Hej hej,

Går in i fredagen med lite härlig blomsterinspiration i sann “Anna Kubel”-stil. Älskar förövrigt alla Anna Kubels foton och kan återkomma till hennes feed flera gånger och bara glo, drömma mig bort och inspireras.

Men du – Visst måste vi uppmärksamma tulpanens dag?

Det måste vi ju inte alls men nu råkar det vara så att jag vill gärna dela mina favoriter med er och även passa på att skriva lite tips.

När jag köper tulpaner så försöker jag välja den svenskodlade så ofta jag bara kan.
Jag snittar av dem i en längd som känns bra och sätter i iskallt vatten. En del påstår att man ska låta dem stå i förpackningen och dra så blir de ståtliga, raka och fina. Men jag gillar den gängliga och vilda stilen så det gör mig inget om någon lägger sig över vaskanten och finner sin egen väg då den suger i sig av vattnet. Bara fint ju.

Jag ser till att det alltid finns ordentligt med vatten i vasen och snittar om tulpanerna efter några dagar. Om man har ett fruktfat nära tulpanerna så kan det påverka dem – Tulpanens åldrande påskyndas nämligen av den etylengas som frukter utsöndrar. När tulpanerna är helt utblommade och sjunger på sista versen är de som vackrast tycker jag – då brukar jag knipsa av dem och sätta dem en och en i små vaser som jag sprider ut i hemmet.

Den här buketten mixar jag två olika tulpanbuntar med några anemoner och rosenkvitten.

Den här buketten plockade jag i min egen trädgård förra våren och den innehåller alla mina favoriter. Ser nu att min ljusgula Verona inte är med och det är verkligen min favorit av alla – doftar ljuvligt och ser ut som en pion.

Kolla här – detta är Verona. Så vacker!

Detta är Double Touch. Den är också väldigt vacker och är riktigt maffig i sitt blommande.

Apricot Foxx – hoppas jag planterat ner några sådana i år. Nu minns jag inte tyvärr – men jag vet att jag köpte massa Veronalökar i alla fall.

Den svenska tulpansäsongen börjar idag, i samband med tulpanens dag och håller på fram till påsk. Jag läste att vi under denna period konsumerar runt 130 – 140 miljoner tulpaner… Svenskarna älskar verkligen denna blomma.
Enligt blomsterspråket betyder gul tulpan ”hopplös kärlek” & en röd tulpan är en kärleksförklaring. Tulpaner finns ju i alla färger utom blått – har du tänkt på det?

I slutet av månaden kommer jag veta ännu mer om tulpaner för jag har nämligen blivit injuden till några halländska tulpanodlare – ska bli så spännande att få komma och besöka dem. Delar givetvis allt med er här.

I Sverige odlas ca 160 miljoner tulpaner och de känns igen på att de är märkta med ursprungsmärket Från Sverige.
En majoritet av de svenska tulpanerna är dessutom klimatcertifierande och märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

En kik ner i min låda – nu försöker jag städa en om dagen. Jonas tog sopskåpet igår och har lovat att ta hallen i helgen – heja honom.

Så här blev buketten – visst är det fint när de droppar ner så här över kanten?
Tycker det är vackrare än att ställa ett 10-pack rakt upp och ner i en vas – eller, det blir i alla fall ett alternativ till den klassiska sättet.
Smaken är som baken såklart –
& klart är i alla fall att detta är en väldigt älskad blomma.

Hurra för tulpanens dag! Nu längtar jag efter att mina ska kika upp ur jorden.
Vill du läsa om mina tulpaner från förra året och om vad man behöver tänka på när man planterar tuplanlöken så kika på mitt inlägg här:
“Stora inlägget om tulpaner”

 

Kommentarer till “Vi firar tulpanens dag ihop tycker jag

  1. Underbara bilder. I Gävle har vi midvinter nu med minusgrader och flera decimeter gnistrande vit snö. Vackert! Men längtar också efter våren och värmen och blommorna och insekterna och brisen. <3

    1. Nämen så härligt – hit ner kommer inte vintern på riktigt . Det har fallit lite snöflingor men de regnar snabbt bort. Lite synd – hade gärna velat haft ett vinterland här och lite krispigt vinterljus.

Kommentarer stängda