Det finns inget mer jag vill göra  just nu än att krypa ner i denna säng och stänga ute resten av världen i minst tre månader. Stänga av, logga ut, inte svara, inte ha något ansvar, känna noll prestation, vara tyst och ensam, vara långsam, sova, säga nej… Ja, listan kan göras lång över vad som lever i mig det sista dygnet men jag vet ju att det går över och att jag blir alldeles som vanligt igen och tycker att allt det jag fyller dagarna och livet med här på västkusten är riktigt bra trots allt.

Men jag tänker på det där riktiga som pågår vid sidan av fyrkanter på Instagram, texter i en bloggfeed och glada filmer på TikTok. Kanske är det dags att påminna då och då om att det pågår för oss alla som lever livet – trots blommiga klänningar och prunkande trädgårdar. Livet levs med tårar, mörker, sjukdomar, död och smärta. Så är det för alla även fast det sällan delas offentligt.

Jag har precis svept andra koppen kaffe, en unge har cyklat till skolan och det ligger en mjuk dimma över vår stad. Det ser drömlikt ut då blicken faller ut genom fönstret på morgonljuset. Jag tänker på att cykla för ett bad i ljummen septembermorgon. Och så tänker jag på mina måsten. Kanske kan jag skjuta på dem lite ändå. Brygga en tredje kopp och ta på termos med mig till havskanten. Tänk om jag kan jaga bort mörkret inom med en simtur i dimma?

Önskar er en fin helg. Kram från mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Dimma och bad?

 1. Tog mig till Varberg idag, bor i grannkommunen men brukar försöka hålla mig ifrån staden under sommarperioden – är så himla hektiskt tempo annars (upplever jag). Men IDAG! Åh vilken dag! Vandrade ute på Getterön med mina pojkar, och det var så tyst! Och mjukt på något alldeles vansinnigt härligt sätt – snällt och tröstrikt. Killarna reagerade också på detta. Kände imorse för att få ”checka ut” och bara få va ifred, men så kom vi iväg och valde istället att ”checka in” i tystnaden på Getterön naturreservat ❤️🙏

 2. Kristin Krickelin.Av någon anledning kunde jag inte avhålla mig mer än en månad o vill nu bara förmedla dig ett stort stort hjärta från mig o mitt egna mörker❤️❤️❤️

 3. Stor varm kram tillbaka ❤️ Hoppas du får simma en stund i dimman, njuta ditt kaffe på bryggan och känna dig lite vederkvickt.

 4. Vet precis hur det känns… Är också egen med stora krav på mig själv och oro för det ena och det andra. Tack för att du delar både ditt liv och ditt underbara hus i Frankrike! Skulle gärna vila där i flera månader som du skrev 😉 Kram!

 5. Känner med dig.

  Vet att det är ett banalt råd att ge plus att du inte bad om råd, men en sak som verkligen hjälpt mig genom mycket tuffa perioder av oro är att boka in oro på dagens schema och den stunden helt ösa ur mig tankar (skriva ner) och lista ev. lösningar osv.

  Och resten av dagen försöka tänka att här kommer oro och den tanken får vänta till mitt möte med min oro kl x.

  Detta är ett väldigt vanligt arbetssätt i kognitiv beteendeterapi, och även i acceptansterapi. Istället för att gå med en malande oro ständigt, så kan vi faktiskt stämma möte med den och då låta oss gå upp i den.

  För att på så vis veta resten av dagen att jo jag får tänka på annat, jag har möte med oron kl x och tar det då.

  På så vis kan man lindra lite av det gnagande dåliga samvetet över att må ok, som ofta kan ligga i bakhuvudet hela dagarna när man har det ok (fast man såklart har all rätt i världen att må ok också och måste få göra det för att kunna vara den man vill vara osv)

  . När vi vet att mota bort oron inte är = att förtränga den, utan att istället lämna det till mötet med den, så får oron inte samma grepp om en.

  Du har säkert redan all kunskap om hur du mår och hur du hanterar det bäst. Men skriver detta ändå ifall någon läsare känner igen sig och kan få glädje av denna metod.

  Allt gott bokstavligt talat,
  H

  1. Spännande tanke som var ny får mig, men som jag ska prova.

   Och tack för att du delar med dig Kristin. Det är det som är så fint med dig och din blogg. Jag tror många känner igen sig och känner precis som jag. Tack!

   1. Det kan vara väldigt effektivt. Används i terapi för allt från utbrändhet till ätstörningar. <3. Men det brukar kräva lite övning, så bli inte besviken om orostankarna tar över ändå även på andra klockslag i början. Öva på att varsamt och vänligt säga till dig själv att jag ser den här oron som jag känner nu och jag kommer titta närmare på den kl x. Men nu byter jag ämne. Ett bra knep kan vara att då samtidigt göra något som ger kroppen en skjuts av positiva hormoner: tex dansa tlll en låt du gillar, ta en promenad, dofta på en blomma osv. När din hjärna märker att du möter oro med en positiv aktivitet fysiskt, så är det lättare för den att avbryta oron. Ett annat otroligt bra råd som många terapeuter ger är att försöka öva på att se ångest som ”någon som det inte går att diskutera med”.dvs försök inte mota den den genom att argumentera mot den. Utan genom att låta den ligga där obesvarad. När du inte går in i diskussion med den så klingar ångesten av. Försöker du debattera så kan det lätt bli en ond cirkel.

    För; Ångest kan inte ta konstruktiv kritik. Möter du ångestens argument (som skrämmer dig) med att liksom försöka ”motbevisa den”, så kanske ångesten stillas tillfälligt men en ångest är aldrig svarslös. Den kommer kontra med en ny negativ tanke och fortsätta spiralen av ältande och obehag. Om du istället övar på att möta din ångest med: jag vet inte vad som kommer att hända, jag har inte svaren. Jag noterar en ångest i min kropp och kl x kan jag tänka på den. Men tills dess så låter jag det vara.

    När du sen har ditt möte med ångesten, fokusera på att skriva ner vad du känner, och vad av detta är fakta vs ngt du inte vet. Sen bestämmer du nytt möte med ångesten och övar på att inte gå in i några samtal med den under dagen.

    Det tar lite övning men det går. Värme och medkänsla till dig!

  2. Tack för tips på bra verktyg att ta till Hej. Har en del tekniker jag utvecklat genom åren och försöker inte gå upp i smärta, sorg och ångest för mycket. Precis som du skriver – avsätta tid och inte låta det suga livskraften ur dig.
   Livet måste levas också – för allas skull. Min rekommendation om någon mer som läser det här är att boka en coach som kan hjälpa dig att bearbeta, reda ut tankarna och ger dig praktiska verktyg att kunna hantera dagarna om du lever med mycket destruktivitet runt dig.
   Kram till alla som kämpar.