Låt mig tipsa er om två grymma recept att ta med er i vardagen.

Idag hade jag en livsesändning på Instagram med min vän Therese som driver kontot @plantbasedbythess – hon bor för närvarande i Rom ett tag. Hon hyr en lägenhet via airbnb och tog med sig jobbet dit. Både modigt och härligt.
Älskar att resa själv och Therese är en stor inspiration – ett varmt följtips. Vi lagade mat tillsammans live och hon berättade lite om hur hon har det därnere. Vi lagade en Tahinipasta – här kommer inköpslista och recept. Vi gjorde två olika varianter av samma recept – jag gjorde pastan med dragon och mandel.

Ingredienser:
4 portioner valfri pasta
50 gram pinjenötter / mandlar
2 msk små kapris
3 msk ljus tahini
1-2 dl pastavatten
1/2 ekocitron, zest och saft / eller vitlök
1 liten burk gram semitorkade eller soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika / eller dragon
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Rosta pinjenötterna (eller mandel)  i en torr stekpanna på medelvärme tills de blir gyllene. Hacka pinjenötter och kapris grovt tillsammans.
Häll av pastan men spara 1 dl av pastavattnet.
Blanda tahini, pastavatten och citron (eller riven vitlök) tills slätt. Det ska bli en ganska rinnig sås. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll såsen över pastan och blanda runt. Fördela i 4 tallrikar, toppa med semitorkade tomater, färsk basilika (eller dragon) och tills sist kapris-pinje-hacket.
Smaklig spis!

Här ser du vår live. 

Ett annat grymt tips är att skära bort skalet på fem ekologiska citronen och två apelsiner, skära ner fyra stora tummar ingefära och fyra gurkmeja i bitar och mixa detta med 5dl vatten och två stora skedar honung. Jag brukar bara tvätta ingefäran och gurkmejan – så jobbigt att skala, men se till att de är ekologiska bara. Mixa ordentligt till en slät dryck som du sedan häller upp i formar för stora isbitar. Frys in. För mig blir det ungefär arton portioner av denna sats. C- vitamin håller sig bra i fryst läge men kan vara känslig för hetta har jag läst.

Under arton dagar kan jag nu plocka fram en kub full av C-vitamin och antioxidanter. Gurkmeja sägs ha goda antiinflammatoriska egenskaper och ge kroppen en riktigt superboost. Jag lägger den frysta kuben i ett glas och häller över vatten jag värmt till 70 grader – på det sättet smälter isbiten och drycken blir behagligt ljummen att dricka.

Önskar er en fin start på helgen.

Obs! Idag släpper vi ett nytt härligt poddavsnitt – där avslöjar vi bland annat vilka artister som uppträder på Strömma Farmlodge denna sommar.

Kommentarer till “Veckans tips – recept

  1. Men 70 gradigt vatten klarar inte c-vitaminet!? Det är väl 40 grader som mest som de som håller på med rawfood rekommenderar.
    Annars säkerligen ett toppentips….verkar gott och bra 🍋🍊

    1. Så fort du hällt lite av vattnet på kuben så svalnar vattnet till runt 40 så det som sedan smälter håller helt okej temperatur för att behålla c-vitaminet enligt mig. Kuben smälter ju inte på studs.
      Men ta du lägre temperatur om du önskar – för att vara säker,

Kommentarer stängda