Jag följer @noughticulture på Instagram och har sett en bok växa fram bland uppdateringarna. En bok som gjorde mig så himla nyfiken så när den lanserades i mars så klickade jag hem den direkt från någon brittisk sida och hade också kontakt med författaren Alice Vincent om att jag bara måste sälja boken i min butik. Lång leveranstid och sedan tull på det såklart, för att sedan upptäcka att den nu finns på svenska marknaden också.  Snacka om att gå över ån för vatten. Men det var det värt!
Måste tipsa er om den här. 

Taget från Alice uppdatering ovan.
“För ibland kan ilska bara mildras genom att gräva tills svetten sipprar nerför ryggen på dem.
Jag pratade med någon på ett event nyligen om #whywomengrowbook; de frågade mig vad det handlade om. Jag var trött, så jag svarade: “kvinnlig ilska”. Sedan frågade de vad det fanns att vara arg över, och jag svarade: “…patriarkatet?” De visste inte vad de skulle säga till det.
Det handlar om patriarkatet, men det vågar inte ge det någon strålkastare. Det handlar om kvinnor, och de saker vi begraver i jorden. Det handlar om tillväxt, och skönhet, och protest och makt”

Visst blir ni nyfikna?

Om boken –
Kvinnor har alltid arbetat med trädgården, men våra berättelser har begravts med vårt arbete. Alice Vincent är på en strävan efter att ändra på det. För att förstå vad som uppmuntrar kvinnor att gå ut, bearbeta jorden, plantera frön och vårda dem, även när så många andra ansvarsområden ligger på deras axlar. För att återställa berättelserna som har gått förlorade bland jorden.

Why Women Grow är en välbehövlig utforskning av varför kvinnor vänder sig till jorden, som trädgårdsmästare, odlare och vårdare. Den här boken uppstod ur en djupt rotad önskan att dela berättelser om kvinnor som tystas och förbises. Genom att göra det främjar Alice kontakter med trädgårdsmästare som utvecklas till en öm utforskning av kvinnors liv, deras trädgårdar och vad marken har erbjudit dem, med samtal som spänner över skapande och förlust, firande och klagomål, makt, protest, identitet och renässans.
Klok, nyfiken och känslig, Why Women Grow följer Alice i hennes sökande efter svar, med nyfikna blad som sträcker sig och ringlar runt andras intima anekdoter.

Jag är precis i början. Funderar om jag ska lyfta in den i bokcirkeln men vet inte hur uppskattat det är att ta in en bok på engelska. Kan själv ha svårt att ta mig igenom böcker som inte är på mitt modersmål. Vad tycker ni?

Är nästan klar med mitt inlägg kring förra boken Natten förresten.  Uppdatering kommer i dagarna.

En annan bok jag mer än gärna rekommenderar är “Ett år av Liv i  Trädgården” av Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt. Två otroligt inspirerande kvinnor!
Ett år av liv i trädgården är ingen vanlig trädgårdsbok. Visst finns här oumbärliga tips för alla trädgårdsentusiaster som längtar efter en prunkande rabatt eller dem som vill utöka sitt artilleri i kampen mot mördarsniglar och andra vedermödor i trädgården. Men den här boken handlar lika mycket om konsten att lyckas vara ledig på semestern (trots trädgård), om sorg, minnen och vägar framåt.
Jag är även här precis bland de första sidorna och även denna bok verkar lovande. En varm rekommendation!

Båda har jag beställt in till min gene butik och hos KLco hamnar bara böcker jag själv älskar.

 

Kommentarer till “Här kommer två varma tips

  1. Hej, är nyfiken på vad marknaderna heter som du brukar besöka i Frankrike? Jag ska åka till Frankrike i sommar och är sugen på att besöka 😊

    1. Vart i Frankrike ska du?
      Just i Languedoc, där vi har ställem finns det en hel del. Montpellier, Bezier, Sête och Clermont l’herault är dem vi oftast besöker – men jag köper det mesta på Emmaus i Servian. 🙂
      Ha en fin resa!

Kommentarer stängda