Det har inte regnat på flera veckor och det ser ut som vi går mot en sommar likt 2018. Här gäller det att vara smart och sparsam om man vill ta hand om det man odlar.
Just nu har jag tagit plats i en skuggig del av trädgården och blickar ut över rabatterna. Hur ska det gå?

Men mina plantor växer redan tätt så solens starka  och uttorkande strålar når inte ner i jorden vilket gör att fukten behålls längre efter jag vattnat.
Detta gör jag tidig morgon eller sen kväll och då försöker jag att främst vattna på jorden och ej bladen – i de flesta rabatter har jag ordnat droppbevattning.
Täckodla gärna med gräsklipp, hö eller kompost, även rabarberblad funkar fint. Helst ska man väl i och för sig inte klippa gräsmattorna nu när det är så torrt?

Man kan också använda sitt gråvatten – det vatten som redan passerat kranen och använts till något. Man kan ställa ett kar i duschen och samla upp vattnet som rinner av en. Ett kärl i handfatet kan också samla upp vatten då man ska göra sin ansiktsrutin kanske, använda vattnet man sköljt potatis och grönsaker i, vattnet från torktumlare och ja, man får tänka smart helt enkelt.

Jag har läst att med en så enkel detalj som att byta duschmunstycke kan man dessutom halvera mängden vatten som går åt. 

Mycket av min trädgård ligger i skugga från träd runt om och växthus ligger nästan helt i skugga för alla klängväxter och vinrankor som klättrar runt det.

Snart blommar det för fullt här ute men än så länge är det bara vallmon jag njuter av. Otroligt vacker!

Jag plockar in så mycket jag kan.

Kära lilla Boris – det blir inte så många långa promenader nu när jag lägger så mycket tid i trädgården men snart så finns det tid för både det ena och det andra.

Detta var 05.30 en morgon denna vecka.
Dimman låg tät över trädgården och det var en fröjd att smyga runt här ute med kaffekoppen.

Hur går det för er i era trädgårdar, ni som har?

Önskar er en härlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Torr sommar – försöker förbereda och vara smart

 1. Du har de vakreste valmuer jeg har sett. Har du sådd dem og hva heter de? Tusen takk for all inspirasjon.

  1. Hej,
   Vi har tre barn som vi vill uppmuntra till att ta hem vänner och vara hemma så mycket som möjligt. Vi ville alltså först och främst skapa förutsättningar för tryggt och bra häng hemma hos oss efter en mycket orolig tid med vår äldsta.

   Jag själv föredrar att bada i havet men ser en väldig tydlig skillnad för umgänge i trädgård utomhus med både vänner och familj sedan vi byggde poolen. PÅ sommaren kommer det väldigt mycket turister till vår stad och det har också visat sig vara en frizon att inte behöva trängas på stränder med dem under varma dagar 🙂

 2. Ja vattenfrågan är svår. Vi samlar vatten från taket på huset, vår tunna brukar räcka gott och väl in på sommaren, men den är redan tom i år. Jag försöker ta till vara på vatten man annars spolar bort i köket: pastavattnet, alla slattar och det man spolar för att få kallvatten hamnar i mina kannor. Jag har en grönsaksodling som dricker en hel del men hittills har vår brunn aldrig sinat. Vi är dock 2 vuxna och 2 tonåringar så det går åt en del till duschar och annat såklart. Vi har en damm, men den är mer dekorativ. Jag skulle vilja anlägga en regnvattendamm som vi kan använda till bevattning men funderar på den bäst placeringen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något i detta!

  Jag täckodlar det mesta, det är enormt vattenbesparande har jag märkt. Måste köpa täckbark och lägga i där jag har öppen jord idag (har väntat på att fröerna ska gro och plantorna blir tillräckligt stora).

  1. Ja, du tänker att vi borde ta bort vår pool eller vad insinuerar du?

   Vi har fyllt vår pool en gång – då vi byggde den och tömmer inte den mellan säsongerna. Så tröttsamt att man inte kan försöka inspirera till kloka val i vardagen när man inte gör 100% rätt i alla led.
   Jag är kass på det mesta såklart. Så som människor ofta är.
   Man kan försöka göra kloka val ändå.

   1. Du är inte kass på det mesta och att göra bra val i det privata är alltid bra men att bygga sitt varumärke på att spara vatten när man har pool ger dubbla budskap. Om er pool sparar vatten så borde du skriva ett inlägg om det (eller om ni sköter er pool på ett sätt som sparar avsevärt mycket mer vatten jämfört med andra sätt att ha pool). Som jag ser det kan vi vara artiga mot varandra medan vi går mot en svår klimatkris eller så kan vi börja prata ärligt (och ibland obekvämt) om hur vi konsumerar jordens ändliga resurser. Jag hoppas på det sistnämnda.

    1. Hej igen,
     Jag upplever inte att jag bygger mitt varumärke på att spara vatten – tror det är första gången jag skriver om det eftersom det är aktuellt just nu.

     Vi fyllde vår pool en gång för fyra år sedan då vi byggde den. Det var inte vattenbrist vid detta tillfälle. Vi har en poolkonstruktion som gör att vattnet inte behöver tömmas på vintern – sammantaget på ett år så tappar vi oftare av den än fyller på den då den fylls på då det regnar. Så just poolen är inte det som kräver vårt vatten denna sommar utan det är mina växter, vardagens duschar och toalettbesök.
     Hoppas du fått svar på din fråga – om det var så att det var en fråga 🙂

     Jag uppskattar också att vi är artiga mot varandra.
     Ha en fin dag Kerstin.

 3. Vilken vakker hage! <3
  Det er så koselig å komme inn på bloggen din!
  God helg, hilsen Randi

 4. Anlade 2000 kvm gräsmatta i början av Maj men den får vackert vänta till höstens regn. Har tre brunnar på tomten & de används till ett odlingsväxthus & grönsaksland & vårt hushållsvatten. Har även två IBC tankar som reservoar till det viktigaste. 40 solceller & en kakelugnspanna investerat för framtiden. Tänker dagligen på hur allt kan tas till vara på.

 5. Hei. Valmuene dine er så vakre. Er det stauder eller ettårige blomster? Kan dere snakke litt om det i hagepodden en gang? Du er inspirerende :))mvh Rigmor