Jag står i mitt kök och äter knäckebröd med ost på, pillar på mina nagelband och funderar på om jag ska skriva om detta.
Det är viktigt. För nu pratas det om våldet överallt – i media, på sociala medier, bland politiker, i skola…. Äntligen!
Jag vill bidra – det har jag alltid försökt göra och det vill jag fortsätta med.
Vi måste försöka förebygga  och stoppa våldet mot kvinnor.

Boris stryker sig längs mina ben och jag tar upp mobilen för att än en gång titta på sms-dialogen som ägde rum i början av januari detta år.
“Jag kommer mer och skjuter dig din hira” 
Jag har suddat ut ovan och nedan sms för de innehåller text om vårt gemensamma barn. Det är inte helt okomplicerat att ha barn ihop med en människa som är så här.
Det ger konsekvenser för alla, givetvis.
Och min mening är inte att hänga ut någon på något sätt – jag vill bara visa er det systematiska våldet som riktas mot kvinnor runt om Dig.
Jag kommer alltså inte skriva mer om min privata situation än ovan just nu. Men se – ni följer med mig på frukost, ut i trädgården, till jobbet och tar del av härligheter här i min kanal. Detta lever bredvid allt det vackra.

Det kan vara hon på jobbet, hon i matbutiken eller hon som är ute och går med hunden. De finns i alla samhällsklasser, i alla sorts hem – oavsett utbildning, bakgrund eller livsstil. Vanliga kvinnor råkar ut för dessa män.

Det är 21 år sedan jag lämnade – & jag undrar när våldet ska släppa sin snara runt min hals. Jag lever mitt liv här. Jag gör så gott jag kan med det jag har.
Såren är fortfarande blödande inom mig efter livet jag lämnat men om det är något jag lovat mig själv så är det att leva fullt ut och inte låta rädslan styra mig längre.

“Jag kommer mer och skjuter dig din hira”  – 21 år senare. 

Tusentals kvinnor lever gömda och deras liv begränsas varje dag medan förövaren går fri.
Unizon, Unga Relationer och Huskurage gör ett fantastiskt arbete för att stoppa och förebygga våldet – och jag vill uppmana er alla att följa dem på Instagram och göra vad ni kan för att bidra till ett samhälle med mindre våld.

Denna vecka är det faktiskt jag som har jourtelefonen för den lokala kvinnojouren i Varberg – vill du vara med och stötta lokalt så går det på olika sätt, antingen blir du volontär och hjälper till med det du kan eller så är du med och bidrar med en peng.
Det är också ett bra stöd att dela information i sina digitala kanaler, säga ifrån när någon har en skev kvinnosyn och prata kring matbordet där hemma om våld i unga relationer. Uppmana gärna barnen att prata i klassen om det här – engagera lärare. Be er man få inblick i denna problematik och be han dela med sina vänner. Vi måste ha männen med oss i kampen mot våldet.

Vill också passa på att tipsa om den digitala föreläsningen med Peter Rung och Nina Rung – du anmäler dig till detta med mail till kvinnojour@gmail.com

Ta dig ett par minuter att titta på nedan film och dela den sedan med andra

Array ( )

Kommentarer till “21 år senare

 1. Tack för att du delar.
  Har själv varit utsatt.
  25 år senare går jag rutinmässigt igenom huset om jag kommer hem ensam.
  Dumt kanske, vi har larm men jag känner mig tryggare då.

 2. Fy fan. Jag får gråt i halsen för dig och din familjs skull. Samtidigt berättar min mamma att en barndomskompis är inlagd för svåra depressioner. Hjärtat brister.

 3. Det här måste sluta! Gråter och känner att vi inte kan ha det så här längre. Män kan inte göra så här mot oss längre.

  1. Det känns lite mer hoppfullt senaste veckan – vi börjar prata med om detta strukturella problem och hur det får konsekvenser för alla – hur vi kan förebygga osv.
   En dag i taget 🙂

  1. Ja, de gör ett fantastiskt arbete – jag länkar till deras instagram i blogginlägget här ovan och här är deras hemsida.

   1. Kan aldrig visas för många gånger i olika sammanhang. Vi pratade om dem i kollegiemötet i veckan på grundskolan vi jobbar på jag o kuratorn, om vad våld ÄR och hela tiden- även det digitala våldet/ makten i kompisrelationer som lätt blir ägande
    Kram du är så enastående!

 4. En ilning går igenom kroppen, hjärtat och själen när jag läser meningen i ditt sms.
  Tack för att du delar.
  💛
  Kram fina Kristin.

  1. För mig är det viktigt att ta mina dyrköpta egna erfarenheter och dela med andra för att förebygga att andra råkar i samma sits. Då känns det som att det finns någon mening trots allt…

 5. Det är så ofattbart, blir så förtvivlad över att det är så här för dig och så många kvinnor, och fortfarande efter så många år. Tack för att du delar med dig av det olika sidor som omsluter ditt liv, både det allra finaste till det riktigt mörka! Det är så viktigt att belysa att det finns i alla samhällsskikt och kan drabba precis vem som helst. Som pojkmamma känner jag ett enormt ansvar att bidra till att det här sjuka beteendet minskar på jordens yta.

 6. Helt ofattbart alltihop, mållös. Och hur man en människa vara samma så lång tid senare. Jag undrar med om ett barn kan födas så brutalt elak.

  1. Inget barn föds elakt – tro aldrig något sådant!
   Omständigheter och förutsättningar i livet puttar människor i olika riktningar. Därför är det så viktigt att vi pratar om detta med barnen och att det finns inte finns normer i samhället som ger utrymme för den här sortens beteende.

 7. ❤️ Vad modig och stark du är som delar detta sms! Träffar rakt i magen.

 8. Du är en riktigt fin förebild och människa.
  Alla styrka till dig♥️

 9. Tack för att du berättar ♥️. Det är så viktigt att förstå att det pågår överallt, mitt bland allt det vackra.

 10. Den där filmen drabbade rakt ner i maggropen, rätt in i hjärtat.
  Jag har varit lyckligt förskonad från det grövsta i filmen men jag tror inte att vi är någon kvinna som inte har någon som vi håller oändligt kär som har drabbats.

 11. ❤️
  Jag blir helt mållös Kristin ❤️
  Vill skriva så många fula ord men inget räcker…
  ❤️❤️

 12. Nej vad fruktansvärt för dig o ert gemensamma barn o såklart hela din familj. Alltså vad säger polisen om hotet? Men att det pågår så fortfarande också….ett övergrepp som aldrig tar slut. Tänker på dig och din familj ❤️🙏🩹

  1. Jag har haft en del att göra med polisen i detta ärende – men det var vid själva uppbrottet. Tyvärr fick jag såklart lägga ner alla anmälningar för det var omöjligt att gå igenom en rättsprocess samtidigt som jag hade delad vårdnad.
   Polisen har varit hjälpsam och stöttat ja, men vårt rättssamhälle skyddar inte utsatta kvinnor. Det gör det svårare och farligare för kvinnor bara, upplever i alla fall jag.

   1. Jag lider verkligen med dig 😢 …så hemskt helt enkelt genom alla år ❤️ Anmäl detta hot ändå så det finns dokumenterat, för det är verkligen brottsligt. Tänk alla som har det såhär…HUR är det möjligt??? Männens föräldrar och arbkamrater, kompisar t ex, ser och hör de ingenting???

 13. Åh! Jag har det likadant. Mina barns pappa skriver inte ofta men när han väl skriver…då har jag ont i magen flera dagar.
  De senaste var såhär:
  ”Jaja,du gör ju allting för jag inte ska kunna träffa mina barn. Men akta dig för karma. När du faller så fallet du hårt och nästa gång är du död.Men”
  ” Hoppas att någon kommer att flå dig levande snart.”
  Efter att jag skrivit att nej, barnen får inte vara hos honom mer än det bestämda varannan helg, just pga våldet.
  Att kämpa på med livet, familj, vänner, hitta glädje. Lyckan i att äntligen funnit kärlek på riktigt. Allt det finns vid sidan av denna smuts, magontet när mobilen surrar till.
  Jag vet att jag inte är ensam. Och många har det så mycket värre. Men ändå…

  1. All kärlek till dig. Du är inte ensam. Ingen ska behöva ha det så här. en dag i taget.
   De stora förlorarna är barnen i dessa relationer – de får men för livet.

 14. Tack för att du delar♥️
  Jag hoppas att DU och ALLA andra som lever under sådana här omständigheter ska bli fria dessa ord och handlingar. Att de som säger och gör dessa hatiska handlingar ska vakna upp och inse vad de håller på med och sen be ALLA de skadat om ursäkt och få hjälp för att aldrig göra det igen. Någonstans måste det väl ändå grunda sig i självhat, varför skulle någon göra det annars…
  Att du höjer din röst i den här frågan är modigt och det du gör är av allra största vikt.
  Stor styrkekram till dig och din familj ♥️

  1. Jag önskar också en förändring – att vi förebygger men också ger vård till män som är våldsamma. Våld föds ur osäkerhet och destruktivitet – det är en sjukdom som är svår att få bukt med.

 15. Modigt att du delar. Viktigt att vi sprider både kunskap och berättelser om detta så att vi kan stötta och hjälpa varandra. Tack för konkreta tips om hur vi alla kan bidra ♥️

 16. Du är stark Kristin som berättar, skulden är aldrig Din. Skammen är aldrig Din. Styrkan och modet är ditt, och när du behöver vila från det så håller vi dig under dina vingar tills du är redo igen! Heja dig!

 17. Den filmen ÄR SÅ VIKTIG! Det var när jag visade den för min (då blivande) man som han för en gångs skull inte sa någonting. En stund senare var det enda han sa: vi kanske måste prata om att ta bort stämpeln som feminister har fått, så de förstår på jobbet imorgon när jag säger att jag är det (han jobbar inom ett klassiskt macho hantverksyrke).

  Patriarkala maktstrukturer finns överallt. Det är inte bara hos män som slår, det är hos alla män som inte vill se och förlora sitt privilegium. Den dagen för sju år sedan var första gången min man, men handen på min växande mage, insåg vad våra barn skulle komma att utsättas för.

  Med detta vill jag bara säga: visa filmen, för alla ni känner. Den är så nära och väcker så mycket känslor, för alla som måste in i debatten och i förändringen! Min man och vår familj har långt kvar, det har alla för strukturerna är så djupt rotade överallt, men vi jobbar mot ett gemensamt mål mycket tack vare förståelsen filmen bidragit till.

  Jag önskar alla en trygg och säker dag, var ni än befinner er.

  1. Tack för att du delar – jag har bett min man dela också och skickat mail till skolan. Så ar film att ha som underlag i arbetet med att förebygga våldet.

 18. J**la människa! De borde vara straffbart att ens få sms någon något sådant här!
  Förstår de blir komplext när man har barn ihop men ja HOPPAS att ni inte behöver vare en del utav detta !
  Styrke kram🌸

Kommentarer stängda