P

Det är ett paradis här. Det känns som jag har oceaner av tid och att mina tankar stillar sig.
Eller nä, de stillar sig aldrig för det är ett virrvarr där inne i skallen som vanligt.
Men jag tänker klarare. Friare. Jag tänker färdigt.
Vi mötte upp vänner här nere på Sri Lanka på en fantastisk strand igår och pratade länge och väl om DISC-analyser och vad vi själva är för personlighetstyp. Jag är Gul/Röd om man ska lita på de tester jag gjort. Väldigt gul. Intressanta samtal som sträckte sig från förmiddag till kväll. Underbart att inte ha några tider att passa utan låta magen och sömnen styra dagen.

Denna morgon satt jag här och arbetade. Ett annat sorts kontor med kaffe, redigering, utskick och maildialoger.

När jag reser ser jag alltid till att unna mig något härligt till kroppen på flygplatsen. Det finns så smarta reseförpackningar med mina favoritmärken som är sjukt dyra att köpa annars. Eftersom produkterna är så dryga och bra så räcker en mindre förpackning länge. Denna gången köpte jag med mig lyx från Kerastasé till håret (håroljorna är de bästa!!) och Biotherm till ansiktet.

Apropå flygresor. Flera gånger har jag fått frågor om hur jag ser på flygresor i kommentarsfältet. Eftersom jag förespråkar en livsstil med klimatsmarta val och med ett hållbart tänk i vardagen. Att sätta sig i en flygstol till andra sidan jordklotet är inte särskilt klimatsmart alls.

Klistrar in svaret jag gav i kommentarsfältet häromdagen så kan vi tala om det. Jag har inte alla svar nämligen. Försöker göra så gott jag kan i livet – för andra människor, vår planet och mig själv med de förutsättningar jag har.

“Mina åsikter kring resor och klimatfrågan är tudelat minst sagt. Det ingår i mitt jobb att resa och det är något jag verkligen jobbat hårt för att kunna arbeta med.
Ett jobb jag ville ha eftersom jag vet att vi människor växer som ödmjuka individer om vi ges möjlighet till att uppleva andra kulturer och andra sätt att leva på som skiljer sig från oss i Europa. Att se världen på olika sätt och kunna sprida detta vidare till andra genom mina kanaler är en fantastisk förmån. Jag kommer inte byta detta jobbet inom det närmsta.
Jag belastar miljön med mina resor. Ja.
Jag inser att flyg är en bidragande orsak till miljöförstöring. Möjligt att det är många som anser att det är oförlåtligt att sätta sig på ett flyg nuförtiden och jag har djup respekt för de som väljer att avstå. Innan jag själv tar det beslutet så försöker jag att göra andra kloka klimatsmarta val i min vardag och ska jag resa inom Sverige så väljer jag alltid tåg eller så tar jag cykeln. Nu har jag ju börjat köra bil eftersom jag nyss tagit körkort men försöker begränsa detta också.

Mycket fokus läggs kring transporter när man pratar kring klimatfrågan – Bra!
Det är viktigt att också veta att boskapssektorn står för 18 procent av de mänskliga växthusgasutsläppen globalt, enligt en FN-rapport. Det är mer än bilar, flyg och båtar tillsammans. Skrämmande faktiskt.
Med det sagt vill jag absolut inte säga att alla som avstår från kött ska/kan flyga runt med gott samvete. Vi får Alla ta vårt ansvar i den viktiga klimatfrågan.
Jag vet dock att jag inte kommer ta beslutet att sluta flyga detta året eftersom jag har ett nystartat företag där det ingår att resa till de länder jag handlar med. Beklagar om jag gör dig besviken”

Det här är ingen bra ursäkt. Men det är en förklaring till varför jag reser.
Min dröm är att låta mina tre söner få uppleva hela världen – se solnedgången i Vietnam, laga mat tillsammans med barnen på ett barnhem i Indien, äta papaya på pinne i Bangkoks myller, hoppa från en katamaran ner i turkost vatten utanför en medelhavsö, besöka tempel på Sri Lanka och få välsignelse från en insiktsfull munk, vandra bland tefält eller genom öken & tälta på kalfjället i Tandådalen med sällskap av en öppen eld och fantastisk utsikt över det vackraste landet av alla, Sverige.

Jag tror på relationer och på en öppen och tillgänglig värld. Jag tror att vi på det sättet bygger broar som leder till kärleksfulla relationer. Kärleksfulla relationer leder till fred.
Fred skapar en vacker och hållbar framtid.

Önskar att vi människor finner ett annat sätt att uppleva detta och bygga dessa relationer, att vi finner ett sätt att resa utan negativ klimatpåverkan. Visst gör vi många resor digitalt nuförtiden och jag kan ha full koll på vad som händer i myllret på en marknad i Marrakesh via min dator.
Men jag upplever då inte det med alla mina sinnen och kan inte heller lägga handen på en liten flickas axel, fråga om hon har en bra dag och om hon vill ha min chokladbit.

Jag har med mig mängder av böcker. Jag har redan läst ut två. En som jag måste skriva mer om för den var enormt insiktsfull. Ska ge dessa två en chans nu. Den ena är “Att leva istället för att överleva”, en bok jag fått låna av grannen. Återkommer om den också.
Sedan ska jag börja på “Min fantastiska väninna” för fjärde (!) gången. Har inte haft tålamodet att komma in i den uppenbarligen.

Annars då – Lite trött idag faktiskt. Våra grannar har haft högljutt sex i flera timmar i natt och eftersom det väggarna är halvt öppna mot taket så kändes det som jag låg i samma rum. Fint med kärlek på alla sätt och vis såklart.
Men det här var fruktansvärt! Hittade inte mina hörlurar och var livrädd att min 18-åring skulle vakna så att vi skulle behöva ligga och lyssna på det ihop… hahahaha…
Fann mina lurar idag och skrattar mest åt det hela nu morgonen efter. Nu drar vi till Jungle Beach och snorklar.

Önskar dig en fin dag.

Kommentarer till “Om flygresor, sex och DISC-analyser…

 1. Tycker din blogg är så fin Kristin och har följt dig ett tag.

  Jag är glad att du tar upp det här med flygresandet nu. Jag har länge undrat varför du inte verkar reflektera över flygets miljöpåverkan när du annars då och då skriver om miljövänliga val, men har inte velat gnälla på dig.

  Att du valt att ha just det företag du har, beror som jag förstår det, på att du vill kunna få resa i ditt jobb – och se andra delar av världen. Fint så och logiskt. Men just det att du är en ”influencer” – och har lagt ut en hel del om fantastiska semesterdagar på fjärran resmål – får så många andra att också vilja resa dit (och då är det inte jobbresor). Jag får också lust, men tyvärr är det inte hållbart att varenda svensk flyger på semester varje år – oavsett om alla blir vegetarianer, säljer bilen och bara cyklar. Jag äter bara ekologiskt, kött max 1-2 gng/månad, äger ingen bil och cyklar överallt, köper nästan aldrig nya kläder – och ändå lever jag knappt hållbart för vår planet. detta OM jag inte flyger. Jag önskar att det inte var så för jag ser också vitsen med att se hela världen och lära känna andra kulturer (jag har rest mycket innan jag förstod miljöpåverkan). Det är så lätt att hitta skäl till varför man behöver fortsätta flyga till fjärran länder och argumentera för det (köttkonsumtionen är värre! Javisst, eftersom det är fler människor på jorden som äter kött än som flyger – men det argumentet är att lägga ansvaret på någon annan. För den enskildes största miljöpåverkan är flyget och om alla flög som en stor del av svenskarna gör skulle det vara helt ohållbart.)

  Jag tycker därför att det är jätteviktigt att du tar upp problematiken – för du är faktiskt en av dem som får andra att vilja flyga mer. Bra! Du har ett stort ansvar. Så även om du fortsätter skriva om Ceylons fantastiska stränder så tycker jag det är det superviktigt att du då och då fortsätter ta upp flygets miljöpåverkan – och utan att samtidigt argumentera för varför man ändå skall flyga.

  Förr i tiden gjorde man (de förmögna – vilket nu är jämförbart med oss i västvärlden) en (EN!) långresa i sitt liv för att se världen – kanske är det så man får börja göra nu. Inte två semesterresor om året med flyg.

  1. Tack för din kommentar. Mycket kloka tankar och reflektioner.
   Fint att du lever som du gör och jag hoppas fler blir inspirerade och tar efter.
   Det är ingen tävling om vem som gör bäst ifrån sig och tar mest ansvar gällande klimatfrågan. Men jag förstår verkligen vad du menar. Jag tycker absolut att vi ska prata om detta och dela med oss av information gällande ämnet och andra viktiga frågor i livet.

   Förväntningarna på att jag ska vara en god förebild är väldigt höga. Jag tycker att jag gör ett bra jobb men det är klart att jag inte kan leva upp till allas förväntningar och leva felfritt.
   Jag flyger till andra länder, ja. Jag jobbar som bloggare vilket innebär att jag delar inspirerande bilder och texter som jag finner runt om i världen.
   Jag är samtidigt inte rädd för att diskutera problematiken kring flygresor och sedan låta var och en bestämma själv över de val de gör i livet.

 2. Eftersom du tagit beslutet att resa trots allt så kanske en idé är att
  inte skriva om resorna och lägga upp vackra bilder från platserna? Jättehärligt att se
  såklart men just därför funkar det ju som reklam för en ohållbar livsstil.
  Förstår verkligen din inställning till resandets glädje! Har själv rest som forskare och tyckt att det gett
  massor att länder har utbyten. Känner också att jag vill ge mina barn erfarenheter av hela världen men jag vill ännu hellre ge deras barn möjligheten att växa upp utan stora klimatkatastrofer, svält pga obrukbar jordyta och konflikter och krig som följd.

  1. Hej. Hur tänker du nu?
   Det är ju detta som är mitt jobb. Jag jobbar som Influencer och delar med mig av min livsstil och min vardag. Jag jobbar med kläder och smycken från andra länder och lever på att dela med mig av mina erfarenheter i mina besök i andra länder. Skulle du be en resereporter att sluta skriva reportage? Slutade du att jobba som forskare för att det ingick resor i ditt jobb?
   Du köper inte min förklaring till varför jag reser. Det är ok.
   Men att be mig inte dela med mig av mina upplevelser känns verkligen märkligt då det är en livvstilsblogg jag driver. Alla som läser får naturligtvis ta ansvar för sina egna handlingar i livet och välja själva.

   1. Aha, jag missförstod och trodde att du menade att du var tvungen att resa i jobbet för att ha möten med affärskontakter och titta på produkter. Trodde också att du gjorde långresor privat. Läste slarvigt helt enkelt! Som svar på hur jag tänkte så var det att livsstil kan innehålla många olika grenar. Jag tränar t.ex. massor men skriver aldrig om det i sociala medier pga för mycket tränings- och smalhets så det är en grej jag valt bort att visa och fokuserar på annat istället. Nä, jag slutade inte forska pga resorna. Däremot hade jag kolleger som aldrig reste med flyg av etiska skäl utan skötte kontakter på andra sätt. Självklart får alla ha sin egen moraliska kompass!

    1. Ok. Då förstår jag. Du kanske inte läser bloggen här annars? Resorna är en stor del av mitt jobb, ja.
     Vi försöker också att hålla så mycket kontakt som vi kan med våra leverantörer digitalt men behöver ändå lägga två resor per år hos dem. Jobbar du också med sociala medier? Vad heter din blogg? Går gärna in och kikar på vad du skriver och delar med dig av 🙂
     Med vänlig hälsning, Kristin

     1. Det var längesen jag slutade blogga. Nu är det bara sociala medier för närmast sörjande, inte så spännande 🙂

 3. Jag älskar också att resa, men ekonomi och andra val håller mig oftast på marken. Utan att låta för beskäftig vill jag berätta hur mina barn och vi som familj är med om fantastiska möten här där vi bor. Jag har länge varit engagerad som volontär och yrkesmässigt med nyanlända, men 2015 ställdes det på sin spets och jag valde att lyfta det politiska till något mer personligt och in i vårt vardagsliv.
  Sedan dess har vi fått fantastiska människor in i vårt liv och fått minnen för livet. Vänner. Så mycket skratt och gemenskap.
  Arabiskt guldglittrande bröllop, den frasigaste falafel jag kan tänka mig, kindpussar, en inneboende, eritreansk jul, eidfirande, bryta fastan under ramadan, firande när familjer får återförenas efter år isär

  1. Så inspirerande!!
   Mycket bra!! Det finns så många fina nysvenska familjer som vi har mycket att dela med. Fantastiska relationer och upplevelser ligger framför oss svenskar som ett stort smörgåsbord redo att hugga in i. Dessutom mår man ju väldigt bra då man hjälper andra människor. Tack för att du delar.

 4. Jag fick verkligen kämpa för att börja gilla Min fantastiska väninna, men sen blev den jättebra. Man kanske behöver tid för långläsning för fastna? Jag är på tredje boken nu och tycker det var värt det :).

 5. Hej Kristin! Känner du till att familjen Ternön från Varberg startat hotell i Hikkaduwa?

   1. Ja precis, i Familjer på äventyr. Kolla in @jippiebyus. Tror att de är där just nu. Ha en fin resa!

 6. Så intressant att följa dig Kristin! Jag undrar om du har tips på bra boende på Sri Lanka, då jag och min man funderar på att åka dit i februari för att prova surfa och yoga. År sugen på Ceylon sliders såklart, men du kanske kan rekommendera alternativ? Svårt att hitta bra ställen genom att bara titta på bilder på nätet.
  Njut av dagarna på Sri lanka. Vänliga hälsningar Sara

  1. Ja, det har jag. Vi bor på Lime & Co midi just nu och är mycket nöjda. Beror ju naturligtvis på vad man har för behov men detta är både fint, enkelt och billigt. ska skriva mer om det och ska även fråga min vän som bor här nere om lite mer tips. 🙂

 7. Tack för fina ord. Mycket bra skrivet. Jag känner att man får så mycket genom att resa till andra länder och kulturer. Det berikar så mycket att det är svårt att avstå resandet. Tänk vad många nya möten och vänner man mött genom just resor. Det är som vi öppnar oss mer och är mottagna för nya möten när vi reser. Njut av dagen! Massor med kramar Josefine

Kommentarer stängda