På måndagar möts vi vid bastun nere vid havet klockan fem. Mörkret gör att det känns som mitt i natten när jag går längs strandpromenaden med två handdukar under armen och de mjuka salta vindarna drar i mitt hår. Jag tänker att det kanske är utmanande att bada idag då det är så stora vågor och mycket riktigt, när jag gått den lilla stigen ner bland versrosor och klippor så ser jag att vågorna slår över bryggan och rullar in över den. Det är en mäktig syn.
Någon har ställt två stormlyktor vid badplatsen och det hjälper föga – det är nästan kolsvart. Men snart kikar en gigantisk fullmåne fram bland molnen och glänser vackert i vattnet.

Jag skyndar mig in i bastun. Här kastas det vatten på stenarna och det brinner i hjässan. På träbänkarna sitter flera generationer. Två damer som är runt sjuttio, jag och mina vänner som är en bit över fyrtio och två unga tjejer. Samtalen dansar mellan alla och ibland är det helt tyst. Någon kastar mer vatten och till slut är jag så varm så jag måste gå ner till havet och kyla kroppen. Redan vid början av bryggan forsar vattnet över mina fötter och smalben och jag ångrar för en sekund att jag inte har badskor på mig. Försiktigt går jag de tio metrarna ut i mörkret och håller mig i stegen när jag sakta går ner för trappan och försöker parera mellan de största vågorna. Man får hålla i sig ordentligt och kroppen måste följa med vågen som slår – men vågorna är mjuka så det går fint att sänka kroppen och hålla sig kvar när jag räknar ett, två, tre, fyra….
Jag vill vara nere en stund för efter 10 sekunder drar blodkärlen ihop sig och efter fyrtiofem så aktiveras kortisol* med 200-300% och adrenalinet med 530% – det gör något med kroppen och välmåendet är sedan på topp. Men ofta får jag ont i mina vrister av kylan och får gå upp tidigare – påminner mig därför om att jag jag måste använda badskor på vintern.

Bastueffekten drar igång i kroppen efter mitt bad och jag går naken upp för bryggan utan att frysa det minsta. En skön värme sprider sig i kroppen under promenaden tillbaks till bastun igen. Vi tar tre bad innan vi tar på oss mjuka kläder igen och ska hem till våra familjer.

En dam har fyllt 70 år och har med sig vindruvor, ost och kex – vi slår oss ner en liten stund i samlingsrummet och lyssnar på då hon berättar om sin dag och firandet runt om. Kanske är det bland det finaste man kan ge varandra tänker jag – tid att lyssna och visa intresse för våra medmänniskor även om vi inte egentligen känner varandra. Andra dagar har damer haft med sig både äppelmust och nyponsoppa till alla i bastun – jag tänker att jag kanske ska ha med mig något någon dag. En äppelpaj?
Vänlighet smittar.

Jag tar mig hem till mina killar, äter mackor med te över levande ljus i köket och lyssnar på hur det står till med EPA-traktorn – är det oljan eller tändningen som är något lurt med? Sedan somnar lillebror och jag framför The Good Doctor på Netflix.

*Adrenalin är ett stresshormon och en neurotransmittor. Adrenalin är ett viktigt hormon som gör vår kropp redo att fly eller kämpa mot en fara.

*Kortisolär ett stresshormon med en mängd funktioner där det i akuta stress-situationer kan hjälpa dig att prestera bättre, både fysiskt och mentalt. Dessutom reglerar kortisol kroppens omsättning av socker, fett och protein i kroppen. Kortisolet hämmar dessutom inflammationer.

Läs mer om kallbad.

Kommentarer till “Vad gör kalla bad för kroppen?

  1. Jag har fått inspiration av dej att bada. Så nu har jag badat i tre månader varje måndag direkt efter jobbet. Det passar bäst då för där finns en kanonvacker brygga att gå i från. Och gissa vilken serier jag just nu kollar på, the good doctor! Innan jag vet ordet av det har jag väl öppnat en butik och blivit fotograf/designer/författare och husägare i Frankrike 😅

  2. Intresant! tänker jag rätt att man ska undvika det om man är sjuk i utmattning?
    Tack för fina inlägg

    1. Nej – då tänker du fel. Min utmattning lindrades av kalla bad. Men du ska såklart känna efter vad som känns bäst för din kropp men vet många som använt kalla bad som medicin i en utbränfhet eller utmattning.

  3. Undrar lite kring vad somhänder om man redan har en förhöjd kortisol nivå? Är det verkligen bra med mer?

Kommentarer stängda