Det finns vissa nycklar i livet som har varit viktiga bladvändare i mitt arbete tänker jag.
Jag lyssnade på en podd med Petra Tungården och Alexander Pärleros där de pratade om hennes företag Adoore  och hur man får livet gå ihop som egenföretagare, förälder, partner, osv. Det är många som springer runt och vill så mycket – mig inkluderad.

Men faktum är att det finns ju ingen som syr ihop allt även om det kanske ser ut så. Ibland behöver man stanna upp och funder över sitt VARFÖR och prioritera.
För mig har den största bladvändaren i mitt liv varit när jag anställt personer som tar hand om de uppgifter jag själv inte måste göra. Det har öppnat nya dörrar och skapat nya möjligheter.

Med det sagt så måste man som egenföretagare gå den extra milen – ta risker och jobba hårdare än många andra. Jag tänker på vad Petra sa i intervjun om början av sitt varumärke Adoore “Vi ska göra allting själva tills vi gråter, den mentaliteten. Hela min familj har stått och packat ordrar. Jag har stått och ammat och packat. Mina vänner har packat. Alla har packat”
Jag tror den där perioden i ett företag är viktig för att man ska kunna bygga ett företag med hjärta och själ i. Jag känner igen detta från starten med KLco. Det är blod, svett och tårar. Och många skratt.  Samma kämparglöd och värderingar  vill man ju skicka med sin personal vid rekrytering så man har samma sikte när man går in och jobbar sida vid sida.
Inte att de ska jobba ihjäl sig såklart, nej, det är inte så jag menar. Jag menar att det ska finnas ett driv och en kärlek som gör att man alltid anstränger sig lite extra.  En bra förebild med goda energier och sunda värderingar är jätteviktigt.

Här är mina nycklar:

Mitt värdeord för 2022 är FÖRVALTA – och med det kommer också en önskan om att utveckla mitt ledarskap för att bli en så bra chef som möjligt för jag tror att vårt företag kommer växa sig ännu större. En bra ledare är en människa som ger sin personal förtroende, trygghet, tydlighet och respekt anser jag.

INSIKTER – Att inse att jag är trivs bättre med att driva företag på egen hand istället för tillsammans med en partner har varit en viktig insikt för mig. Också att identifiera mina svagheter och komplettera mitt team med de kompetenser jag saknar.

KAPITAL – För att bygga företag och kunna satsa så behövs ekonomisk backup och här har mina uppdrag som influencer kunnat stötta upp och finansierat flera skeden i uppbyggnaden av KLco. Nu bygger vi ekonomi och finansiell buffert för att kunna göra en ny satsning till hösten.

PERSONAL – det ger mig mycket som företagare. När jag anställde och fick avlastning så lyftes en stor tyngd från mina axlar. Nu kunde jag fokusera på det jag var bäst på och utveckla min kreativa förmåga medan jag fick hjälp i driften och med extern kommunikation. Min närmst anställda har jag stort förtroende för och hon har fullständigt mandat i att sålla bland frågor som är relevanta för mig eller ta egna beslut. Hon tar hand om schemaläggning, allt som rör driften i butik, lager och kundtjänst. På detta sätt frigör jag tid och energi att lägga på arbetsuppgifter som får vårt företag att utvecklas och bli bättre.
Mitt mål är att ha veckovisa avstämningar så att inget ramlar mellan stolarna. Och min utmaning är att inte vara för impulsiv och snabb i vändningarna inför mina anställda.

KOMMUNIKATION – Detta har varit min viktigaste nyckel genom alla år. Med bild och text har jag skapat möjligheter att nå ut till många människor samtidigt och dessutom  skapa värdefulla relationer med min inspiration och budskap. Relationer, kommunikation och trovärdighet har varit en jätteviktiga nycklar i arbetet med KLco.

Här kan du lyssna på Petra Tungårdens resa med Adoore.

När vi ändå pratar om poddar så lyssnade jag på Sanna Lundell och Ann Söderlunds podd Inte din Morsa då de sågade Anna Björklunds bok Kvinnomanualen. Har någon av er läst den? Måste klicka hem och bilda min egen uppfattning.
Men i alla fall Sanna Lundell pratade just om vår tids kvinnor som vurmar för hemma- och mammalivet och får det se ut som om vi inte jobbar alls i våra digitala flöden. Mitt namn dök upp och jag blev nästan helt kallsvettig av att nämnas i detta sammanhang…. Ja, lyssna på den också. Verkligen intressanta reflektioner. 

 

Kommentarer till “Nycklar i entreprenörskapet

 1. Tänker att den boken kanske inte säger så mycket om kvinnor i allmänhet men en hel del om författaren. Jag uppfattar inte den som feministisk även om andra gör.

  Tycker inte du ska ta åt dig av den podden. Framgår tydligt att du gör en himla massa mer än att ”bara vara mamma” och ”bara prioritera hem”. Det som jag tycker är tydligt i din blogg jämfört med Björklunds texter är att här finns en tyngd, ödmjukhet och förmåga till reflektion samt en omtanke om människor utanför din egen sfär. Det är därför jag kommit tillbaka som läsare.

  1. Ska definitivt läsa! Verkar som att Sanna och du har liknande uppfattning om boken.
   Men lyssna på podden “inte din morsa” – jag var den som nämndes som autentisk och det kändes bra. Skönt att höra att du också upplever mig sådan 🙂
   tack för att du är här – och tack för att du lämnar ett avryck

Kommentarer stängda