Reklam för Jotun Sverige

Dags för andra delen om när vi målade om i vårt franska hem. Ni är så många som önskat namnet på den blå kulören och det glädjer mig nu att kunna dela. Jag trodde aldrig att jag skulle börja uppskatta den blå kulören varken i garderob och inredning igen efter en stor omställning i mitt liv årskiftet 2020. Jag behövde en rejäl förändring både inom och utanpå så som man gör ibland i livet och då rök det blå. Hejdå.
Men vatten har runnit under broarna och sakta men säkert har jag fått en nyförälskelse till det blå – som att säga hej till en kär gammal vän faktiskt.

Så köket skulle alltså målas himmelsblått i kulören 5452 Nordic Breeze. Jag ville gärna måla med kalkfärgen LADY Minerals som i resten av huset men vännerna på Jotun avrådde detta starkt eftersom man måste kunna torka av ytorna i ett kök och då är inte kalkfärg ett optimalt alternativ. Kalkfärg är väldigt känsligt för vattenstänk, olja, fett osv och kan lätt få fläckar som inte går bort. Det blev LADY Wonderwall istället – en matt, robust färg som ger en vacker finish. Vi valde att måla in taket med Jotuns takfärg LADY Perfection och ett tallriksställ i Jotuns snickerifärg LADY Supreme Finish som min son och man skruvade ihop medan jag stod med rollern. Ett otroligt fint och glädjerikt samarbete,

Är så otroligt nöjd med resultatet och tycker kulörerna i de olika rummen gifter sig otroligt bra. Kolla här.

Vi valde 1623 Marrakesh och 1140 Sand som är mjuka, beige toner i sovrum och vardagsrum. Köket däremot blev alltså himmelsblått, i den vackra kulören 5452 Nordic Breeze.
Så fin kombination – visst? För dig som kanske vill ha ett hem i lugna mjuka toner men ändå inte ha allt helt monokromt. Ska vi kika lite mer på slutresultatet i köket innan vi stiger in i vardagsrummet?

Det är ett varmt och inbjudande kök även om vi valde att måla med en kall kulör. Jag tänker att det är de mörka trädetaljerna, all vintage, tavelväggen och takkronan som ramar in det mjukt. Jag gillar ju också att gruppera grejer, grönsaker, skålar, böcker och diverse saker för en hemtrevlig känsla.

I köket behöll vi hylla, den kaklade väggen och den gamla målningen. Vi fick dock byta diskbänk och luckor på grund av fuktskador.

Tavelväggar är det roligaste sättet att skapa förändring och ett personligt hem tycker jag. Här kan man byta ut när lusten slår på. Korset fann jag i vinkällaren och den står nu ovanför diskbänken istället – här står nu en staty av munken Don Perignon. Jag tänker att familjen på fotot är en gammal vinbonde-familj från 1800-talet och ovanför blommorna i akvarell finner ni ett franskt dopbevis.

Rum i fil är bland det bästa jag vet när det kommer till inredning. Det ger ett hem djup och berättar en historia om att berättelsen fortsätter vidare från rum till rum. Som livet gör. Man befinner sig mellan rummen, i rummen, går ut och in, försöker passa in, vara till lags och uppskattad samtidigt som man gör sitt bästa för att vara självständig och sig själv trogen. Man är lite tilltufsad och stark på samma gång. Inte sant?
Så vill jag gärna se på mitt hem. Det behöver inte vara perfekt för det är tråkigt – lite skav måste få finnas. Här har vi till exempel inte kopplat in takkronan eller hunnit måla fodret än. Man skulle kunna önska mer av golvet i köket men vi la an matta över så slipper vi tänka mer på det.

Dags att måla vardagsrummet. Så himla pepp på detta! Här hade vi en stor “fondvägg” att förhålla oss till. Vem vill måla över en stor målning från 1800-talet som är framskrapad? Inte jag i alla fall. Vi får måla runt om sa vi och tänkte också på bården i taket. Vi målar takplattan, väggarna och inne i “ramen” ovanför den öppna marmorspisen. Sagt och gjort.

Här behövdes lite förarbete. Den rutiga tapeten drogs ner och vi slipade ytan jämn.

Även här valde vi att måla med LADY Minerals för att ge liv och struktur åt väggarna. Vi valde kulören 1140 Sand som gifte sig fint ihop med väggen bredvid. Först rollade vi på väggfärgen LADY Pure Color i samma kulör och därefter påförde vi LADY Minerals med bred pensel i svepande rörelser. Titta på mitt tidigare inlägg från sovrummet för att se hur vi gjorde.

Vi har riktigt högt i tak här och ja, jag vet… Någon skulle nog sagt att jag skulle fram med både handskar, tejp och stege här…
Men jag klarade det med lite hjälp av mina vänner och så här blev resultatet.

Här ser man tydligt hur strukturen blir på väggarna då man målar med LADY Minerals.

Här sitter killarna och spelar spel, här kikar vi gemensamt på fim då regnet smattrar på rutorna, här vilar vi med en bok eller sitter med en filt över knäna och en mugg te nu när hösten knackar på dörren även här nere på de sydligare breddgraderna.

Dessa tavlor har bott i huset sedan det byggdes och det är fint att de får vara kvar. Som att vi behållit en del av hjärtat men ändå gjort det till vårt egna.

Ser ni hur rummet ramas in av den vita bården i taket som vi lät vara – målade bara plattan med 1140 Sand. Och här har även spegeln kommit upp över den öppna spisen igen. Sådan skillnad från tidigare då det såg ut så här.

Lite kallare och inte lika mysigt va?
Jag upplever rummet som mer varmt, ljust och inbjudande nu när det är målat.

Vi är så nöjda. Vill du läsa en intervju med mig och ta del av fler tankar och information om kulörval så kan du läsa den här artikeln hos Jotun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Del 2 – När vi målade om i Le Vigneron, kulörer, tips och resultat