Under försommaren tog jag och mina kollegor oss till Ljungskile för att lära oss lite mer om blåmusslor. Ett fantastiskt dygn jag bär med mig i hjärtat. På vägen dit stannade vi en av mina favoritbutiker, Artilleriet i Göteborg.
-Åh, ska ni till Ljungskile! utbrast Sofie, en av grundarna till butiken, – då får ni inte missa att spana in Villa Sjötorp, en helt otrolig villa med fantastisk utsikt.

Tack för tipset Sofie! Jag bokade snabbt ett rum till mig och min man och blev sedan nästan lite besatt av villan och har googlat massa på historien bakom. Försöker redan planera in fler övernattningar och middagar på denna vackra plats.

Högt över havet på Lyckorna ligger Villa Sjötorp, eller Haegerska villan som den också kallas.

Carl Emil Haeger var ingenjören som på 1800-talet startade en av landets största pappersindustrier, Edet Bruk. Som de flesta högborgerliga familjer tillbringades somrarna vid kusten och Carl Emil köpte en tomt i den nyetablerade bad- och kurorten Lyckorna.

Haeger ritade själv familjens sommarhus som fick ett tidstypiskt formspråk med inslag av fornnordiska drakhuvuden och schweizerstil. Huset tillverkades i delar vid snickerifabrik i Lilla Edet och fraktades på pråmar utmed Göta älv, via Göteborg och upp till Lyckorna. Byggnaden monterades på en kraftig naturstenssockel som uppförts i den branta sluttningen.

Grunden anlades med start 1899 och sommaren 1901 var villan klar för inflyttning. 

Konstruktionen blev regelverk, med en beklädnad av omväxlande liggande och stående panel, och taket belades med falsad plåt. På bottenvåningen sällskapsrum och barnens sovrum, tillika Herr och Fru Haegers sängkammare, med egen dörr mellan rummen.

På andra plan ett antal sovrum och en stor trapphall. Invändigt präglades rummen av pärlspont, Arts & Crafts-inspirerade tapeter och dekormålade tak och listverk. Färgsättning och dekoration av huset stod Emils hustru, konstnärinnan Anna Haeger för.
Här kan du läsa mer om historien bakom villan…

Min man och jag tillbringade ett dygn här i början av juli. Det regnade och var full storm men det gjorde oss inget för vi kurade ihop oss på den vackra verandan med varsin bok och varandras sällskap. Jag somnade till och med där med fötterna i min mans knä och en filt över bröstet.

Så mysigt! Älskar kulörerna här.

Så ståtligt och mysigt på samma gång. Vi kikar lite inomhus också va?

Vi hade fått ett rum i källaren. Badrummet var jättegulligt i grönt och randiga gardiner.

Jag tog ett varmt bad med min bok innan middagen och drog sedan på mig en lång vit och mjuk klänning.

Sedan tog jag en liten husesyn med kameran. Den som älskar tapeter, blommor, pärlspont, dekormålade tak och listverk den älskar Villa Sjötorp – det vill jag lova.

Färgkombinationen i det stora trapphuset är klockren. Mustig och ljus på samma gång. Så fint med både liggande och stående panel.

Ett piano såklart. Känns klockrent i en villa som denna och jag tänker att den användts flitigt under åren här.

Jag älskar att det inte är perfekt inrett av en inredningstylist utan att det känns så himla avslappnat naturligt. Möblerna står lite här och där och ljuslyktorna lite likadant. Otroligt charmigt och fint.

Titta här – handmålad blomster minsann.

Efter detta besök letade jag frenetiskt efter en gul fåtölj på loppis …

Taket och eldstaden i stora matrummet.

Burspråket med spetsgardiner och två röda begonior i. Här åt vi trerätters och smög ut i solnedgången för att titta på utsikten.

Dagen efter fick man sin frukost i varsin korg med sitt namn på. Corona- anpassat givetvis.

Mums!

Vi åt ute på verandan med filt om knäna.

Jag är så glad att vi åkte hit och lärde känna villan . Vissa hus talar sannerligen till en. Har lust att träffa ägaren Ellika Mogenfelt, som köpte ut villan från familjen 1995, och sitta ner vid den öppna spisen med en stor kopp te och låta henne berätta om hela resan med hur hon skapade den här fantastiska hotellverksamheten av fastigheten. Modigt och häftigt!

Om jag gungade här? Givetvis.

Det blev dags för oss att lämna villan och åka hem till barnen igen.

Vi stannade på en handelsträdgård i Ljungskile och handlade lite blomster…

.. och honung. Det köper jag alltid på mig om somrarna. Så bra att ge bort och ställa i hyllorna.
Rekommenderar verkligen ett besök i Ljungskile denna sommar. Missa då inte ett besök på Musselbaren också.

 

Kommentarer till “Villa Sjötorp i Ljungskile

  1. Om ni återkommer så stanna till även på växthuset i Ulvesund …. magiskt ställe som drivs av en familj …hönor går o pickar, allt som säljs o caféet är ekologiskt ….. sedan måste ni även stanna till på kärrstegens gård…. kan inte beskrivas men ladda kameran 😊😊både butik o café värt att stanna en stund i

  2. For et gjennomført nydelig sted! Og veldig interessant å få litt stilhistorie med på kjøpet.

Kommentarer stängda