte tycker det är rimligt för skolan att betala för en tolk till en förälder som bott här i Sverige i 20 år. Jag tycker helt ärligt att vi måste ställa vissa krav på människor som bor här, och jag tycker definitivt att någon som gjort ett allvarligt brott absolut ska utvisas och aldrig sätta sin fot här igen. Sen måste man förstås diskutera vad som anses vara ett allvarligt brott.

  Ett långt inlägg, då mina åsikter går lite hit och dit. Helst hade jag velat ta lite från varje parti, och sätta ihop ett eget. Men vi måste vara ödmjuk inför att vi tycker lite olika, och kunna diskutera saken på ett trevligt sätt.

  1. Maria,
   Jättefint och bra skrivet!
   Det är lätt att ha höga ideal och rösta vänster när man sitter i sin egna trygga och rika värld fylld av lyxkonsumtion, det skrämmer mig lite. Vi måste självklart hjälpa dem som kommer hit men också ställa krav så vårt välfärdssystem inte urholkas vilket är på väg att ske. Arbetslinjen är viktig. Efter två år i Sverige (med självklart frikostig och bra utbildning i svenska) bör ingen ha tolk och jag förstår inte heller varför vi har hemspråksundervisning (som jag vet finns inte det i Danmark).

   1. Hemspråksundervisning har man, iallafall i skolan, för att elever som talar ett flytande språk har mycket lättare att lära sig ett nytt språk. Det kallas att arbeta transspråkande. Många barn kommer idag till den svenska skolan utan något språk överhuvudtaget, en förutsättning för att lära sig svenska är då att också öva på sitt modersmål. Människor kan lättare lära sig ett nytt språk om de har ett annat språk att knyta an det nya språket till (precis som vi svenskar lär oss engelska via tex glosor eller svensktextad film). Att arbeta med modersmål kan, utöver möjligheten för den invandrade att behålla en del av sin identitet, också underlätta för inlärningen av det svenska språket (Vilket i sin tur är en förutsättning för god integration, men det vet ni förstås).

 10. mmm men att lyssna vänligt bidrar ju tyvärr till normalisering. Jag vet att många av mina vänner kommer rösta höger och därmed rösta för homofobi. Krävs inte kunskap i grävande journalistik för att inse att högern i Sverige kommer tvingas ännu mer ut åt höger när de tar makten mha SD. Till alla er följare som tror att det är det riskfritt att släppa in dem: Massor har redan hänt. Vad tyckte ni om flyktingar och gränser för 10 år sen vs nu? Vad tyckte ni om tiggande människor från andra länder då? Och nu? Vad tänkte ni om en ung man som blev mördad i en förort då, och nu? Vårt medieklimat, vårt samtalsklimat har blivit väldigt mycket mer vi och dom bland folk över 40. Jag hoppas så innerligt att generationen som växer upp nu har hunnit se tillräckligt med mångfald för att trotsa sina föräldrar och vända den här skiten i framtiden.

  Till er som röstar på högern i valet för att få behålla lyxiga privilegier i en värld som brinner: Jag vill inte att ni viftar med Pride-flaggan i augusti nästa år. Jag vill att ni tittar er i spegeln och frågar er hur snabbt ni vände kappan ang flyktingarna. Ang tiggarna. Hur snabbt ni kommer vända kappan om mig. Men tack för några härliga år när våra familjer fick räknas lika mycket som era. Tror ni på riktigt att SD och KD kommer tillåta det i längden?

  Tyvärr är svaret nej. Och ni har redan förändrats, så mycket. Blicken som ni vänder bort från kvinnan som tigger utanför Ica, den hade väckt avsky hos er för bara tio år sen. ”Hur kan nån vara så kall”.

  Det vänder snabbt i opinionen. Det har vi bevis på. Och det är nu, just nu, som vi bestämmer om vi vill vara bättre än berlinarna i slutet av 30-talet.

  1. Intressant att du vet precis hur det blir om “högern vinner”. Det verkar som alla spekulationer visar hela spektrat utifrån vem som vinner. Vi vet fortfarande inget. Det där är din tanke och ingen fakta.
   Behålla lyxiga privilegier? Vad betyder det? Att slippa flytta pga extremhöga el- och drivmedelspriser? Att kunna köpa mat till sin familj? Att ha råd att tvätta OCH dammsuga samtidigt?
   Att ha råd att köra bil? Att slippa vara rädd när man är tonåring för att bli förnedringsrånad som drabbar svenska ungdomar?

   Kvinnan som tigger, hur vet du att hon inte är utsatt för trafficking? Inte alltför ovanligt i Sverige och där du faktiskt inte har en aning om vem eller vad du stödjer. Själv väljer jag Läkare utan gränser, Röda Korset och BRIS.

   Vem vill vifta med en politiserad PRIDE-flagga? När inte alla är välkomna, MED partiet som har en öppet homosexuell partiledare var inte välkomna. Så det där med allas lika värde gäller tydligen inte alla. Känner flera homosexuella personer som inte vill kännas vid Pride längre pga att en del blir uteslutna.

   Ska vi prata homofober kanske vi ska prata om alla som kommit hit och som har med sig sin syn och sin kultur där det i många länder är förenat med dödsstraff att vara homosexuell och där man kastas ut från hustak eller halshuggs. Hur kan du ens få ihop det? När SD lägger fram ett förslag så kan det röstas ned eller inte. Förslaget jag antar att du menar är att om du har fått avslag på din asylsökan kan du inte plötsligt komma på att du är homosexuell. Läs gärna vad Lui Ahmad homosexuell man från Yemen skriver https://bulletin.nu/ahmed-talande-tystnad-da-orten-attackerar-transpersoner

   Och idag läser jag en novusundersökning som visar att de som kom som flyktingar till Sverige så semestrar 79 % i sitt gamla hemland som de “flytt” från.

   Kanske dags att våga se saker för vad det är? Vi har som befolkning ökat 1,2 miljoner sedan 20 år ungefär. Vi har idag över 700.000 som inte försörjer sig själva som kommer från andra länder. Hur många fler orkar vi svenskar med som betalar det hela? Ska vi inte ta och stanna upp och försöka lösa de problem vi redan har så gott om? Högst andel dödsskjutningar i EU. Är det godhet?

   1. Jag skrev inget om ”godhet”. Men jag kan säga en sak om empati. Den har du tappat. Fanns en tid när jag la massor av tid på att argumentera med människor som dig. Men vet du vad Annika. Jag vänder blicken från dig och mot nästa generation istället. Dom som inte bryr sig mer om din solbränna än om klimatet. Dom som inte växte upp med n-ordet. Jag vet att jag inte kan nå dig och jag tänker inte lägga tid på dig heller. Ha det gott!

    1. Tvärtom har jag kvar min empati med alla de som redan kommit hit. Och för mig och alla andra svenskar. Låt bli att kasta ur dig något du inte vet något om.
     För nu kom ju ditt godhetssignalerande in. Även om du inte skriver just själva ordet god.
     Lev väl i din bubbla.

   2. Jag tänker att godhet är att ta tag i sådana problem med ansvar och förnuftighet, utan att tappa sin grundläggande syn på medmänsklighet och genom att sluta dela in människor i fack.

    Därför skulle jag aldrig, aldrig lägga min röst åt höger som det ser ut nu, när högersidan lovar samarbete med SD.

  2. Intressant. Röstar du höger= är du homofob.
   Alla som generaliserar hur fin den röda sidan är och hur elak blå sidan är, blir så trött. Finns lite färger där emellan eller är ni så trångsynta så allt är svart och vitt.
   Om du vill ha ett tolerant öppet samhälle för gay/hbtq så undrar jag hur ni som röstar rött ser på den röda sidans historia runt om i världen? Hade ni haft det bra i Sovjet? Nordkorea kanske?
   Röda sidan har mördat och härjat runt om i världen i evigheter och gör än idag, SD som absolut har en smutsig historia får leva med den konstant pga Nazistiska kopplingar.
   Behöver vänsterpartiet svara på samma fråga? Behöver Sossarna försvara varför de samarbetade med Hitler och har de tagit sitt ansvar kring denna fråga?
   Nej , det behövs inte för den röda sidan är ju goda, snälla, humana och vill alla väl.

   Personligen tycker jag att varenda parti har en del eller många bra saker de vill förbättra.
   Men bra beteende skall primeras, vi skall hjälpa så länge det inte går ut över de som byggt upp landet ( du väljer inte bort din egen familj före min om båda behöver hjälp ) och om vi skall ha en öppen ärlig dialog då får banne mig alla lyfta upp sin skit och stå för den och inte bara de personer som PK gruppen tycker skall stå för sina handlingar. För då är det hyckleri= jag gör det som jag tycker är rätt när det gynnar mig men säger till andra att göra det rätta när jag kan vinna poäng.

   Så för er Pk människor som pratar om öppen dialog, kom inte och säg att du vill ha detta när du/ni inte är beredda att höra svaren eller att städa framför er egen dörr först.

 11. Den här åsiktskorridoren som blir allt trängre i Sverige har sin grogrund i att en sida utropar sig till god – den vänstra och den enda saken de partier till vänster har gemensamt är att vara emot SD. Och efter 8 års försämringar på precis vartenda område i landet så väljer jag också med hjärtat och inte med tanken som säger att man är ond om man ändrar sig.
  Jag har växt upp i ett socialdemokratiskt hem, alltid röstat vänster och känner mig idag så väldigt lurad. Lurad på att inget blev som S faktiskt lovat de senaste valen. Lurad på att jag trodde att det var rätt när allt blivit sämre. Jag har jobbat med just de ungdomar som begår brott och är i riskzonen för en karriär inom kriminalitet. Jag har jobbat med flyktingar i mitten på 90-talet när kriget pågick i f d Jugoslavien. Och jag kan ärligt säga att den rasismen som jag såg där MELLAN flyktingar, den hade jag aldrig tidigare träffat på.
  Vi behöver komma till rätta med det som eskalerar och jag tror på dialog, precis som du skriver. Men inte så länge en sida anser sig bättre. Säg mig ärligt, vad tror du kommer att hända om vi byter regering? Om SD blir störta oppositionspartiet? Kan du formulera det? Jag vet att Stefan Löfven fick frågan av en Anders Holmberg vid förra valet. Och Löfven kunde inte precisera det alls mer än “otäckt blir det”. Att gå till val med rädsla är inget fruktbart i mina ögon. Hur ser deras plan ut??
  Sedan blir jag ärligt talat innerligt trött på alla kändisar av olika slag som måste deklarera vad de INTE röstar på. Vem bryr sig t ex om vad Niklas Strömstedt tycker rent politiskt? Att du hänvisar till Nadim Ghazale gör mig less. Polisen som twittrat så mycket hat mot Israel utöver hans fruktansvärda tweets mot SD. Han har verkligen uttryckt antisemitiska åsikter. Något som för övrigt SSU också gjort, idag flyttar judar FRÅN Malmö pga antisemitism som kommit hit via Mellanöstern.
  Ja han har bett om ursäkt men bara för sitt språkbruk. Men eftersom han tillhör “den goda sidan” så är han förlåten. Polisen Peter Springare som visade på hur många ungdomar från andra länder som begår brott blev utfryst och utköpt av polisen. Några år senare och med statistik från både BRÅ och SCB kan man lugnt konstatera att han hade rätt. Men han tillhörde fel sida.

  Min son har under sina studier jobbat extra som busskontrollant i stan. Han har under ett halvår blivit misshandlad 8 gånger av ungdomar som vägrar betala sin bussbiljett eller legitimera sig. Nej, det har inte varit svenska ungdomar. Osv. Osv. Jag tror att alla som röstar på SD har mött den typen av händelser i sin vardag och som har fått nog. Eller ska vi tänka att 20 % av befolkningen är nazister/rasister/fascister? De mest uttjatade tillmälen vi har idag. Vilket också är hemskt för de som faktiskt råkat ut för just det. Att merparten av de LO-anslutna röstar på SD, säger kanske också något?

  Och att vi faktiskt öst pengar över s k utanförskapsområden och likställt fattigdom och trångboddhet med att det leder till kriminalitet är den omvända rasismen. I så fall borde ju vårt land varit en enda kriminell plats frö 100 år sedan. Och i min stad där vi har ett område som stoltserar med skjutningar och annat hemskt så har de ojämförligt fått mest resurser, mest pengar och det har inte direkt varit fruktbart.
  Jag tror på att ställa krav på människor. Jag tror på att för att få svenskt medborgarskap ska man kunna prata svenska och kunna något om landet man tagit sig till. Varför skulle man inte behöva prestera för att förtjäna att få ta del av vårt generösa system? Och säg mig varför Dublinfördraget inte gäller? Att man söker asyl i FÖRSTA säkra land. Att ta sig igenom 10 säkra länder och sedan hamna här och få ta del av allt direkt. Tja, det förstår jag att människor gör men det är inte att söka asyl i ordets rätta bemärkelse. Vilket förstör för de riktiga asylsökande. Läste en rapport från FN där man tittat på de som kommer via Medelhavet. 3 % hade flyktingstatus. Så låt oss öppna ögonen och ha en fruktbar dialog istället för att dra rasistkortet.

  1. Det där tror jag är mycket viktigt. Att ställa krav på människor. Varför ska vi förvänta oss mindre av de som kommer hit och får ta del av det vi har i Sverige än på de som redan bor här? Förminskande och om inte det är rasism, så vad är då? Vi har religionsfrihet i Sverige, att tillhöra en annan religion ska inte vara ett problem för att vistas här.
   Men i Sverige har vi jämlikhet. Män och kvinnor är lika mycket värda. Har samma rättigheter. Och skyldigheter. Kvinnor bestämmer över sig själva. De som kan arbetar och bidrar till välfärdssamhället. Man talar och förstår svenska språket. Kan man inte stå ut med det? Ja då kan man inte heller bo i Sverige.

   1. Vi ställer inte mindre krav på dem än på oss. Till och med nyanlända, dvs ofta helt nyligen traumatiserade flyktingar, förväntas genast kasta sig i skolbänken och sen arbeta. Kanske borde vi ställa hårdare krav på de så kallade etniska svenskarna när det gäller integration? Vad gör vi egentligen var och en för att lära känna människor som kommer hit, och välkomna dem? Hur många här har engagerat sig på fritiden för att vara med och skapa integration?

 12. Precis det beteendet som får väldigt många att aldrig känna sig lyssnade på och därmed ännu mer bittra och besvikna över sakernas tillstånd. “ÄR DU INTE KLOK?!?!” I stället för att säga “Varför då, hur tänker du? ” Det är lätt att säga när man kanske inte själv lever t ex i en småstad som förlorat hela sin själ (och ekonomi) av orsaker man själv inte haft någon som helst möjlighet att styra över eller ens tycka till om. Rekommenderar Tom Alandhs dokumentär “När världen kom till Ronneby” på SVT Play. Finns mycket viktigt i den. Bl a en professor som i mina ögon sätter ord på själva grund-problemet: Sverige är ett land som är uppbyggt på att man arbetar och betalar skatt. Sedan får man ta del av vård, utbildning, hjälp och stöd via skattemedel. Om ett stort antal människor inte arbetar, inte betalar skatt men ändå får ta del av allt skattefinansierat kommer det ofelbart att bli motsättningar. Rasism är ett ord som tyvärr snart är helt urholkat. “Rasism” skreks det när det ställdes krav på att nyanlända ska lära sig svenska om de ska bo i Sverige och få tillgång till allt som invånare här får. Nu anses det självklart för de flesta, både partier och “vanligt folk” med ett sådant krav. Det är inga problem att sätta samman en lista med vad som är viktigt för människor, som t ex listan du gjort ovan. Håller helt med om den. Sen kommer problemet: “Om vi löser detta…” etc. Hur ska det lösas? Av vem? Vad kan du och jag och alla andra göra på vår egen lilla lokala nivå för att medverka till en lösning etc etc?

  1. Tack för dina reflektioner. Och tack för tips – jag ska titta på den.
   Precis – men hur löser vi det?
   Jag tror på mer resurser till skola, omsorg och vård. Fler fritidsgårdar och fler föräldrar som engagerar sig i föreningslivet. Inkludering – att vi bjuder in och öppnar upp istället för att skapa större klyftor i samhället. Men hur? Vad kan du och jag göra? Låt oss prata om det.

   1. Mina egna tankar och egna erfarenheter i en inte alltför organiserad röra : På bara en generation har föräldrars engagemang i skola, föreningsliv och barnens fritid minskat katastrofalt. Här talar jag av egen erfarenhet. Är helt med dig där. Ställ upp på föräldravandringar när barnen går på högstadiet, det brukar handla om en fredag- eller lördagskväll per termin. Och ja, ÄVEN om ditt eget barn råkar vara hemma just den kvällen. Strid för att ungarna ska få en plats att samlas på =fritidsgård. ÄVEN om ni inte bor i ett s k “utsatt” område. Så viktigt att de har någonstans att ta vägen. Bjud hem tonåringarna på en hamburgare nån kväll och prata med dem. Upplåt ditt hem som samlingsplats i den mån du har möjlighet. Lyssna på dem. Prata med dem. Det ger så mycket, på bägge håll. Det talas mycket och högt om “vår” misslyckade integration. Det ligger för det första inte bara på vårt ansvar, någon som vägrar att integreras kommer heller inte att bli det. Här tänker jag främst på män i hederskulturer som numera bor i Sverige, män som inte tillåter sina kvinnor att arbeta eller vistas ensamma utanför hemmet etc. De männen är i mina ögon utom räddning och tyvärr är det också mycket svårt att nå dessa kvinnor p g a uppenbara orsaker. Har också erfarenhet av kvinnor som kommer till vårdcentralen med tolk trots att de varit 15 år i Sverige. Deras män tillåter inte att de lär sig svenska, de vill behålla kontrollen över dem. Det här är inte “vårt” misslyckande. Självklart är majoriteten av invandrare inte av den sorten och utanförskapet är stort. Jag tänker att man måste gräva där man står, annars blir det direkt övermäktigt och utmattande. Rent konkreta saker som jag har egen erfarenhet av: Språkcaféer, där man talar svenska. Brukar anordnas på många bibliotek, tyvärr avstannade det p g a corona men jag tror att det börjat komma igång igen på många platser. Det är kul att vara med på och det blir många glada skratt och intressanta försök till samtal. Ett arrangemang jag varit med på anordnades av någon kommunal verksamhet, minns inte vad. Kvinnor från andra länder bakade sina favoritbakverk och kakor. Detta bjöds på till de som ville smaka och kaffe såldes. Allt i en liten park i vår lilla stad. Succé typ. Jag tänker också att vi måste vara noga med vad vi säger till våra barn. Att vi är tydliga och ärliga, och i allmänhet undviker att snacka skit om andra i deras öron. Alla gamla floskler börjar bli sanna (när man blir äldre haha) och en av mina favoriter är “Döm inte någon annan innan du gått en mil i hans/hennes mockasiner”. (Du lär få börja med att förklara vad mockasiner är…) Lär barnen att aldrig vara elaka. Man får tycka att någon inte är trevlig, man behöver inte vara kompis med alla men man säger hej och man är inte taskig. Jag tycker att kommunerna har ett stort ansvar, som de ofta inte lever upp till, i att engagera invånarna till att samarbeta och verka för integration. Det behövs inte så mycket – ett kafferep – som sagt, men någon måste organisera och det är kommunens ansvar. Till att börja med i allafall. Mat från Mellanöstern är fantastisk och kvinnorna därifrån är oftast mycket duktig på att laga mat. Engagera studieförbunden, låt invandrarkvinnor lära oss att laga tabbouleh på bästa sätt. Jag skulle komma direkt. Kontakta partierna i fullmäktige i din egen kommun och be om konkreta exempel på åtgärder de gör/gjort som kan förbättra och förenkla när det gäller nya invånare från andra länder. Ha en diskussion med politikerna i kommunen om du har idéer och tankar. Ja som sagt – har inte tid att strukturera upp nu, det får bli som det är skrivet. 🙂 För övrigt håller jag helt med om att kulturelit och kändisar med stora sommarbostäder i skärgården och en våååååning på Mariaberget gör mer skada än nytta med sina yttranden om hur resten av Sverige ska bete sig.

Kommentarer stängda