Idag förenade jag nytta med nöje och drog med min kompis Lisa till Kallbadhuset för lite bastu och bad. Jag hade med mig mellanmål och så passade vi på att knäppa några bilder till ett jobb. Så bra att kunna kombinera på detta vis och dessutom få njuta av den underbara solen.

Kallbadhuset är stolthet för Varbergarna och en enorm förmån för oss som bosatt oss här.
Öppet onsdag, lördag och söndag – dessutom går stället att abbonnera om man är ett större gäng. Det gjorde jag då jag fyllde 40 år. Då bjöd jag in ett gäng tjejer på bastu, god mat och dopp i det blå i slutet av januari. Samma för ett par veckor sedan då Marina och jag hyrde stället och samlade ihop några stycken. Badhuset byggdes 1903 efter två andra badhus på samma plats blåst sönder i stormar som dragit fram över västkusten.

Traditionen med kalla och varma bad går tillbaka till den tid då Varberg var, och fortfarande är, en mycket populär kurort. I Varberg följde man naturligt nog efter de något äldre badorterna när man senare under 1820-talet byggde en flytande bassäng för kalla havsbad i hamnen. ”Badflotten” hade en slags sump av träspjälor där de badande kunde kliva ner. Badsumparna ersattes på 1850-talet av fasta bassänger, byggda på pålar som var nerkörda i bottnen, alltså föregångaren till de fasta kallbadhusen. (källa)

Jag hade med mig pumpasoppa i termosen och ost på mackan.

Slurp. Lisa tyckte den var supergod eftersom jag varken snålat med ingefäran eller rosépepparen.
Recept?
Skiva ner en stor gul lök och några vitlökar låt dem svettas i olja i en medelstor gryta. Sleva i två stora skedar tomatpuré och rör om så den svettas ihop med löken. På med en skvätt vitt vin, buljong eller fond, en skalad stor butternutpumpa du delat i bitar, en tumme ingefära och täck allt med vatten. Låt detta puttra under lock tills pumpan är mjuk.
Mixa allt till en slät soppa med stavmixer. Smaka nu av med riven citroncezt, pressad citron eller apelsin, salt, peppar, rosépeppar… honung? Jag tog i lite av Gridellis vita balsamico med smak av persika. Jag tillsatte även lite färska örter och lät allt puttra en stund till.

Väl investerad tid med denna fina. Vi pratade om samtidskonst, en resa till Skåne, om våra barn och mycket mer. Det fina med bastu är att man börjar prata med de andra som sitter där inne också – helt plötsligt var vi i samtal med en dam från Borås som åkt ner över dagen för att basta och bada i Varberg. Hon berättade om hur bra det är att vandra barfota över snäckskal för det masserar fotsulorna på ett bra sätt. Kände mig full av energi när jag lämnade och åkte till nästa möte som handlade om vår kommande revision av bolaget. Spännande!
Massa ansvar kommer med i att växa som företag och det är en hel del jag själv inte behärskar ängre – från att ha gjort prick allt i företaget under många år får jag nu ta två steg tillbaka och låta de andra som har mer koll på ekonomi bestämma hur vi ska göra.

Mitt huvud är dock sprängfullt av annat arbete just nu, Vi ska renovera i butiken och bygga nya provrum samtidigt som julen ska plockas fram och vinterns kollektion ska fotas samt lanseras. Vi håller dessutom på med en förändring som äger rum vi årskiftet och inför den byggs det upp en ny hemsida och en grafisk profil och med det kommer allt från förpackningsmaterial till foliering av entrédörrar, bil och skyltfönster. Vojne, vojne, har jag sagt att jag också sitter med sista handen i ss24 och i dialog med kunder som bokar mig för nästa år?
All återhämtning med vänner och familj, träning och bastubad är guld värd för mig just nu då jag nästan känner att jag har svårt att få kontroll över allt. Men allt kommer bli bra – det är jag övertygad om.

Vill passa på att tacka för allt engagemang i föregående inlägg. Intressant och bra att läsa om era tankar och känslor kring träning och kommunikation kring kroppen. Det tar jag med mig men kommer som ni säkert redan förstår blogga om det som känns bra och naturligt för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *