Jag vet att ni är många som väntar på det här utlovade inlägget. Det kom ett litet hinder i vägen och jag behövde ta ny sats och skrapa ihop nytt mod för att dela.

Jag känner ett stort behov att dela det nu när vi är många som går in i ledigheter. Ledighet kan betyda avkoppling och återhämtning men det kan också betyda skräck för många kvinnor och barn som lever i hem med våldsamma män. Julhelgerna är också tuffa för de familjer som lever med beroendesjukdomar. Ofta är det en kombination av båda.

Min vän ringde mig och sa att han hade fått stort stöd och mod av de tidigare inläggen jag skrivit om att lämna en relation där man blir utsatt för våld. Han ville stötta en kollega i en flykt och jag föll nästan ut i gråt över att höra att det jag delat i mina digitala kanaler ledde till att andra får hjälp. Så tacksam. Det hjäper mig själv att läka.

Jag har delat med mig av mina egna erfarenheter tidigare och berättat att det är viktigt att erbjuda kvinnan en flyktplan – hon kanske inte behöver den med en gång, hon kanske rent av nekar och slår bort hela påståendet om att hon lever i en livssituation som håller på att ta livet av henne.

Men en dag så behöver hon fly och då minns hon att Du var den som sträckte ut handen – Du ville hjälpa till.

Jag flydde en sommarnatt för 20 år sedan. Då hade jag levt i en våldsam relation i fem år. Jag fattade beslutet efter de senaste veckornas hotfullt accelererande händelser.
– Paniken i att återigen sitta i en bil där han gasar och hotar att ta livet av oss rakt in i en bergvägg.
– Desperationen där hemma då han tänder eld på tidningssidor som han slänger runt om oss i huset samtidigt som han säger att han ska bränna oss inne och avsluta allt.
–  Skräcken i då han drar mig i håret genom rummen och säger att han ska skjuta mig.
– Vanmakten då jag om nätterna står i köket med handen runt den vassa kökskniven och funderar över om det är Jag själv som ska avsluta allt för att inte behöva leva med skräcken längre.

Det sägs att det farligaste ögonblicket är då Hon lämnar. Kanske var det därför det dröjde tills det nästan var för sent för mig.

Jag skrev ett avskedsbrev och lämnade då han var på jobbet. Åkte genom Sverige och flyttade in på ett hem för misshandlade mammor och deras barn.
Där bodde en trebarnsmamma vars förövare för tillfället var inlåst på PIVA – efter att han hade försökt skära halsen av henne.
Där var också en ung tjej som var jagad av en hel släkt – hon hade varit deras slav och till slut hade hon lyckats fly med sin lilla bebis. Hon var nog inte mer än 18 år, hon var väldigt tyst och rädd.

En dag kom polisen och sa att jag måste flytta från det skyddande boendet. Jag var ett hot mot de andra kvinnorna eftersom en man hade ringt och frågat efter mig. De kunde inte skydda mig längre.

Så här ser det ut för mängder av kvinnor i Sverige just nu. Gömda. Under hot. Hemlösa med stora skulder som männen dragit på dem. Med trasiga kroppar och krossade drömmar. De känner sig smutsiga och inget värda. De är rädda.
De är ensamma.

I Sverige 2018 – En stor andel av det dödliga våldet sker i närstående relationer. Sedan en tid tillbaka har snittet på antalet dödade kvinnor i närstående relation legat på 14 per år, nu har det ökat till 22.
67 procent av det dödliga våldet mot kvinnor sker i parrelationer; 22 dödade kvinnor under 2018.

Checklista om du vill hjälpa en kvinna att fly:
– Hjälp till att byta telefonnummer – ta bort appar där han kan komma i kontakt med henne
– Finn ett boende där hon kan gömma sig.
– Se till att det finns en vän eller annan anhörig som stöttar upp och är hos henne de första dygnen.
– Rekommendera att skriva ett tydligt avskedsbrev till förövaren så att det inte finns några frågetecken kring varför hon lämnar – viktigt med detta mentala avslut för henne också.
– Prata inte illa om förövaren – var snarare ett stöd och lyssna,  var tydlig med att det inte finns någon framtid i en relation där man är utsatt för våld.

Att tänka på för dig som lämnar en våldsam relation:
– Packa en väska redan nu som du kan ha gömd någonstans om läget blir kritiskt då kan du snabbt komma iväg men ändå få med dig lite tillhörigheter.
– Ha ordning på pass och legitimation.
– Ordna med ny telefon och bank-id så du snabbt kan göra dig av med din gamla alternativt stänga av alla platstjänster och byta Apple-ID.
– Kontakta socialtjänsten, de kan hjälpa till med skyddat boende och sekretessmarkering om det krävs samt vara ett stöd i uppbrottsprocessen. Det går att kontakta soc innan man har bestämt sig, få hjälp att göra upp en plan om situationen inte är akut för dagen. Här finns även hjälp att få om det finns gemensamma barn.
– Fundera över att ta kontakt med läkare för sjukskrivning för att inte bli hittad på jobbet.

Tack så mycket för bra info och kloka kommentarer i detta inlägg.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Under hösten har jag blivit volontär i den lokala kvinnojouren och vi har också stöttat upp kvinnan som behövde skydd via min vän.
Vad du kan göra – Knacka på eller ring polisen om du hör bråk i lägenhet, i hotellrum osv.
Prata med era ungdomar om våld i unga relationer. Vad är ok i en relation?
Bli volontär. Dela kunskap.
Tillsammans minskar vi våldet.

Följ @huskurage @unizonjourer @ninarungs @ungarelationer.se

Kommentarer till “Ur en annan verklighet – ledigheten kan vara en mardröm

 1. Jag hoppas innerligt att detta inlägg når många där ute. Så otroligt viktigt! ❤️ God Jul och tack för att du delar.

 2. Så starkt att du orkar dela, jag tar med mig flera av dina råd om jag skulle behöva hjälpa någon i framtiden. Det här med appar, telefoner, bank-id mm, sånt som är så viktigt att ha men så lätt att spåra.
  Önskar dig en fin jul, precis så som du vill ha den!

 3. Tack för att du orkar delar med dig❣️Så viktigt att det lyfts! Stor kram och God Jul!

 4. Viktigt inlägg, tack!
  Hur gick det för dig efteråt? Jag menar du som är så offentligt, din föröverare kan inte hitta dig längre?
  De flesta kvinnor måste gömma sig för evigt, eftersom de männen kommer att hitta de, de spenderar all sin tid för att hitta kvinnan även år efter kvinnan har lämnat.
  Har jobbat i ett kvinnojour i Tyskland ett tag och vet att kvinnorna är aldrig fri….och då fanns det inte sociala media och internet överallt och trots allt var det svårt att gömma sig och lätt att bli hittad.
  Hur gör man om man är rätt ‘offentligt’, har kanske ett jobb man kan inte sjukskriva sig i evigheter (egen butik el. annat), vill inte att barnen ska byta skola osv.???

  1. Hej,
   Jag förstår att man blir nyfiken och vill veta mer. Jag använder bara min historia från då jag var 16 -21 år för att dela med mig av erfarenheter för att hjälpa andra som är utsatta. Åren efter var också jobbiga och det finns naturligtvis jättemycket att dela men de vill jag inte skriva om än.

   Rekommendationer. Att ha en vänskapskrets, ett jobb och en familj som skapar trygghet är viktigt. Att inte låta tystnadskulturen och skammen växa utan att vara öppen med sina upplevelser hjälper också.
   Att aldrig vara ensam så länge man är under hot.

 5. Otroligt viktigt inlägg du skriver. Så fint att du orkar dela med dig. Tror det kan hjälpa många. Även för en som aldrig varit i närheten av denna typ av våld, men viktigt att läsa hur man kan hjälpa någon i sin närhet.
  God jul till dig och din familj 💞

 6. Tack för att du fortsätter lyfta denna (livs)viktiga fråga. Och tack för att du orkar ge av din egen historia.
  Önskar dig och dina nära en varm och mjuk jul.

Kommentarer stängda