inlägg om egen verksamhet
Jag bor på västkusten i den lilla staden Varberg.
Här har en badkultur och en hälsofrämjande livsstil varit med oss sedan många år tillbaka. Här fanns både varmbadhus och kallbadhus redan på 1800-talet och där erbjöds gyttje- och tångbad, massagerum, bastur, flera duschar och varma och kalla havsbad.
Precis som idag – vi har flera spahotell, badplatser för kallbad och Sveriges i särklass vackraste kallbadhus.
Varberg var och är en framstående kurort och det är med stolthet jag skriver om Varberg och dess tillgångar. Jag har alltid velat lyfta Varberg som stad i mina texter och bilder och det senaste året har jag även plockat in staden i min produktutveckling. Jag har till exempel skapat ett halsband med Subbe Fyr och gjort två olika sorters tångte i samarbete med varbergsbaserade företaget We are Laja.
Laja-tjejerna hyr för övrigt in sig i min lokal här i Varberg så vi har ett nära samarbete i mycket och delar luncher, kalla dopp och high fives tillsammans .
När vi började prata om Varberg och vad vi ville skapa så tänkte Anna och Lovisa på We are Laja på musslor och matlagning, mycket för att blåmusslan är bland det mest hållbara och nyttiga man kan äta och också för att de älskar möten och upplevelser.
Jag tänkte på tång – att det skulle vara fantastiskt att skapa något kring denna ganska försummade växt från havet. Vi började spåna och drömma, kolla upp och bubbla av tankar och idéer.
Tänk om vi bara kunde åka ut med en båt och skörda massa tång, lägga det på tork hos oss och sedan sälja på hekto i tryckta vackra papperspåsar, så kunde inresande få med sig en bit av Varberg hem att skrubba sig med i duschen eller ha i badkaret. Underbart ju!
Men sen så lät vi två produkter korsbefruktas istället och frågade min televerantör om det var möjligt att blanda ihop te och tång.
Yes – sagt och gjort. Efter en hel del testande och provsmakande så landade vi i två olika sorters tång och två tesorter. Det blev en grön Sencha med fingertång och en Rooibos med sockertång.
Vi jobbar med Louise Hay som är tångdykerska på västkusten sedan 2016. Hon älskar havet lika mycket som vi och driver VÅGRÄT vid sidan av sitt heltidsjobb som ingenjör.
Som tångdykerska skördar hon små mängder vilda alger med kniv för hand på ett skonsamt och hållbart sätt – året runt.
Skördesäsongen börjar i januari och vi får små hälsningar från henne då och då om hur det går under hennes dykningar – just nu skördar hon sockertång till oss och vår nya blandning med örtte som lanseras inom kort. Alltså det här är så spännande!
Men vad vet du om om tång då? Kanske har du ätit maki som sushi? Den har ju ett hölje av tång runt sin rulle.
I så fall känner du till den lite salta umami- smaken. Maten från våra jordar innehåller allt färre nyttiga beståndsdelar så att använda tång i matlagning är inte tokigt – de är bland annat rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.
Torkad sockertång passar bra som smakförstärkare och ersättning för salt. Det är sockertång på bilden ovan. Man kan ha den i sallader, på fisk och pizza. Den passar även utmärkt att woka och ha i soppor. Pulveriserat passar sockertången perfekt att ha i bröd och pastadegar.
Många använder tång som växtnäring i sina trädgårdar här på kusten. Man kan se rosenbuskar längs kullerstengatorna prydda med tång vid rötterna. Tång hämtades förr på stranden och kördes tillsammans med gödsel från djuren ut på åkern.
Men jag har hört att man slutat med detta för man får med sig massa plast och skit som slängts i havet och det vill man såklart inte bönderna ha ut över åkrarna. Tång är mullbildande och förbättrar jordens struktur. Färsk tång innehåller dock en del salt så för att få bort saltet kan man kompostera tången öppet under vintern, då regnar saltet bort.
På våren kan man lägga ett lager tång direkt på rabatterna.
När du badar i havet nästa gång så rekommenderar jag dig också att dra upp en näve med blåstång eller sågtång och skrubba kroppen med.
Tång sägs lindra muskelvärk, göra huden mjuk och elastisk, stimulera blodcirkulationen och förbättra hudens struktur.
Dessutom innehåller algerna de ämnen som skyddar mot solljus och det är en egenskap växterna har utvecklat efter tusentals år på havsbotten. Så du kan finna en hel del krämer med solskyddsfaktor som har alger som en ingrediens.
Just nu har vi bara Sencha med fingertång i lager men inom kort fyller vi på hyllorna med nytt tångte.
Alltså, tångdykerska! Måste vara coolaste jobbet man kan ha!
Sneglat på tångteet tidigare så vid nästa order från er får det nog bli till att prova =)
Visst är det coolt!
Ja, testa tångte, vi får in två sorter till alldeles strax.
Älskar sånna här inlägg!
Jag tänker tillbaka på somrarna på västkusten med mormor. När vi gick ner till piren på morgonen och nakenbadade. Mormor slet loss en tångruska och så skrubbade vi varandra på ryggen. Ibland kom fiskar´n in från sin runda och då skyndade mormor sig upp ur vattnet. “Ja han får skylla sig själv om han kollar!” sa hon.
Nu i efterhand tänker jag på det som en vacker Zorn-tavla. Min vackra runda nakna mormor, stenpiren och havet. Fint minne!
Kors så fint – får gåshud. Vilken härlig mormor och vilket underbart minne! Tack för att du delar.
Fint på alla sätt och nytänkande! Ser fram emot att testa ❤️
Kul att höra – tack så mycket!
Hej, kan man skrubba sig med tångte och har samma effekt, tro?
Hej,
Min första tanke är – det rekommenderar jag inte.
Det blir en dyr historia då det är mer te än tång i påsen, samt att det är blåstång och sågtång som rekommenderas till hudvård och sockertången vi använder oss av de små fina primörerna som man skär loss.
Men, med det sagt, efter du har druckit ditt te och låtit tebladen svalna av så kan du ju testa att skrubba dig med det i duschen innan du slänger det. Ska kolla vad te gör för huden och återkommer med info.
Hej!
Plast och skräp i tången är ett av skälen till att man inte vill använda tång i lantbruket.
Men det största problemet är att tång tar upp ganska mycket tungmetaller. Kadmium är värst. Inte så kul eftersom det lagras i både jord och kropp.
Det stämmer att tång renar haven och likaså gör musslor om jag förstått det rätt , men jag har läst att även om tång är bra på att ta upp tungmetaller, så innehåller odlad vete mer. Livsmedelskemister säger att tången binder tungmetallerna, så även om du äter den kan inte kroppen ta upp det.
Fet fisk innehåller också tungmetaller och därifrån tar kroppen upp det, men konstigt nog är de flesta inte rädda för att äta det.
Jag ska givetvis kolla upp detta mer så att jag får god kunskap i ämnet. Jag vet att Louise skördar till många restauranger längs kusten och att hon endast skär de fina nya skotten på tången ~ jag ska fråga henne mer gällande de tungmetaller och kadmium du skriver om,
Vad har du för källa och bakgrund till det du skriver?
Med vänlig hälsning, Kristin
Hej igen ,
Nu har jag pratat med Louise för att får lite mer klarhet, hon säger:
“Det som kan hända är att i steg 2, till exempel när algerna använts som kompost, bryts bindningarna ner och kan tas upp av grödor – där kan vi få i oss vissa ämnen. MEN det rör sig enligt forskningen om värden lägre än de regler som finns. Titta till exempel på den här artikeln:
http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:882710/FULLTEXT01.pdf
ps. Det finns även en del studier som påvisar att intag av alger bidrar till att driva ut redan ackumulerade tungmetaller ur kroppen.”
Vi fortsätter att läsa på om detta men hoppas att du fått lite mer på fötterna efter mina svar. ,vh Kristin
Gud vilken spännande läsning! Så glad över att någon valt att göra ett examensarbete om tångodlad potatis!