Hej där.
Det var så fint att prata med er om matrutiner häromdagen så jag fortsätter med mer inspiration för att ta hand om kroppen. Idag vill jag berätta om torrborstning,

Jag började torrborsta kroppen regelbundet förra året. Det var inget nytt fenomen för mig, detta har jag gjort sporadiskt i flera år men när jag upptäckte gropar på mina lår började jag fundera på hur jag kunde hjälpa kroppen och då var torrborstningen en rutin jag började med dagligen.
Inget konstigt med gropar i låren såklart, jag är ju 43 år och kroppen åldras och förändras precis som den ska. Men det blev en påminnelse för mig att ta hand om mig själv lite extra mycket. Jag började som sagt torrborsta mig varje dag och har nu detta som en mysig och skön rutin innan jag hoppar in i badet eller duschen.
Men varför? 

Torrborstningen gör under för både insida och utsida av kroppen. Huden är ju vårt största organ så att ta hand om den har vi mycket att vinna på.
Låt mig berätta om de olika fördelarna och kanske även inspirera dig att börja.

Friskare hud – Du får en klarare och renare hud eftersom du skrubbar bort döda hudceller och ganska snart får ett synbart resultat med en härlig lyster och huden blir dessutom alldeles mjuk. Och när du får fart på blodcirkulationen hjälper det också huden att se friskare ut.

Motverkar celluliter – Att torrborsta kroppen kan också hjälpa till ett motverka celluliter och ojämn hud. Du borstar bort slaggprodukter och vätska som ansamlats i kroppens vävnader och stimulerar dem till att rensas ut, samtidigt som blodcirkulationen ökar.  Här krävs det en regelbunden borstning, helst daglig, för att du ska märka resultat. Det var alltså därför jag började borsta varje dag men jag är nu minst lika intresserad av vad borstningen gör för insidan av kroppen för det är så häftigt.

Utrensande – Genom att torrborsta så stöttar du kroppens utrensningsprocess. Genom borstningen sätter du fart på kroppens lymfvätska vilket stimulerar den naturliga utrensningsprocessen genom lymfkörtlarna. Med hjälp av att borsta huden i cirkulerande mönster kan du alltså hjälpa huden att släppa och utsöndra slaggprodukter. Det hjälper också till att hålla hudporerna öppna och rena, vilket avlastar levern och njurarna i sitt reningsarbete.
Detta sägs vara en riktigt detoxkur för både kropp och hud! Jag kan faktiskt känna mig alldeles ren och rensad efter en skrubb. Som efter jag gjort andningsövningar ungefär – som att jag syresätt kroppen på ett bra sätt.

Lymfsystemet – Du hjälper även lymfsystemet med fysisk aktivitet och djupandning. Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att upprätthålla vätskebalansen i kroppen tillsammans med blodsystemet. Detta görs genom att överflödig vätska från olika delar av kroppen transporteras bort. Det är rätt spännande att läsa på om hur lymfsystemet fungerar tycker jag.

Så här gör du – Borstar går att köpa lite varstans – du behöver en borste av naturfibrer som varken är för hård eller för mjuk. Borsta huden fem till tio minuter för att få fart på cirkulationen ordentligt och då börjar du nedifrån och arbetar dig uppåt med cirkulära rörelser – använd ett lätt tryck borsta medsols. Du börjar borsta fötterna, både fram och baksida, och sedan arbetar du dig sedan vidare upp mot anklarna, vaderna, knäna och låren.
Därefter tar du händer och armar upp till armhålorna.
Avsluta med rumpan, så mycket du når av ryggen och magen, fortfarande med cirkulära rörelser och medsols upp mot hjärtat. Jag brukar borsta rätt mycket på lår och rumpa.
Undvik att skrubba dig på åderbråck och ytligt liggande blodkärl, och absolut inte i ansiktet – var extra lätt på handen i början så du vänjer kroppen vid denna nya rutin.

Är du osäker på hur så visar @morotsliv väldigt pedagogiskt i denna film. 

Efter dusch och bad smörjer jag in mig i en olja eller en fet kräm. Just nu har jag dessa från Weleda jag varierar bland men kan också ta massageolja eller kokosolja. Jag smörjer in vader och lår  extra långsamt och noga för dessa kroppsdelar är torra och behöver extra omsorg.

 

Kommentarer till “Varför ska du torrskrubba kroppen?

  1. Hej! Jag undrar också var du köpt din borste. Tack för inspirerande inlägg!
    Hälsningar Anna

  2. Hej! Jätte intressant om torrborstning. Var har du köpt din borste som du använder?

  3. Har också börjat torrborsta kroppen några ggr i veckan och smörjer in kroppen med Weledas kroppsolja efteråt Så skönt
    Rita 🌺🌺

  4. Intressant inlägg. Och jag blir också nyfiken på dina andningsövningar. Skulle vara spännande att få ta del av. Du är en stor inspiratör. tack, Kristin !

Kommentarer stängda