Har du druckit björksav någon gång?
Jag har köpt flaskor av detta på Varbergs torg och det har varit väldigt gott – det smakar som ett sött vatten, lite som ett väldigt friskt och krispigt kokosvatten med smak av björk.

Björksav är rik på C-vitamin och kalium och förr sa man att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen på våren. Så det stämmer ju faktiskt.

Vi har en stor björk i vår trädgård och häromdagen gav vi oss ut för att testa detta. Om du själv vill göra det så behöver du fråga markägaren om det är ok eller ta från din egen trädgård.

Savtappningen sker mellan tjällossning och lövsprickning, sedan behöver trädet saven själv. Så länge man inte tar för mycket från varje träd och inte håller på för länge skadas inte björken av detta. Vi hade läst på och visste at vi behövde borr, plastflaska, sugrör och något att binda fast flaskan med i trädet. Så spänannde!

Ett sex millimeter hål borrades in i trädet och sedan stoppade vi in ett avklippt sugrör.
En björk kan ge mellan en halvliter och flera liter sav per dygn så det är bra at välja en stor flaska direkt.

Här tänkte jag att man skulle vara snabb ifall det började forsa ut sav – men det gjorde det såklart inte. Det rann ganska långsamt, mer droppade faktiskt.

Så vi hängde upp flaskan och gick därifrån. Fast både jag och barnen kollade till den under hela dagen och noterade att den fylldes på i jämn takt.

April april,  jag kan lura dig vart jag vill…
Vid lunch började det snöa kraftigt och mina planer på att fixa i rabatterna kändes nu helt orimliga. Suck. Kan man inte bara få ljummen vår nu…?

Bara fötter i tofflor, hagel och snö. Bra kombination. Men snön smälte fort så fort solen visade sig om eftermiddagen och vi gick ut och hämtade en hel flaska björksav. Sedan lät vi flaskan hänga kvar över natten och därefter lät vi trädet vila. Då är det viktigt att man täpper till hålet och där använde vi en liten pinne som stoppade björksaven att fortsätta rinna.
Tydligen kan man inte tappa samma träd året efter – jag vet inte varför, vet ni?

Vi fyllde glasflaskor och ställde i kylskåpet, bjöd vänner och lät alla smaka. Den klarar sig bara några dagar i kylskåp, därefter börjar den jäsa. Man kan frysa in björksav om man har mycket och man kan även använda den som degvätska och i smoothies.

Så kul att ha testat detta. Ett alldeles lagom projekt för oss alla.

Kommentarer till “Vi tappade vår björk på björksav

  1. Har hört att det är suveränt som ansiktsvatten! 100% natur 😀🌸
    Ska prova nu I vår.

Kommentarer stängda