Inget hör väl jullovet till mer än att ta hand om kroppen lite extra? Bastu, bad, ansiktsmask och annat gottigt.
När jag passerade 40 blev jag väldigt intresserad av vad jag stoppade i mig, vad jag smörjde in mig i och hur jag överlag skulle ta hand om både kropp och sinne. Jag la märke till negativa förändringar i både mitt psykiska och fysiska mående och kände att jag ville göra göra något åt det.

En del av detta var att börja ta hand om huden mer och jag investerade i bra krämer med aktiva ämnen.
Men vad är aktiva ämnen? Jag har ju läst på lite och kan berätta aktiva ingredienser är ämnen som kan göra skillnad i huden – som att dämpa fina linjer, ge en ökad lyster eller bleka pigmentfläckar.

Jag har testat lite olika under åren nu men landar alltid tillbaka till att Beaute Pacifique är bäst för mitt ansikte.  Ögonkräm, serum och en kräm full av vitamin A (dröm!) smörjer jag mig med två gånger per dag och är då aldrig uttorkad. Jag tycker också att mina porer minskat, att huden känn fastare och har mer lyster.
Två gånger i veckan peelar jag också ansiktet och sover med ansiktsmask och jag gör noggrant rent ansiktet två gånger per dag med rengöring och toner från Exuviance. Jag äter MSM och collagen dagligen och dricker mängder av örtte och citronvatten. Jag har också gjort egen ringblomssalva i år och den smörjer jag hälar, läppar och nagelband med.

På resten av kroppen då? Jag tycker det känns lite som om huden lossnat från kroppen och jag har också fått en del celluliter och åderbråck. Jag tror inte att torrborstning hjälper mot åderbråck men det hjälper mot celluliter som är en ansamling av vätska, slagg och fett. Torrborstning  tar bort döda hudceller så att huden känns mjukare – borstningen förbättrar också  blodcirkulationen och stimulerar lymfsystemet.
Har märkt att bastu varvat med kalla bad också är bra för huden. Och så smörjer jag mig med olika oljor. En vanlig kokosolja funkar fint.
Allt hör ju ihop så en bra varierad kost, träning och god sömn är naturligtvis också väldigt bra.

Jag ligger back på både sömn och träning men livet och lusten går sannerligen i vågor.

Hur har ni det nu så här i slutet av året? Några bokslut gjorda?

Kikar jag tillbaka på 2021 så kan jag säga att jag är väldigt stolt över mina barn, hur de utvecklats och blommat ut i år. Samtalen vi har runt matbordet är helt fantastiska och de överraskar mig gång på gång med hur kloka och omtänksamma de är. Jag är också stolt över arbetet vi lagt ner på KLco – vilken resa vi gjort med detta lilla företag i år. Nu börjar det riktigt bubbla i mig av lust att sammanfatta året så jag sätter punkt här och gör ett helt annat inlägg med fokus på bokslut.
Nu var det ju hudvård vi pratade om, inte sant?

Har ni tips, bra rutiner eller andra tankar kring hudvård?

 

Array ( [75507] => Array ( [id] => 75507 [title] => Hud - & Hårvårdsrutiner [permalink] => https://krickelins.se/hud-harvardsrutiner/ [status] => publish [date] => 2021-10-17 20:04:22 ) [75125] => Array ( [id] => 75125 [title] => Drar i bromsen - Kom, mitt skinn och ben, Håll året ut [permalink] => https://krickelins.se/drar-i-bromsen-kom-mitt-skinn-och-ben-hall-aret-ut/ [status] => publish [date] => 2021-09-01 08:31:58 ) )

Kommentarer till “Hudvårdsrutiner – när det känns som huden lossnar från kroppen

 1. Förut åt jag alltid kollagen i tron om att det skulle göra underverk för min hy. Märkte att jag fick springa till frisören stup i ett för att håret växte som ogräs men vette tusan om det hände något i fejset.

  Sen såg jag dokumentären på SVT play och sedan dess står kollagenet orört i skåpet. Känner mig lurad och lättad på samma gång. Har helt klart lagt om rutinen efter det programmet. Lägger Inte alls samma summa på hudvård längre.

 2. Hej
  Jag har nyss, ca månad, börjat använda c/o Gerds rengöring med vit lera och tycker den är väldigt bra. Porerna har nog minskat nåt tycker jag…
  Annars använder jag Maria Åkerberg sen flera år tillbaka, det märket är riktigt bra.
  Grejar inte så mycket med huden, rengöring, kräm och serum med c-vitamin på kvällen. Men det kanske jag lägger ner efter att ha läst här om fria radikaler. Påverkar ändå inte huden direkt.
  Min hud mår bäst av daglig omsorg och en peeling nån gång ibland.

 3. Vi är väldigt väldigt lurade av skönhetsindustrin.
  De flesta krämer och kosttillskott är helt verkningslösa för det som de utlovar. Jag har själv lagt en förmögenhet på dyra serum och krämer men nu köper jag bara budget. Det gäller nog mest att ha bra gener.Kolla dokumentären om huden på SVT. Såklart kan man köpa för att det är härligt med fina krämer men effekten är nog lika god med en billig variant.

  1. Ok, jag märker en väldigt stor skillnad på min hy när jag använt dessa i 2-3 år. Menar du att jag inbillar mig?

   Det finns säkerligen många hudvårdsprodukter och kosttillskott som inte håller vad de lovar men det gäller såklart inte allt som finns på marknaden.
   Du gör såklart som du tycker funkar för dig.

   1. Det var en kommentar i all välmening.
    Jag förstår såklart att alla gör som de vill. Det är dock verkligen en industri och det kan vara bra att vara lite kritisk. Jag älskar också hudvård men inser att jag slängt massa pengar i sjön genom åren. Men kolla på dokumentären på SVT – lärde mig mkt av den. Gott nytt år och tack för en fin och superbra blogg!

     1. Det är en ganska bra dokumentär faktiskt, den kommer fram till att vissa ingredienser gör skillnad (bha minskar porer, retinol gör huden lite slätare och så var det ngt mer… vitamin A kanske? Dej brukar iaf lyftas som en av de få ingredienser som funkar). Däremot så var faktiskt en hudkräm som går att köpa på typ Coop bättre än de dyra i forskarnas test i serien. Men. De personer som deltog i testerna la ju hela sin vanliga hudvårdsrutin åt sidan och testade istället olika saker (en metod var) istället under bara några veckor. För mig tar det längre tid än så att veta vad som faktiskt funkar och resultatet. Men forskning från flera håll lyfter bha och retinol som exempel på aktiva ingredienser som gör skillnad. Däremot finns det inget oberoende test vad jag vet som ger nåt belägg för kollagen, utan där brukar experter säga att man inte kan dricka det (utan måste typ injecera det rakt in i huden).

      Personligen så tänker jag att spegeln lurar oss alla för vi skärskådar oss själva på ett sätt som ingen annan gör. Precis som när vi ser foton av oss själva och tänker vilken hemsk bild, och så ropar en vän ”men vilken fin bild på dig!”. Ingen ser dig nånsin så som du ser dig i spegeln. Därför tänker jag att det helt och hållet handlar om hur det _känns_ för en själv.

      Det finns forskning som visar att dyra förpackningar för hudvård sänker vårt självförtroende; vi känner oss fulare när vi ser lyxig hudvård. Och köper den i hopp om att känns oss bättre. Det finns algoritmer bakom det vi gör i våra badrum precis som det vi gör i våra sociala medier.

      Jag testade för många år sen en detox från speglar och sociala medier och när jag kom tillbaka upplevde jag mer distans till det jag såg. Tänkte om spegeln: det där är precis som ett foto bara 1 bild av mig. Men jag fortsatte med dyra krämer för vet ni vad.. det känns j*vligt bra på huden! Det är en helt annan upplevelse än att smörja in mig med Eucerin liksom. Och det unnar jag mig.

      Men vi blir inte vackrare av kollagen utan av att sluta fokusera på att skönhet skulle vara = ungdom tänker jag. Ju mer jag intalar mig att jag skiter lika mycket i hur jag själv ser UG som i hur andra ser ut, desto vackrare blir spegelbilden ironiskt nog.

      En Influencer grät av lycka i SVT:s dokumentär, för att bha hade lite effekt i ett vetenskapligt test. Hon var väldigt lättad. Hon har propagerat för bha:s dramatiska effekter i många år utan att egentligen veta (och så väldigt dramatiskt är det inte, om än mätbart mha en apparat).

      Gott nytt år!

  2. vi är lurad av all industri, skönhet, farma, livsmedel….eller de flesta låter sig lurad. och 900 spänn för en liten tub serum fullproppad med kemi är verkligen löjligt. vatten, kokosolja, olivolja och ffa rätt livsstil (artegen mat med collagen o rätt proteiner!) räcker långt.
   inte alla människor var väl uttorkade fula väsen springande omkring med rynkor innan industrin uppfann hur man sälja dyr skit till folk….

 4. Jag har gått från att ha typ noll hudvårdsrutin (i yngre år) till att bunkra med olika syror, krämer, sprayer och toners och nu har jag väl övergått till ngn slags mellanting kanske. I och med att jag började läsa en del kemi via min utbildning och även började ta reda på vad innehållet i alla mina krämer, burkar och flaskor faktiskt var och gjorde för kropp och hud så har jag kommit till insikt lite kring hur lurad man faktiskt är.
  Jag fyller 40 i år och upplever precis som du Kristin att man börjar märka av åldern på och i kroppen, något jag har svårt att förlika mig med. Jag försöker dricka ordentligt, sova ordentligt (där ligger jag på minus så det skriker om det), äta det jag har lust med. Jag tvättar bara ansiktet om jag sminkat mig eller på kvällarna, aldrig på morgonen. Smörjer in ordentligt (använder Weledas nattkräm för åldrande hy) och kör mekanisk peeling ibland. Det räcker gott och väl för mig. Olika retinoider är en bra grej men man ska vara försiktig eftersom de kan göra huden väldigt skör och irriterad i värsta fall.

  1. Weleda är riktigt bra – använder deras Skin Food.
   Tack för dina reflektioner, så bra att du hittat rutiner som funkar för dig.

   1. Samma här, Skinfood både som kräm på tub och body buttret (kan man skriva så?!😅) räddar mig genom vintern! Älskar doften också, men min mellandotter tycker att den luktar sill😆

  2. Det här tycker jag är jätteintressant! Går ett par ggr/år till hudrengöring och de frågar Alltid ”du rengör väl ansiktet på morgonen, så att slaggprodukterna från natten försvinner?” Har alltid undrat om detta verkligen stämmer… om det finns nån litteratur/hemsidor som är faktabaserade och sakliga som ifrågasätter, tar jag gärna emot tips! Nu rengör jag varje kväll men aldrig morgon. Har provat olika hudkrämer men är hopplöst såld på en fuktgivande från zo. Skitdyr såklart. Nästa gång ska jag prova rengöring och peeling från apoteket. Krämen är dock svår att ersätta…!

Kommentarer stängda