Åh, jag har min egna helg och jag försöker förvalta min tid på bästa sätt. Blir nästan stressad av mig själv eftersom jag försöker tidsoptimera hysteriskt – bra att min 22-åring och hans vän dök in i köket på lördagskvällen, käkade middag och snackade bort ett par timmar vid köksön så jag sänkte axlarna lite och gick från mitt späckade arbetsschema. Nu är klockan 22.53 och kanske dags att krypa ner i sängen och ta tag i allt imorgon istället.

Men jag har dock fått så mycket gjort. Städat, tvättat, lyssnat på ljudbok och massa poddar, jobbat i butiken, bakat, tränat och förberett inför morgonens live. Jag påbörjade också min andra bokashi hink. Vet ni vad bokashi är?
Bokashi-kompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Man får hjälp av mikroorganismer som omvandlar allt vanligt matavfall som grönsaker, frukt och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Man häller sitt matavfall i en hink och strör ett bokashi strö över – innehåller ”goda” mikroorganismer. Bokashin ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Jag har läst på och lärt mig att kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och alla näringsämnena finns kvar. Så bra ju!

Jag är ju nybörjare så det är lite “learning by doing” – men jag ska låta er vara med i hur det går. Jag lyssnade på Victoria Skoglunds podd idag och hon berättade att hon inte hade avokado och äggskal i sin bokashi så nu ska jag sluta med det… ja, jag testar mig fram helt enkelt.
Bra podd-tips förresten, Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt har startat en grym podd som heter Röda Vita Rosen. Rolig, smart och inspirerande.

I bokhashihinken finns det en tapp där jag häller ut lak-vattnet varje vecka. Detta kan jag använda som växtnäring till alla mina krukväxter inomhus – så bra för mina pelargoner.

Jag har växtfärgat ägg med rödlök, rödbetor och gurkmeja också.

De med rödlök blev helt klart finast.

Sedan bakade jag en påskig kaka – världens lättaste recept. Ska smeta på pistagekräm och smycka med blommor inför morgonens live vi 10.00 i Hanna Wendelbos kanal på Instagram. Återkommer med bilder på detta och recept givetvis.

Hoppas ni har en mysig helg.

Array ( [71382] => Array ( [id] => 71382 [title] => Växtfärga ägg och kläder [permalink] => https://krickelins.se/vaxtfarga-agg-och-klader/ [status] => publish [date] => 2020-04-11 07:22:07 ) [71279] => Array ( [id] => 71279 [title] => to plant a garden is to believe in tomorrow. [permalink] => https://krickelins.se/to-plant-a-garden-is-to-believe-in-tomorrow/ [status] => publish [date] => 2020-03-31 09:37:04 ) )

Kommentarer till “Växtfärgade ägg till påsk

  1. Jättekul att höra om dina erfarenheter med bokashin. Jag har precis läst “Stefans lilla svarta: bokashi, biokol och bakterier” av Stefan Sundström. Den kan jag varmt rekommendera, en fin bok med bra tips. Känns som att den skulle kunna passa in i ditt bokutbud i butiken 🙂

  2. Spännande med att man inte ska ha äggskal och avokado i bokashin. Gissar att jag får reda på svaret i deras podd. Jag är också nybörjare med bokashikompost. Eftersom det varit käle i marken där jag bor har jag förvarat fem hinkar nere i källaren. Nu när jag skulle gräva ner allt såg jag att det hade kommit in luft (gissar jag) så det var fullt med mögel på matresterna. Jag grävde ner det i alla fall så får vi se vad som händer. Kan ju inte bli värre menar jag 🙂

    Spännande att följa din utvärdering kring bokashi!

  3. Hej, och tack för bra blogg. Du ville höra om man märker nåt konstigt med uppdateringen. I senaste inlägget var det ett “hack” i scrollfunktionen – hoppade framåt i texten en bit.

  4. Vilken fin live🌸så fina ägg m blommor o färgade m skal🥚Tårtan m pistagekrämen😋Tapetkartongerna är ju väldigt fiffiga👌

  5. Jag brukar färga garn med rödlöksskal, det blir en underbar grön färg om jag färgar i en gjutjärnsgryta.

Kommentarer stängda