Ju äldre jag blir desto mer inser jag hur lite jag kan och förstår. Jag blir alldeles mjuk i kanterna och tar mig heller inte på så stort allvar längre, tror jag. Nu är jag ju varken purung eller närmre pensionen men jag är väl medelålders ~ kan man kalla det så vid 45?

Har kommit till en fin insikt att jag måste planera minst en ”njutig” sak per dag. Något som sätter guldkant som ett varmt bad med en serie, en stund i bastun, boka en massage, ta en tupplur, gå en långpromenad med bok i öronen eller glo på en film mitt på dagen. Förr prioriterade jag praktisk effektivitet ~ jobbade på kvällarna, fixade tvätten, lagade krångligare mat, ville vara duktig, städade onödigt mycket… ja, listan kan göras lång och det var väl inget fel med det i och för sig. Men nu behöver jag njut och återhämtning. Barnen är stora och det finns mer tid att rå om mig själv utan att jaga kvartar. Allt har sin tid.

En annan sak är definitionen av att ”unna mig”. Förr var det att göra något som kanske inte alls var så bra långsiktigt ~ nätshopping, socker  eller andra snabba kickar som gav dopaminer fast med rätt dålig eftersmak. Nu tycker jag istället att det är världens unn att göra en smaskig frukost med gröt med dadlar och kardemumma i tillsammans med jordnötssmör. Eller träna kroppen alldeles trött och go. Gå och lägga mig redan 20.30 på kvällen ~ shit vilket ”unn” enligt mig nu.
Gammal, präktig och tråkig? äsch.
Låt mig hållas. Värdeordet var ju HÄLSA detta året och alla positiva förändringar jag gjort i mitt liv på vägen från januari till november har verkligen gett mig perspektiv och fått mig må bättre än tidigare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Med åldern kom dessa insikter

 1. Ibland får jag för mig att det är vi kvinnor som är sämre på att unna oss både materiella och själsliga ting mitt i livet jämfört med männen. Kanske för att både föräldraskap och arbete tar ut sitt, alla fall för mig som är kring 60 låg huvudansvaret (ibland osynligt men ändå) för barnen på mig samtidigt som jag har arbetat för fullt. Bara en fundering! Från 45 började jag i alla fall prioritera mig själv med en egen häst och mer flärd.

 2. Jag är ännu inte 40 och livet rullar på förfullt med småbarn och jobb. För min del ser jag till att unna mig en hälsostund per dag. Kan vara allt från 10 min yoga nidra, ett kallbad, 1 h styrketräning, bastubad, en promenad i skogen till att träna på att spela bas (yes, du hörde rätt när jag fyller 40 så ska jag riva av ett bassolo). Insåg när jag läste inlägget att det är du som inspirerat mig 🙏🏼 Så glad att kommit till insikt att jag behöver detta och därmed prioriterar det mitt mellan blöjbyten, jobb och livet i stort. Så tack ❤️

 3. Men du gjør jo helt rett. Det er jo hva kroppen behøver.
  Vet du noe om det sympatiske/parasympatiske nervesystemet? Og vagusnerven. Synes det er så spennende at det er vitenskapelige forklaringer på det vi tenker er njut og bare være litt snill med seg selv. Kan ikke mye om det, men lærer meg. Instagram har blitt min læremester, det er så mange som kan mye om dette😊

 4. Var glad att du kom på detta vid 45 års ålder!
  Jag hann bli 60 innan jag började ta hand om mig själv och lägga mig i soffan och läsa en bok mitt på dan!
  Fast det tar emot, så tvingar jag mig, och inte ha dåligt samvete.
  Kramar Rita ❤
  Sen behöver man inte bli präktig och tråkig för att man blir äldre, vi gör en massa kul saker varje dag

  1. Tack för din feedback Rita!

   Du har helt rätt där – man vill känna sig effektiv och duktig – det är så rotat imkroppen. Och man får tvinga sig själv att inte ha dåligt samvete när man ägnar sig åt återhämtning och njut för sig själv. Fast ju mer man gör det desto lättare går det och en dag så är det en självklarhet och en daglig rutin av självnjut precis som att äta, borsta tänderna och allt annat som är viktigt för att livet ska gå ihop. Vila, njut och årterhämtning är livsviktigt men svårt att se och prioritera när man är mitt i karusell av småbarnsår och arbete. Allt har sin tid.

 5. Så är det för mig med. Unnet ser annorlunda ut och det är skönt att ha kommit dit. Jag unnar mig också tid utan mobilen 🙈…. Känner hatkärlek till den. Å har fått en del, för mig, positiva känslor utan. Är ju uppväxt utan mobilen och känslan som barn har kommit tillbaka lite… kreativiteten, ”tråkig”-tid, långa dagar, jag sover bättre, filosoferandet, med mera.
  Ganska skönt att bli gammal, präktig och tråkig 😍

  1. Den ska jag haka på. Grymt!!
   Är så bra med detta då jag är i Frankrike men ska gå ut på promenader, vara hemma, laga mat och sitta i bastun med mobilen i hallskåpet under perioder. men det är svårt för jag använder den till böcker, musik och poddar också… Och då är den ju med…
   Tack för inspiration.