Nu är det dags att skriva det tredje inlägget om min träning och kanske det viktigaste. Om hur träningen får mig att må.

Jag tänker att vi är många kvinnor som bär runt på ganska komplicerade relationer till våra kroppar. Orsakerna kan vara många. Kanske är det uppväxten och dess hemförhållanden, skoltiden med allt från gymnastik till betygsättning i utseende bland klasskompisar, medias starka påverkan, destruktiva upplevelser eller den egna dömande blicken i spegeln. Jag har gått igenom tunga upplevelser med min kropp. Våld och sexuella övergrepp under ett antal år som satte spår. Den egna blicken på mig själv efter upplevelserna var att jag var äcklig och inte värd att älska. Jag har också känt mig väldigt korkad över att ha råkat så illa ut i livet och det har liksom satt sig i hela systemet  – för har man dålig självkänsla överlag så ligger en destruktiv syn på kroppen nära till hands. Kroppen har känts missbrukad och jag har svikit mig själv.
För tjugo år sedan träffade jag min nuvarande man och har arbetat aktivt med trygg självkärlek sedan dess. Men det är inte självklart – det är ett pågående arbete varje dag.

När jag började träna crossfit för ett och ett halvt år sedan hade jag ingen aning om att träningen kunde bygga upp min glädje och självkänsla inombords  – inne i själen. Jag som trodde jag skulle bygga muskler.
Det är som att jag sakta läker mig mig själv då jag ger kroppen  vad den behöver och tar hand om den. Det har pågått några år med kalla bad, vandring och bastu. Att därefter lägga till Crossfit som är en funktionell högintensiv träning var en riktigt bra kombination för mig. När träningen tog fart och jag fann bra rutiner så spillde de positiva effekterna även över på resten av livet.

Men vad har förändrats då?

För att jag skulle kunna satsa på det mål jag gett mig själv vid början av 2023 så var jag tvungen att prioritera. Jag har alltid valt mitt arbete efter familj vid alla tänkbara tillfällen så det var en lärorik förändring att planera in träningen först och jobbet sen. Det har fått mig mer avslappnad och inte så prestationstyrd. Det har dessutom varit lärorikt för mig att vara nybörjare på Crossfit – att vara okunnig, otränad och sårbar har gjort mig ödmjuk och tacksam.
Första tiden var hemsk, något annat kan jag inte påstå så här i efterhand. Träningsvärk från helvetet och den jobbiga känslan av att vara nybörjare och inte kunna snabba på den här processen – det fanns inga genvägar till att bygga upp kroppen. Men efter hand kände jag musklerna när jag gick i trappor eller lyfte saker. En otroligt tillfredställande känsla.

Träningen har gjort mig gladare. Mer stabil i humöret. Jag sover bättre och har nästan helt prioriterat bort arbete kvällstid till förmån för sömn. Min hud har mer lyster och elasticitet. Jag har fått en bättre hållning och äntligen lite rumpa. Jag har skapat mig själv ett intresse utanför arbetet. Jag har fått nya bekantskaper. Min inställning till mat har förändrats och jag äter jättemycket. Min mage är mer stabil. Jag har fått en större förståelse för kroppen – energi, rörelse, förbränning och vila.
Är så himla stolt och imponerad över allt kroppen klarar av. Och vad den faktiskt tagit mig igenom.

Så kontentan är att jag har inte bara fått magmuskler utan förbättrat min livssituation avsevärt, gett mig själv förutsättningar att leva stark länge samt är en bra förebild för mina barn. Dessutom har jag fått med min man till gymmet så vi delar numer detta intresse. Nu är det inte ovanligt att vi går och lägger oss tidigt om lördagen till förmån för morgonpasset söndagen efter.

Har ni liknande upplevelser? Dela gärna så kan vi inspirera varandra.

Läs också:
Min träningsresa Del 1
Min träningsresa Del 2 – Om Crossfit som träningsform

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Min träningsresa Del 3 – Vad träningen gett mig

 1. Så fint att du inspirerar med din träning. Jag älskar crossfit och tränar själv flera gånger i veckan. Jag mår såå bra av det. Både fysiskt och mentalt.
  Hur tränar du i Frankrike?

 2. Tränar inte crossfit men när jag hittade till yogan för ca 3 år sedan så förändrades min relation till kroppen. Yogan, tillsammans med att starta dagen med lymfmassage, har gjort att jag har så mycket snällare syn på min kropp, tycker om den och är tacksam över att den är frisk och tålig. Det gör att jag vill vara snäll mot den, ta hand om den med rörelse och bra mat. Jag känner ju så tydligt att den och sinnet mår bättre av det! Med den inställningen så njuter jag också av att ta en fika med gott bakverk ibland och ser det som en del av att njuta av hela livet.

 3. Kan berätta hur mkt som helst om min crossfit resa men du har beskrivit allt så bra redan.

  Det du skriver är vad jag tänker satsa på i mitt blivande företag.

  Precis så vill jag att fler ska få uppleva genom att använda kroppen!

 4. Så otroligt fint att läsa Kristin! Att träna och ta hand om kroppen handlar verkligen om så mycket mer än muskler. En stark kropp ger ett starkt sinne, det är vad jag vill förmedla till både mina PT-kunder och bloggläsare.

  10 år efter att jag började styrketräna är jag fysiskt starkare än nånsin (trots att jag är 42 😉) och det är träningen som håller min mentala hälsa i schack.

  Tack för att du inspirerar även kring träning, och jag hoppas det får några fler att träna regelbundet!