Sensommarsolen flyter ut över vår matplats en morgon då jag plockar fram kameran för att fota min frukost. De nya gröna stolarna har ställts runt det alldeles för stora bordet. Jag har lovat alla att det ska få flytta länge nu. Bordet alltså. Snart är det dags. Familjen tycker det är för högt och för stort – jag är beredd att hålla med, men det är väldigt vackert. Det ska få flytta till jobbet och komma väl till användning där istället.
En sak i taget. Först kom stolarna, sen så målades ju hallen och så möblerade jag om inne i arbetsrummet. Man vet att en ny säsong är kommen då man är sugen på en förändring och jag känner mig alldeles nykär i mitt hem just nu.

Stolarna är beställda hos Artilleriet denna vår och väl värda all vänta. De heter Artilleriet Exclusive – Chair No 14,  Sage, Tärnsjö Läder. Dessa ska jag ha hela livet och sedan får mina barn ärva. Så måste det bli. Vi som nästan bara köper möbler vintage till vårt hem känner ett stort ansvar och pirr över den här nya matplatsen  – ett specialbeställt bord är också på väg. Dels är det såklart prislappen men så har det också känts bäst i magen att handla det som redan finns. Men nu är det köpt. Nu ska det älskas lika mycket som det andra som får bo med oss.

Ok. Här kommer mitt första tips. Koka gröt på fiberhavregryn, den ska vara len och inte för torr. Lägg en stor klick nötsmör ovanpå, ringla god olivolja över och addera en klick turkisk yoghurt. Ovanpå detta lägger du sedan blåbär, och mandlar. Gärna rostade såklart. Jo, du ska också ringla honung över. Besatt av detta! Funkar bra till både frukost, lunch och kvällsmat om du frågar mig.

Mitt andra tips. Plocka nyponen som nu är mogna – jag plockar längs strandpromenaden i Varberg. Lägg dem i en gryta och toppa upp med vatten. Koka en stund, kanske tjugo minuter. Mixa allt i med en stavmixer eller i en blender. Tryck sedan allt genom en sil eller ett durkslag ner i en bunke. Addera mer vatten och mixa tillsammans med lite honung. Men snälla, hur gott! Och galet nyttigt.

Nypon innehåller mer C-vitamin än några andra frukter och bär. Jag har läst att du måste äta ett kilo citroner för att komma upp i samma C-vitaminnivå som två deciliter nypon ger. Dessutom ger nypon dig nästan hela dagsbehovet av magnesium. Så bra! Ut och plocka nu.

Kommentarer till “Mina nya stolar och två tips

  1. det mesta C-vitaminet försvinner tyvärr när man koka de i 20 minuter, bättre C-vitaminkälla är okokt paprika

  2. Stolarna är en dröm 😍 nyfiken på vad det blir för bord 🤗 tack för bra tips med gröt och nypon 👍🏼

Kommentarer stängda