moules frites__Lagerqvist-0388

Helgen som passerade var alldeles trivsamt lugn med massor av god mat, lek och trädgårdsliv. Vi passade på att göra vår paradrätt Moules marinieres på lördagen i badande kvällssol.

moules frites2__Lagerqvist-0391

Det finns typ inget simplare att koka ihop tycker jag. Men det känns det så himla lyxigt och så är det försvinnande gott. Perfekt när man har mycket gäster på besök också. Bara köpa några nät blåmusslor till och slänga ner i grytan en sväng. Vi äter tillsammans med ett gott levain eller med pommes av sötpotatis. Gott om man serverar en chili- eller vitlöksmajonäs till.

moules frites2__Lagerqvist-0389

Detta receptet går jag efter och då räcker det till oss två och två lagom hungriga barn:

2 nät blåmusslor
3 msk olja
2 hackade chalottenlökar
4 hackade vitlöksklyftor
Några lagerblad
skaldjursfond
3 skalade och tärnade morötter
Ett knippe timjan och persilja
salt och peppar
5dl vitt vin
2dl grädde

moules frites2__Lagerqvist-0395

  • Skölj och skrubba musslorna. De musslor som är skadade eller inte ordenligt stängda slänger man direkt.
  • Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs  snabbt i en stor gryta tills de mjuknar, utan att ta färg.
  • Tillsätt matlagningsvin, morötter, fond samt kryddor.
  • Låt detta koka ihop och smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt sedan persilja och timjan, låt allting koka ihop i ca 5 minuter.
  • Lägg ner blåmusslorna försiktigt i grytan och lägg på locket. Låt koka under lock i några minuter så att musslorna öppnar sig. Rör om ibland i grytan, försiktigt.
  • Ta upp musslorna och lägg dem i en ny serveringsgryta, täck med lock för att behålla värme.
  • Tillsätt grädden i grytan som står kvar på spisen och låt det puttra sig gott i några minuter.
  • Häll sedan detta över musslorna och lägg på hackad bladpersilja. Servera!

moules frites__Lagerqvist-0396

Denna kväll hade vi bara ett hostigt barn till bords så vi smäckte i oss två nät själva. Men då åt jag bara en halv brödbit till. Mums alltså!

moules frites__Lagerqvist-0399

Väldigt mysigt att äta det också tycker jag. All mat som pillas med, äts med händer och tar lite tid att käka upp är extra härligt enligt mig.

moules frites2__Lagerqvist-0386

Självklart blev det jordgubbar från den lokala odlaren och grädde efteråt.

moules frites__Lagerqvist-0406

Älskade att somna i mina föräldrars knä då jag var barn. Så mysigt.