Det finns så mycket kul man kan göra med växter. Minns ni de här första vårblommorna jag plockade i vår trädgård för att torka i min blombok?

På skärtorsdagen kokade jag lite vita ägg ihop med olika växtfärger och fick till de här kulörerna.

Jag använde blåbär, rödlök, kaffe & avokado i grytorna.

Sedan limmade jag på mina torkade blommor.

Det blev riktigt fint!

Här kommer lite mer inspiration vad du kan göra med växtfärger.
Jag samlade ihop några vita blusar och tänkte testa att färga dem rosa med hjälp av avokadoskal och kärnor.

Jag la i allt och började koka.
Sedan googlade jag hur jag skulle göra och messade Sofia. Bra ordning på baletten va?
Då visade det sig att jag skulle koka skal och kärnor och ganska mycket salt en timme först så att det blev bra färg i vattnet. Sedan skulle jag koka tyget med allt en stund och därefter ta upp alla skal och kärnor och låta tyget ligga kvar i det färgade vattnet ett dygn.

Så jag tog upp tygerna och la dem åt sidan en stund.
Passade då på att göra iodrning en kastrull med kaffe i också.

Sådär. Färdigkokat. Nu ska allt ligga över natten då…

Dagen efter tog jag upp dem och sköljde ur dem med lite tvättmedel och hängde dem på tork. Jag hade varit slarvig och glömt ett skal och en kärna i vattnet vilket gjorde att min finaste blus såg alldeles missfärgad ut då det var två djuprosa stora fläckar över bröstet.
“Det ser ut som du läcker liksom” sa Jonas.

Så ja, ta upp alla skal och kärnor så det blir en jämn nyans över hela plagget om du ska göra något liknande.

Så här blev blusen med kaffet. Perfekt beige. Och så kul att göra med vänner eller barnen.
Alla tips har jag fått via att följa inspirerande kreatörer på Instagram. Tack och bock.

Denna påskhelgen har vi inte många måsten. Trädgårdsfix,  god mat och ett och annat dopp i havet. De lovar ganska kass väder när jag kollar väderprognosen men varje morgon vaknar vi med strålande sol. Den här lådan hade jag beslutat mig för att flytta på men nu blir den kvar och blir vår köksträdgård istället – ska fylla med kryddor och annat gott.

Fin helg till er.

Kommentarer till “Växtfärga ägg och kläder

 1. Hej där! Hoppas påsken är snäll mot dig. 😊 skulle vilja dela med mig av mig själv lite grann och kanske se om det finns någon mer Där ute som har självförtroende noll! Självkänsla noll också? Ingen tro på sig själv överhuvudtaget och känner sig otroligt värdelös många gånger? Finns där någon? På min arbetsplats, där vi bara är fyra, har jag nästan blivit lite tillbakadragen i vardagspratet för jag är livrädd att ställa fel frågor eller verka dum i olika sammanhang! Berättar jag något som förvånar dem, ska de alltid ifråga sätt mig tills jag då börjar misstro mina egna ord. Gör jag något fel på jobbet, dör jag alltid en skvätt och andningen sätter sig i halsen resten av dagen. Livrädd att göra dumma fel igen. Många mornar kommer jag till arbetet med den känslan innan jag ens kommit innanför dörren. Känner riktigt hur jag skakar för att jag är så nervös. Och då är jag inte ny på arbetsplatsen! Detta blir bara värre! Jag är så rädd att göra fel och bli mer under de andra. Den dumma. Okunniga. Hon som inte vet så mycket. Hon som man alltid måste titta på så hon inte gör fel. Kan ibland nästan börja gråta för att jag känner mig så värdelös. Jag är en bluff. Hemma däremot, känner jag mig trygg och har kontroll på allt! Önskar jag hade ett jobb där jag kunde vara stolt över mig själv. Veta att jag är duktig. Kristin eller någon annan! Finns det fler av mig därute? // Angelica

  1. Hej,
   Tack för att du delar och berättar om det sårbara. Jag tror det finns jättemånga som känner som du – där deras självkänsla är på botten.

   Nu är jag ingen terapeut, men – Frågan är vad vad som utlöst alla de här negativa tankarna eller hur de smugit på dig? Är det en destruktiv arbetsgrupp?
   När man väl börjar jobba med detta så kan man få förståelse och vara lite snällare mot sig själv tänker jag.
   Jag tycker du ska prata med någon på jobbet som du har förtroende för – berätta hur du känner så du får stöd och hjälp.
   Att får proffesionell hjälp och gå i terapi är också något jag verkligen rekommenderar. Ingen ska behöva gå runt och känna så här på sitt jobb.

   Varm kram till dig

 2. Hej! Fint! Är det någon som vet hur man får till ljusgrå eller gråsvart färg med växter etc? Tack för en fin blogg.
  Hälsn Karin

 3. Först vill jag säga att din blogg inspirerar och jag längtar efter varje inlägg. Du har ett harmoniskt sätt att skriva på och dina bilder är så vackra.

  Jag har sedan ditt inlägg på Instagram om växtfärgning suttit och funderat kring hur man växtfärgar tyg bäst, googlat en hel del om det och de verkar finnas så många olika sätt. Så tack för en tydlig och enkel förklaring som gör att jag ska försöka våga mig på att testa.

  Ha en härlig dag
  /Kim

 4. Det blev jättefina färger!( och jag tycker de bruna äggen är så himla fina! Trots att jag vet att det finns hönor som lägger bruna, så blev dom helt underbara.)
  Jag kom på vad du kan göra på din blus, antingen “missfärgar” du den på fler ställen, då ser det mera ut som att du tänkt så, eller brodera rakt över.
  Jag blir verkligen sugen att växtfärga, det var nog 35 år sedan sist! Gla påsk🐤
  Annelie

Kommentarer stängda