Igår åkte vi till Galle Fort för att klippa oss, strosa runt i butiker och äta god mat.
Herrejösses! Jag är hungrig hela tiden och äter som en häst. Har haft jättedålig aprit de senaste månaderna och fått tvinga mig själv att äta ordentligt. Antar att det är detta som ställt till det för mig.

Klippning, hårmassage och rakning för 120kr. Vi hade absolut råd att unna oss en riktigt härlig lunch på Galle Fort Hotel efter detta billiga besök hos barberaren.

Alltså det här stället! Över 400 år på nacken. Hotell med 13 rum och en nyöppnad restaurang.

Sjukt drömmig miljö. Som att stiga in i en gammal film faktiskt.
Galle Fort byggdes urspungligen av portugiser som gick iland på Sri Lanka under 1500-talet. Fortet togs sedan över av tyskar i ett våldsamt slag under 1600-talet.
Britterna kom till ön 1796 och 1815 lade de hela ön under sig. Namnet på ön byttes till Ceylon, därav namnet på många tesorter härifrån. Sri Lanka var alltså en brittisk koloni fram till självständigheten 1948. Det är ju inte så länge sedan alls…

Därför finner man en mängd fantastiska kolonialvillor som rustats upp till tjusiga boenden eller hotell.

Jag åt räkor i curry med ett stekt ägg ovanpå. Kreativt. Min son tog något annat gott som serverades med en potatismos full av rödlök och koriander. Sjukt gott!

Vid nästa besök ska jag unna mig en natt här och svepa runt i stor hatt och långa kaftaner och känna mig som en flott brittisk dam från 1800-talet…

Här checkar jag av vart vi ska ta vägen härnäst och blir samtidigt sugen på glass. Den blå klänningen i linne kommer in hos FGL Store senare i år förresten. Testar den nu på resan – Mycket bra och fin.

Mandelglass. Mums!
Kom på att jag ska göra ett inlägg med alla mina tatueringar och beskriva dem lite mer ingånget om vad de betyder för mig. Återkommer…

Här kan du ta del av  mitt besök i Galle Fort för två år sedan. 

Kommentarer till “I Galle Fort

 1. Jag gillar dig skarpt Kristin. Fortsätt precis som du gör! Mer öppenhjärtig, fördomsfri och ödmjuk person än du får man leta efter. Tack för alla fantastiska reseskildringar! Kram Anna

 2. Nä men nu… en flott brittisk dam? Lankeserna tycker säkert att det är ascharmigt med vita turister som kommer och leker att de är själva kolonisatörerna som kommit och stulit ön från dess ursprungsbefolkning.

  1. Men äsch Ida.
   Ifrågasätter du min moral här eller vart vill du komma? Jag har suttit i små skjul och delat mat med lankeserna, tagit del av deras varma och fina kultur och besökt olika delar och miljöer på denna vackra ö. Jag tycker det är fantastiskt att det finns så vackra kolonial- miljöer som rustas upp men jag behöver naturligtvis inte för den delen tycka att britterna gjorde rätt i att stjäla deras ö och stå bakom det för att jag vill klä mig i långa kaftaner och checka in på ett fint hotell en natt. Turismen och de arbetstillfällena det ger lankeserna är viktig och bra för ön som haft det riktigt tufft efter tsunamin samt under och efter inbördeskriget. Sjukt trött på alla lättkränkta och ifrågasättande följare just nu. Sorry. Men att bli ifrågasatt för massa grejer hela tiden som bloggare suger verkligen. Igår gick jag på ett tågspår och var ”dålig förebild” och idag kränker jag landet jag besöker…
   Jag gör mitt jobb så gott jag kan, bloggar, tar bilder och skriver texter varje dag. Om jag skulle fundera på vem som blir kränkt varenda gång jag ska blogga så får jag lägga ner… gillar du det inte får här så får du klicka vidare.

   1. Jag blir inte kränkt, jag är inte lankes. Och jag har inte kritiserat dig för vad du vill klä dig i eller vilket land du vill turista i, utan enbart för den kommentaren om att du vill känna dig som ”en flott brittisk dam på 1800-talet”, dvs med andra ord en kolonisatör. ”Nästa gång jag är här vill jag glida runt i en specifik klädsel och känna mig som en kolonisatör.” Varför säger/skriver man så?

    Nej, jag ifrågasätter inte din moral. Jag tror inte att du är rasist, egentligen, men hela ditt försvar är skrämmande likt det man får när man call racists out on their shit, ”jag har faktiskt en kompis/sambo/ingift släkting från (insert valfritt land), således är jag inte rasist.” Eller i ditt fall ”jag har faktiskt tagit del av kulturen och umgåtts med lokalbefolkningen, således har jag ett fripass för att uttrycka mig plumpt om deras historia.”

    1. Men oj, jag kan hålla med om att meningen kan tolkas som ganska klumpig, däremot så får jag ändå säga att det är du Ida som tolkat det som att den flotta damen skulle vara en kolonisatör, damer var flotta även i sitt hemland.
     Går jag in på din Disquis-profil Ida hittar jag en (1) positiv kommentar du skrivit, resten är det inte. Att kommunicera över internet kan vara knepigt många gånger och ibland tror jag att vi skulle behöva backa tillbaka ett steg innan vi kommenterar. Eller har jag fel här?
     Jag förstår din liknelse med “jag har faktiskt en kompis från ***” men måste få försvara Kristin här, speciellt eftersom jag igårväll läste inlägg från en tidigare Sri Lankaresa och blev positivt överraskad över hur hon (du, Kristin) uppmanar till att verkligen lyssna på, och prata med ursprungsbefolkningen snarare än att leva glammigt för lite pengar, som jag ser hos många andra. Jag hoppas att meningen i inlägget här bara blev tokig.

     1. Hmm, jag vet inte hur ni tolkar negativitet. Genom disqus har jag skrivit 9 eller 10 kommentarer varav 2 kritiserar det som personen skriver. Den första en väldigt arg dam som attackerade Blomsterlandet för att de accepterar hundar i sin butik, den andra kommentaren avser Kristins inlägg ovan. Utöver det har jag tipsat en annan bloggare om att akta sig för leksaker som innehåller gifter som barnen får i sig när de leker med dem, jag antar att ni även tolkar det som negativt. Det gör inte jag, men jag tänker inte försöka ändra er världssyn. Resten är ros och pepp.

      De flesta bloggar jag läser och interagerar med använder inte Disqus, så även om ni gärna vill tolka min personlighet (genom ert filter) utifrån 10 kommentarer så är det rent statistiskt omöjligt. Jag kan heller tyvärr inte sympatisera med att bloggare får ta emot kritik för det de skriver. Du har själv valt ditt jobb Kristin, du kan tyvärr inte välja dina läsare (men du kan ju alltid börja censurera oss om du önskar). Jag får kritik i mitt jobb ibland också, det tillhör yrkeslivet. Att ständigt försöka skjuta ifrån sig kritik och försvara sig eller göra motattacker mot sina läsare, tja, jag antar att det fungerar för dig, för jag har sett att det är en metod du återkommer till när dina läsare kommenterar ”negativt”. Vilken tråkig värld vi skulle ha om alla bara höll med varandra hela tiden? Noll chans till reflektion och självförbättring genom diskussion. Jag kommer fortsätta gå genom världen med ett kritiskt förhållningssätt och inte acceptera vardagsrasism, sexism och andra orättvisor där jag stöter på dem, och jag hoppas att jag själv behåller den ödmjukhet jag har inför att jag inte är fullärd och sitter inne på alla de rätta svaren, utan kan fortsätta ta till mig och gagnas av att diskutera med oliktänkande.

     2. jag vet inte hur du tolkar “ros”, men “Nu ska jag uttrycka en negativ åsikt” och “jag vill inte vara gamla pekfingertanten” är inte ros i mina ögon, men vi släpper det där tycker jag, precis som du skriver representerar ju inte Disquis dig som person och alla dina kommentarer. Jag tycker också att det är viktigt att gå genom livet med ett kritiskt öga, men kan också tycka att man i vissa fall kan använda sin ödmjukhet för att tänka en extra gång och fundera över om det bara var en oturlig liknelse eller inte.
      Nu ska jag sluta ta över kommentarsfältet här, ha en fin dag, till er båda!

     3. Ja, Emilia, vi släpper det, för du visar bara hur jag inleder kommentarerna i fråga och har uppenbarligen inte läst vidare (där den ena kommentaren slutar med ris till ett storföretag och ros till bloggaren i frågan, och den andra kommentaren tar upp extremt viktig information som jag framför på ett juste sätt, genom att, som du snappat upp, inleda med att min mening inte är att komma med pekfingrar).

      Jag förespråkar tvärtemot din åsikt att man SKA använda sin röst och ifrågasätta när folk uttrycker sig exempelvis rasistiskt. Det är viktigt. Om vi bara ursäktar varandra hela tiden med att det nog bara var otur när grodan hoppade ur munnen så kommer vi ingenstans. Vardagsrasismen fortsätter att frodas och vi ler överseende och låtsas som ingenting.

     4. Oj vad tråkig den här diskussionen blev. Jag vet inte alls vad Ida kommenterat på andras bloggar och det känns för mig helt irrelevant, jag vill bara säga att jag faktiskt är på hennes sida i detta, pga reagerade också på kommentaren om att komma och klä sig och “känna sig som en flott brittisk dam från 1800-talet”. Att först skriva om den koloniala historien och sen skriva att man inte bara vill prova på att bo i den miljön men också klä sig och känna sig så var lite klumpigt. Och sen att bortförklara detta med att man minsann “har suttit i små skjul och delat mat med lankeserna”…

      Om det är nånting vi ska ta med oss från 2017 så är det väl att vi inte ska tystas längre? Oavsett om det gäller sexuella trakasserier av olika former eller – tycker jag som drabbats av båda – rasism. Och det spelar ingen roll vart på spektrat det ligger, om vi hör eller läser eller upplever något som kan tolkas som rasism, vardagsrasism, exotifiering av andra kulturer osv osv osv så ska vi säga ifrån. Och det här var tyvärr ett sånt fall. Jag tycker inte Ida förtjänar den reaktionen hon fick, och kommentarer om att hon måste en sån personlighet som letar fel hos folk osv

     5. Ok. Jag tycker inte jag förtjänar att bli anklagad för vardagsrasism för att jag vill klä mig som en brittisk dam från 1800-talet. Detta är en tolkning från Idas håll – att jag skulle vilja leka kolonisatör som stulit landet av dess ursprungsbefolkning.
      Tydligen tolkar du meningen på samma sätt och det är otroligt beklagligt.
      Ida tolkar mig – får inte jag tolka Ida?
      Tack för din reflektion i frågan intressant med olika perspektiv. Vi tycker olika – precis som människor gör ibland.

     6. Skillnaden är kanske att jag gör en tolkning av en skriven mening. Meningen kan uppenbarligen uppfattas som vardagsrasism av fler än mig. Jag har ovan förtydligat att jag inte tror att det var ditt syfte eller att _du_ själv faktiskt är en rasist. (Trodde jag det skulle jag inte vara intresserad av att läsa din blogg.) Du tycker i din tur att du kan göra en tolkning av min personlighet av några få kommentarer du tagit del av. Ser du skillnaden?

      Vill även tillägga att relevant kritik inte nödvändigtvis behöver komma från det som du skulle tolka som en positiv människa. Du vill skifta fokus från sakfrågan till att tolka min personlighet, vilket faktiskt är en härskarteknik. :/

    2. Hej Ida. Gick precis igenom de senaste kommentarerna du lämnat via disqus hos bloggare det senaste och inser att alla utom en var negativ och ifrågasättande. Förstår att du själv kanske är just en sådan personlighet som letar felen.
     Jag själv är inte av sådan natur och tycker kanske din kommentar här var lite klumpig och taskig faktiskt.
     Jag beklagar verkligen att jag uttryckte mig klumpigt i inlägget på bloggen, Jag borde inte skrivit brittisk dam. Jag borde skrivit norsk, svensk, afrikansk eller lankesisk. Jag borde tagit mer hänsyn till lankesernas förskräckliga historia.
     Önskar dig en fin dag och ett bättre humör i fortsättningen.

  2. Men Herregud! Nu är jag lite besvärlig och raljerande men det känns som att du kan behöva lite mer kärlek! Att få beskriva en miljö beskrivande måste väl ändå liksom få göras utan att man tar fram pekfingret och viftar. Tröttsamt! Kör på Kristin, gör din grej!

Kommentarer stängda