Jag skriver min första bok. Det är första gången jag gör något liknande, allt känns nytt och läskigt.

Jag har förvisso fotat bilder till två böcker tidigare så jag är inte helt främmande för processen men nu är det första gången jag står bakom både idé, bild och text. Det finns definitivt stunder då jag bara vill ringa upp förlaget för att säga att vi ska stryka ett streck över hela bokprojektet, bara gå och lägga mig med täcke draget upp över huvudet och aldrig mer gå upp.

Jag är van vid att skapa innehåll – skriva texter och ta bilder som passar till. Så egentligen vet jag ju precis vad jag håller på med men det är något annat när det blir så omfattande och ska gå i tryck – jag kan inte gå in och ändra, ta bort, stryka över eller kasta. Jag kan heller inte ta emot feedback och bemöta det i mina kanaler – boken kommer gå från min famn och ut i handeln.
Kommer någon ens vilja köpa?
Det måste vara perfekt och allt måste vara under kontroll. Och jag som är ett yrväder inombords får då världens kontrollbehov och prestationsångest. Så alla ni som säger att jag ska njuta av processen – hahaha, vad fan menar ni? Vill nog mest kräkas.

När allt väl är på tryck och ute i handeln så kan jag bara stå där och lita på att det jag skapat ska hålla och uppskattas på det sätt som jag hoppats. Phu! Läskigt.

Men hur går det då?

Jo, detta projekt har verkligen tagit mig med storm under 2021 och det känns som allt jag gör kretsar kring boken. I våras skapade jag struktur, synopsis och en plan för arbetet. Hela sommaren fotade jag och sedan åkte jag ner till Frankrike för att skriva. Jag ville ha sinnesro och en möjlighet att bara fokusera på texterna utan yttre distraktioner. Om det gick bra?
Nja, jag trodde det skulle gå bättre faktiskt. Det visade sig att min hjärna blev seg som kola av det långsamma tempot. Jag märkte att jag är som mest kreativ då jag går upp 05 på morgonen och sätter mig i soffan med en kaffe innan jag skickar barn till skolan, sedan rusar vidare in i nästa projekt och därefter kanske finner en timme mitt på dagen att skriva.
Men det sättet att arbeta på är ju väldigt stressande  och påfrestande för det känns som man alltid ligger efter.
Så. Jag åkte ner till Frankrike och skrev – det gick inte lika lätt som jag trodde men jag skrev ändå och enligt både förlag och redaktör så gjorde jag ett riktigt bra jobb. De är mycket nöjda och glada över resultatet.

När jag kom hem skickade jag allt material till min redaktör och hon har nu jobbat med texterna i november. Jag har verkligen världens bästa redaktör, Caroline Bankler har även varit med och skapat Björn Natthikos senaste bok och den älskar man ju. Känner mig i trygga händer och varenda gång vi hörs av på videomöte, på telefon eller i mail känns det som jag får en varm kram.

utdrag ur mail:
“Jag tycker att allt känns superbra hittills, och jag är obrutet övertygad om att detta kommer bli en jättefin, inspirerande, mysig och givande bok! Tveka inte på det!! Jag gillar texterna mycket och jag skulle inte ha uttryckt mig så pass här entusiastiskt annars, jag lovar!”

Mitt jobb är så himla ensamt så den här sortens bekräftelse fungerar som bränsle för mig. Blir så glad och trygg av att få detta stöd.
Nästa steg är att skicka texter och bilder till vår formgivare Sanna Sporrong. Hon är fantastisk på alla sätt och henne har jag jobbat med i tidigare projekt. Ser verkligen fram emot att se helheten hon skapar.
Efter detta tar rubriksättaren vid och så ska vi göra provtryck på vissa sidor innan hela dokumentet går iväg till tryck. Parallellt med detta jobbar en kommunikationsbyrå tillsammans med bokförlaget med en lanseringsplan. Det tillkommer en hel del pr under tidig vår och jag ska också iväg för att signera till de böcker som förhandsbokas.

Självklart ska vi ha en stor lanseringsfest i min lokal i Varberg! Har detta som någon slags målbild – ser fram emot att samla mina vänner och kollegor för en riktigt härlig fest.

Just nu sitter jag i min soffa och lägger över bilder i olika mappar för att formgivaren ska få ett smidigt sätt att arbeta på.

Så. Detta var en liten statusuppdatering. Jag har ju inte låtit er vara med i processen tidigare eftersom boken inte varit offentlig men nu så kan jag prata lite mer om detta.

 

Kommentarer till “Om att skriva en bok

 1. Åh va roligt att du jobbar med Caroline. Vi gick i samma skola som barn och sprang på henne på badhotellet i Danmark för några veckor sedan. Hon berättade då om sina bokprojekt. Vilket sammanträffande! //hälsar Clara en av tjejerna bakom Femme Network

 2. Så spännande att följa. Dina bilder och fotografier är ju alltid fantastiskt vackra och med din text till kan det inte bli något annat än bra. Heja dig ❤️

 3. Men du har jo de vakreste fotoene jeg vet om. Kunne kjøpt din bok bare for bildene.
  Og jeg liker dine tekster!
  Det blir ikke bare en bok man leser, g så er ferdig.
  Det blir en bok man tar fram nå og da, for å få inspirasjon, se på noe godt og ta med et ord eller to.
  Det blir bra og jeg ser fram i mot at boken kommer 🤎

Kommentarer stängda