Vi är på fjärde semesterdagen och jag har funnit mitt lunk.
Sitter länge och glor fascinerat på en trollslända eller vänder leende ansikte upp mot det ljumma sommarregnet.

På bytorget köper jag ostron, biggaråer och två stora portioner av en puttrande gryta. Har ingen aning vad som är i men han var så väldigt trevlig mot mig och lät mig stå under hans parasoll genom de värsta skurarna. Mina varma croissanter ramlar nästan ur sin papperpåse på vägen hem mellan gränderna och jag fnissar åt mig själv och mina inköp på knagglig franska. Blöt över axlar och i stripigt hår smiter jag snabbt upp för trappan mot vår entré och in i köket. Här dukar jag upp för en kunglig frukost med både det ena och det andra och kollar ner i burkarna med köttig gryta jag köpt. Hoppas det går hem – långa korvar blandat med kycklingben och någon form av lamm till lunch nu då?

.

Barnen sover sig genom hela morgonen och vaknar tidig förmiddag. Jag får dubbla dagar. Flera timmar med mig själv eller med min man. Läser, promenerar, fixar med blommorna eller spikar upp en tavla till.

En dag var Bruno förbi. Han är uppvuxen i huset och han berättade att hans mors familj byggde detta franska hem 1850.
De var vinbönder och i källaren har spåren av produktionen lämnats kvar. Tre stora trätunnor som rymmer flera kubik varav den finaste i ek var något alldeles särskilt sa han. I ett hörn stod druvpressen och längs sidorna bassänger för jäsning innan vinet lades för lagring i tunnorna och längst in finns ett gigantiskt utrymme för förvaring. Någon dag kanske man bygger en lägenhet eller studio här nere…

Spår från de äldre ägarna finns överallt och jag har inte hjärta att flytta på vissa grejer. Som alla kors och Madonnor. Kanske skänker de hemmet lite frid ändå även om vi inte är speciellt religiösa någon av oss. Det är fina energier här inne – sådant känner jag direkt.
Och ljuset faller så vackert – det är ljusare än i många andra stenhus här nere. Alla fönster har munblåst glas utom badrummet och de gamla fönsterluckorna har klarat sig genom åren.

I en byrå fann jag ett dopbevis. Eller det är både dop, konfirmation och något annat som anger signaturer och datum . Dopet av Emily Bisot ägde rum i vår by 1868. Funderar på om det är Brunos mamma då? Vackert med både rosett, fransar och små tygblommor.

När vi var här under påsken så satte jag några frön av solros och nu står en i blom. Malva också men krasse är lite sur. Tror den behöver mer vatten och näring.
Jag har beslutat mig för att bara ha kaktusar och olivträd här.  Blåregnet jag köpt hade inte klarat sig och mina sommarblommor kippar efter andan i värmen på terassen.

Och ja, Slutligen. Vi bytte ut köket och nu är det helt klart så när på en front till diskmaskinen som var för stor. Vi behöver såga till eller något men luften gick lite ur. Nu orkar ingen bygga en tallrikshylla eller måla väggarna. Men det är lugnt, vi har gott om tid på oss.

Nu ska jag krypa ner i sängen med min deckare. Önskar er en fin dag.

Kommentarer till “Jag har funnit en semesterlunk

  1. Kristin.Glad midsommar på er imorgon🍓🐟🌼🌻🌸🌺

  2. Tänker det är en ganska lång resa ändå, även med el-bil.
    Hur kom du på boende i Frankrike? Är du francolfil?

  3. Härligt det låter! Hur tar ni er till Frankrike? Tänker lite på miljön och klimatproblemen, hur tänker ni?

    1. Vi åkte elbil ner denna gång och gör det oftast då vi är nere. Det tar ett dygn ungefär och vi vilar vid varje laddstation och turas om att köra.

Kommentarer stängda