Min pappa ringer mig på tisdagen och låter bekymrad. Han tänker på vad vi pratade om sist – de fasta kostnaderna nu när vi går ur en pandemi och in i en inflationsekonomi. Livet som egenföretagare har de senaste åren varit som att kasta sig ut från ett plan med en fallskärm som kanske bär men man är långt ifrån säker.

“Du kanske kan flytta in din verksamhet i källaren där hemma istället? – din hyra ligger ju nästan på en halv miljon per år och det är hisnande summor att fixa med världsläget just nu och så kommer ju elen på detta….”
Jag svarar att det är inte en sådan verksamhet jag bedriver, det går varken flytta in den i källaren, i bagaget på bilen eller i en husvagn för att hålla ner kostnaderna. Jag har personal, lager och är för stor för att kunna flytta hem KLco. Och nu expanderar jag dessutom verksamheten  ytterligare.

Och det handlar inte bara om personal och lager, utan det handlar mest om kundupplevelsen. Jag vill att mina kunder ska komma in genom dörren på KLco och mötas av både doft och toner som passar miljön. Sedan ska de landa i den visuella delen av upplevelsen, inspirerande och överraskande rum att ta del av. Därefter kommer det personliga mötet – den välkomnande blicken och frågan om vi får bjuda på lite varmt eller kallt te. Kanske får vi berätta lite om teplantan och hur man brygger te på bästa sätt innan kunden fortsätter in i butiken och pillar på keramiken, stryker fingrarna över linnetextilen och bläddrar i en inspirerande bok. Kanske slår de sig ner i soffan en stund med sitt sällskap och får påfyllning på tekoppen.
Att komma in hos KLco ska vara som att stiga in i ett spännande hotell med olika miljöer man blir pirrig av – konsten och böckerna ska få breda ut sig, de levande ljusen ska alltid vara tända och på borden står blombuketter i vackra vasar.
Jag har jobbat inom hotell- & restaurang så många år nu så jag vet att god service och det lilla extra i allt är så mycket värt. Lägg alla andra “viktiga” saker åt sidan när butiken är öppen och fokusera på kundens upplevelse – men utan att vara för på givetvis. Känn in – lyssna av. Namaste.

Ok – tillbaka till de ekonomiska oroligheterna nu igen. Jag vet inte hur det ska gå om jag ska vara ärlig – men jag vet att vi har ett starkt varumärke och har möjlighet att nå ut. Jag har massa kreativa tankar kring föreläsningar, möten och workshops i lokalen och har även börjat fundera kring nätverk. Dessa grejer tjänar man i regel inte så mycket pengar på men väljer man att fokusera på att sätta varumärket i positiva och inspirerande sammanhang så brukar även handel följa som en positiv konsekvens. Det är tiden och engagemanget du investerar i. Likväl som om du delar med dig av mycket kunskap och inspiration i sociala medier så följer också en nöjd kundgrupp som hellre lägger sitt köp hos dig än hos den som står och ropar “kom och köp”.

Jag måste känna tilltro till att jag fixar det här. För om inte jag tror på mig själv så kan jag inte heller räkna med att andra gör det tänker jag och ser över om vi har ledbelysning, släcker ner nattbelysningen, går igenom likviditetsbudgeten en gång till och drar ut sladden till kassan. Vi kommer klara oss och vi är fast beslutna över att ge våra besökare något alldeles extra då de stiger in genom vår dörr. För vet du – alla ansträngningar och alla investeringar, det där tänker jag förvalta på bästa sätt till 100%. För mig finns inga andra alternativ.

Nästa vecka ser det ut som om vi öppnar den nya delen i vår butik. Idag kommer vi kakla om vårt kök och imorgon börjar jag hänga konst på väggarna. Jag är både förväntansfull och skräckslagen på samma gång. Precis som det ska vara med andra ord.

Array ( [76722] => Array ( [id] => 76722 [title] => Nycklar i entreprenörskapet [permalink] => https://krickelins.se/nycklar-i-entreprenorskapet/ [status] => publish [date] => 2022-06-20 16:17:04 ) [76554] => Array ( [id] => 76554 [title] => Ekonomi & företagande [permalink] => https://krickelins.se/ekonomi-foretagande/ [status] => publish [date] => 2022-05-09 07:01:38 [order] => 1 ) )

Kommentarer till “Egenföretagare under en inflation

 1. Inatt samma kör med prostituerade småflickor och pojkar från förort.
  Näedu,vi sitter inte i samma båt.

 2. -kör inte varannandagrejset.jag låg naken på golvet och blev utnyttjad och nästa dag ….vilka möbler ska jag ha till min nya poolköret.Vi är många som lever i förorten som kämpar på.Okey.. Du har haft din skit….tråkigt men NU …

  1. Jag försökte förklara för dig att jag inte är världsfrånvänd och lever i en skyddad bubbla pga att jag själv upplevt stor smärta i livet och lever med ptsd. Du har ju egentligen ingen aning om mitt liv ~ vad som försiggår i det bredvid det jag postar på sociala medier.
   Den här bloggen är skapad för att skänka inspiration i inredning, trädgård, matlagning och annat som hör livet till. Ibland tar jag upp andra ämnen som ligger mig nära hjärtat.

   Jag tror inte detta är en blogg du mår bra av att läsa i den situation du befinner dig i. Jag får be dig tacka för dig.

 3. Yngsta var tolv år och hade kemiprov nästa dag och var mest orolig för det.Sålde sig till man i bil som såg ut som din bror typ.Jag hann INTE fram för att stoppa.

 4. Finns så
  många unga..pojkar som flickor som säljer sig öppet/dolt.på stadens gator.Ikväll….flertal så unga vi pratade med och andra som skämdes tyst.

 5. Fikapaus i nattarbete så kan surfa runt lite.Hård belastning i natten.Mycket elände/skit.Försök vara glad i det lilla glädjefyllda du har.Skit i status,villa,pool,och all ytlig skit.Lev ditt liv…..

 6. Kan förstå flytt då tonåringar vill vara nära där det händer något .Vi vuxna kanske njuter av tystnaden i liten fransk by men så icke tonåringar.Att ungarna vill ha egna rum där de vistas några veckor per år måste du Kristin försöka förstå skriks rakt ut om när du skriver om då flertal syskon lever tätt ihop i små lägenheter runt om i vårt land var dag då låter så oerhört privilegierat…. Näe,vi sitter sannerligen inte i samma båt.

  1. Kia. Jag vet inte om du har följt mig länge eller bara ramlat in här i arbetspasset på nattrundan. Det är oerhört tragiskt det du berättar. Jag vet faktiskt inte hur jag ska bemöta dig här.
   Vilket oerhört tungt jobb du har. Förstår att du bär på både sorg, ilska och maktlöshet.

   Jag vill inte på några sätt förklara eller försvara mina tankar kring mitt arbete och mitt liv. Menar du att jag ska sluta blogga för att det finns människor som har det sämre än jag?
   Vår samtid är så himla olycklig att vi ska hålla på så här. Skamma varandra på detta sätt.

   Jag försöker bidra med det jag kan i denna värld – inspirera i både företagande, hem och liv.

   Kanske är det svårt att ta in men även jag har legat sönderslagen, hungrig och frusen på ett golv en gång i tiden och levde i våld i flera år. Sluta skuldbelägg mig och andra för världens olyckligheter. Jag beundrar verkligen ditt arbete och jag blundar inte för att andra lever i fruktansvärd destruktivitet. Men att gå in här och skriva detta till mig mitt i natten är inte schysst – det gynnar inte pojken som denna natt utsätts, dig eller mig.

   Skriv hellre vad jag som driver en större kanal kan göra för att bredda kunskapen och hjälpa till i ert viktiga arbete. Vilken organisation tillhör du?

  2. Reagerade också på det överpretentiösa resonemanget att barnen behöver eget rum på sommarplacet i Sydfrankrike. Ja, förundras som någon annan skrev.

   1. Överpretentiös?

    Ja, det finns naturligtvis många olika orsaker till att vi letar efter annat boende. Kanske säljer vi bara vårt och låter bli att köpa nytt. Jag vet inte ~ och verkligen inte du heller.

    Vad är det du förundras över ? ~ blir helt matt över åsikter och ifrågasättande kring mitt boende i Frankrike.

 7. Jag uppskattar verkligen din öppenhet kring både företagande och oro. Jag drömmer om att få snurr på min PT-online och visst är det bistra tider nu… Tack för att du delar med dig!

 8. Hej,
  Tack för att du så generöst delar med dig. Förstår att det finns en oro men viktigaste är ändå att gå på magkänslan. Inte vara för mycket i huvudet, låta tankarna snurra. Då blir det lätt att man målar upp massa skräckscenario – oro över saker som antagligen aldrig kommer hända. Finns risken där på riktigt får man ha en plan B.
  Har själv startat upp verksamhet under pandemin, sitter på en hyra i storlek med din och delar din oro men samtidigt måste man ibland bara våga. Vad är alternativet?
  Kör så det ryker och fortsätt följa ditt hjärta. Lycka till!

 9. Uppskattar jätte mycket att du skriver om företagandet och alla sidor av det. Väldigt bjussigt! Jag har läst allt med stort intresse nu när jag precis öppnat eget, även om helt annan bransch. Och jag gillar variationen i det du skriver om allmänt. Tack för det!

 10. Tack för att du generöst delar med dig av erfarenheterna och tankegångarna kring företagande, det är intressant, det finsn inte alltid så många förebilder där! Livet innehåller många delar och följer dig just för att få både resonemang kring företagande, kreativitet, men också svårigheter och vackra bilder däremellan. Allt ryms!

 11. Kanske kan du tillsammans med fastighetsägaren se på om det går att få en alternativ uppvärmnings-lösning? Se på lokalen i sig också så den ej läcker värme vid fönster t.ex. Hålla något lägre temperatur. Allt sånt kan ju vara små besparingar i sig själva men hjälpa i längden.

  1. Ja, det är bra tips, tack! Vi har fått ett mail om hur vi kan hålla ner elförbrukningen nu i vinter och fastighetsägaren kommer också gå runt i lokalerna för att se vad de kan åtgärda inför vintern.

  1. Förundrad? Förstår ej ordvalet. På ett positivt eller negativt vis?

   Lokalen jag tog över har jag hyrt till en hyresgäst tidigare och de sa upp kontraktet – jag var inte redo att dela lokal med en ny verksamhet i detta skede och valde därför att satsa på att expandera tidigt i våras.
   Med mitt privata boende i Frankrike är det för att vi inte får plats hela familjen i det boende vi har nu. Inte för att jag behöver förklara något – men det kändes inte som din kommentar var ämnad att landa speciellt väl hos mig.
   Eller vad var avsikten?

   1. Det hon menar är nog att det är lite motsägelsefullt att du beklagar dig över dyra fraktkonstnader vid kundreturer och oro för inflationen samtidigt som du har en otroligt dyr och lyxig livsstil som de flesta bara kan drömma om.

    1. Ok, nu pratar vi ju om helt olika saker, Jag driver ju ett företag som jag avser vara lönsamt – och mitt resonemang för returer handlar om hur ohållbart det är att beställa kläder som man sedan skickar fram och tillbaka och man inte sedan avser behålla. Att öka medvetenheten om hur returer påverkar både miljö och företag – så att man ska handla mer medvetet kan inte vara fel. Kan du vara snäll att läsa inlägget en gång till om du inte förstod mitt resonemang? Tråkigt om du upplevde det som att jag beklagade mig.
     https://krickelins.se/liten-skola-i-nathandel/#comment-59913

     Vilken företagare oroar sig inte över inflationen idag?
     Hoppas naturligtvis både du, Nené och andra kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Blir oerhört olyckligt om man inte får uttrycka sig kring oro och annat för att vissa inte anser man har rätt till det. Jag uppskattar när andra företagare berättar om sina utmaningar och därför väljer jag att dela med mig av mina.
     Tråkigt att det inte faller ut väl hos er men jag hoppas såklart att andra uppskattar det.

     ha det fint

     1. Hej Kristin!
      Brukar läsa din blogg och får alltid en varm känsla i magen. Du har ett fint och omtänksamt sätt att delge oss läsare din vardag, och så även i detta blogginlägg. Oavsett hur man valt att leva sitt liv så har man alltid också rättigheten att kommunicera hur saker och ting som händer i världen påverkar en själv. Du gör det dessutom alltid på ett väldigt ödmjukt och öppet sätt. Så, hoppas du inte blev alltför sårad av ovanstående inlägg utan fortsätter blogga på samma sätt! Håller tummarna för att allt kommer gå bra/Marie

 12. Åh! Hoppas att det bär och att ni växer er starkare så oron tar mindre plats i magen! Vill hemskt gärna stötta er verksamhet och både handla och besöka butiken. Ska bara själv få lite mindre oro över ekonomin först! Vi sitter alla i samma båt..

 13. Du har helt rätt inställning! Fortsätt satsa och det kommer ge fint resultat oberoende av omvärlden 🧡

 14. Tänk vilka möjligheter det finns i era lokaler 🤩
  Minns så väl när du och Hanna pratade om era drömmar och hur ni nått dit. Hur viktigt det är att våga satsa och tro på sig själv! Vi är många som VET stenhårt! Det får vi bekräftar varje dag i det ni förmedlar via era kanaler. Gasa och Kör så det ryker Kristin!

Kommentarer stängda