Det blev en blomstrande trädgårdssäsong även i år och det börjar bli dags att göra sig redo för att gräva upp alla dahliaknölar och vinterförvara dem i källaren.  Men innan dess  tycker jag vi tar och tittar på vilka sorter jag helst av allt vill ha kvar även nästa år.

Jag tycker om en kombination av både små, stora och gigantiska dahlior. Det enda negativa med de riktigt stora är att de oftast har väldigt kort stjälk vilket gör den svår att placera i buketter. Men otroligt vacker i rabatterna givetvis! Jag lyckas alltid få en ganska gyllene trädgård full av mjukt orangea och gula blomster som gör sig vacker ihop med alla min rudbeckior. Jag går mer och mer ifrån de rosa tonerna och försöker istället komplettera med djupt vinröda toner.

Jag förbeställde många av mina knölar hos Magnolia Nossebro i augusti förra året – de har öppet för förbeställning i år också och du kan även ställa dig i kö på vissa sorter. De har sannerligen ett stort utbud.
Knölarna kom i mars detta år och samma månad satte jag mina i jord i min källare. Jag använde både krukor, plastpåsar och lådor för att få plats  – det blev en ordentlig skara och vissa gav jag till och med bort eftersom det blev rätt så trångt. I maj bar jag ut dem till växthuset och lät dem stå där dygnet runt – hade en liten frostvakt och stängde dörren om nätterna bara.
Så fort vi hade frostfria nätter grävde jag ner plantorna i trädgården.

En bit in i sommaren kunde jag plocka fantastiska buketter. Dahlior är senblommande men jag satte ju mina inne redan i mars så några av dem blommade ganska tidigt. Därefter blommar de hela säsongen fram till frosten kniper dem. Ju mer jag plockar desto mer blommar de. Här kommer ett urval av mina favoriter denna sommar. Hamari Gold är en av de gigantiska och gav mig mest glädje denna säsong – otroligt vacker, den vill jag ha mer av nästa år.

Hamari Gold – min favorit.

Big Brother – älskar den här jäten.

Mambo. – lite rolig men ingen jag kommer beställa mer av.

Yelno Harmony – mycket vacker att kombinera i bukett och gav en stor buske med massa blommor.

wine eyed jill -vacker!

Who Me? – Nja… vita blommor är nog inget för mig. Fast vacker form. Roligt namn på dahlian. Egentligen ska den ju vara så här ljusrosa men mina blev nästan helt vita – kolla.

Take Off – kul men inget jag kommer beställa mer av.

Black Pierre – älskar dessa. Vill ha mer.

Hmmmm….. den här har jag inte namnet på. Någon som vet? Detta var en grym favorit i år – mindre än Big Brother och Hamari Gold men påminner om de båda. Gav rikligt med blommor och var perfekt i buketter.

Créme De Cognac – den här dahliaplantan blev väldigt kort och var svårplacerad-Vackra kulörer dock.

Ja, jag hade en hel del andra sorter fast det var dessa jag plockade in och fotade denna dag.  Idag har vi Trädgårdslive kl 16.00 i Hanna Wendelbos kanal på Instagram och då kommer Hanna visa hur hon gör när hon gräver upp och vinterförvarar sina dahlior. Liven sparas i Hannas IG-tv. så du kan se efter.
Här kan du läsa hur jag gör.

1. Klipp ner plantan till ca 10–20 cm från marken

2.Gräv försiktigt upp  knölen en bit ifrån plantan – du kan också använda en grep.

2. Skaka av jorden från knölen.

4. Dra ett litet snöre runt knölen och sätt fast dess namn inför plantering nästa säsong – detta ska jag bli bättre på.

5.Vänta med att dela dina knölar till våren.

6. lägg alla knölar torrt – jag brukar låta de ligga på ett stort gammalt lakan. Låt  i en vecka.

7. Lägg därefter knölarna i en back eller låda med torv eller tidningspapper –  vissa använder sand.

8. Vinterförvaringen måste vara frostfri, sval och mörkt. En källare eller garage är bra.

9. Titta till dem under övervintringen så att de inte knölarna möglar – fast det glömmer jag dock alltid…

10. På våren börjar allt om igen…

Det är faktiskt varken krångligt eller jobbigt –  Och det är helt klart värt jobbet.

Kommentarer till “Vinterförvara dahliaknölar – så här gör du

 1. Punkt 6 – ligger de da inne og tørker i vanlig hus-temperatur i en uke, eller skal de ligge litt kjølig?
  Jeg har nettopp gravd opp mine, knollene har blitt helt gigantiske!

 2. Hej!
  Har en fråga gällande Odling av Dahlia. Fick väldigt sen blommning (vissa hann inte ens blomma) bor i zon 3. Grävde upp alla knölar idag och dom har tredubblats vissa mer. Vilket är ju kul. Men har ju hellre blommor än fler knölar… Har jag gödslat för mycket, satt dom för djupt eller satt ut dom för sent? Vet du? Kram Linda

 3. Magnolia är ett trevligt ställe! Tycker att större varianter på Dahliorna (de med korta stjälkar) är fina att dekorera med i olika små skålar och fat. Så man klipper av stjälken nästan helt och bara en Dahlia i varje. Så kan man ha de mindre Dahliorna i buketter.

 4. Hej!
  Hur många knölar behöver man egentligen till en stor rabatt, d.v.s. hur många började du med på ett ungefär? Jag vet att man kan dela dem, men hur månda blommor blir det på en knöl?

  1. Hej,
   Hur många blommor det blir beror lite på vilken sort du har köpt och hur gammal den är – jag får bara fler och fler blommor på de knölar jag haft i några år.
   Jag tror jag började med runt 7-10.
   Mängden av knölar beror på hur stor rabatt du har men sätt plantorna med 50cm avstånd – fint att ha vallmo, dill eller slöjsilja som komplement i dahliarabatten.
   När du haft knölen en säsong så kan du dela dem nästa vår när det är dags att kicka igång dem igen i ny jord.

 5. Toppen tack för tips! Funderar dock över var jag kan förvara dem då jag saknar källare och garage… hur många grader ungefär? Ett uthus el förråd utan värme? Ett rum med 9 grader?

  1. Så länge det absolut inte blir minusgrader – många uthus som inte har extra värme kan gå ner under nollan så var försiktig. Ett rum med 9 grader funkar ja alltså fint 🙂

Kommentarer stängda