Att låsa upp rosa dörren med den stora guldiga nyckeln ger något slags svindlande härligt pirr i magen. Älskar varje gång och det känns bara bättre och bättre ju mer vi gjort detta franska hem till vårt.
Vi flyttade in under påsklovet detta år och köpet stod klart några veckor tidigare efter en spännande och rätt så ansträngd tid då vi inte riktigt visste om vi kunde lösa det ekonomiskt eller inte. Många pusselbitar skulle falla på plats och det var ju ändå smått surrealistiskt att vi faktiskt skulle kunna köpa något sådant här innan vi ens fyllt 45. Vågade knappt tro på att vi skulle få allt i hamn.
Le Vigneron är ett gammalt hus byggt 1850 av en familj som var vinbönder. Hela vinproduktionen finns kvar i vår källare bakom den ljusblå porten här. Allt så när som på vinpressen som är borttagen. Men tre gigantiska ekfat, bassänger och tankar för jäsning samt uttrymme för lagring är fortfarande på plats. En dag kom faktiskt sonen Bruno förbi och berättade om sin uppväxt i huset som hans farmor en gång byggt.
Själva boendet är på våning två alltså och det finns även en tredje våning med två oinredda och råa rum för framtiden. Här behövs isolering och viss koll av elen innan vi får ihop något bra. Först vill vi nog göra ett krafttag i trädgården och så finns det ju som sagt en hel källare man kan bygga ett andra boende av – en studio eller en egen lägenhet med separat entré. Det är ett hus där en familj kan växa i alla fall och jag ser fram emot att tillbringa mycket tid med min man, barn och framtida barnbarn i detta hem.
Nyss hemkommen från en mindre resa hit då jag målade om vårt vardagsrum. Blev så nöjd med resultatet.
Nu känns det mer enhetligt och väggarna har fått ett mjukt och levande uttryck med hjälp av en varm beige kalkfärg.
Köket fick sig en blå strykning, både väggar och tak samtidigt som min man och son byggde denna tallrikshylla.
Ni är många som skriver till mig och säger att detta även är er dröm – att någon gång ha möjlighet att köpa ett boende i södra Frankrike. Ni frågar hur det går till och vad man ska tänka på. Därför har jag skrivit ner lite grejer som kan vara givande att läsa.
Just detta hus vi nu flyttade in i var redan möblerat – vi köpte det av en australiensare som hyrt ut huset på air bnb hela pandemin. I huset stod mycket av originalmöblerna blandat med IKEA. Vi började med att slänga ut det vi inte tyckte passade in i miljön – eller, det mesta skänkte vi faktiskt till EMMAUS och så slängde vi bara det som var trasigt. Köket bytte vill till ett helt och rent från IKEA och så investerade vi i nya vitvaror. Allt detta beställde vi online från franska butiker och valde leverans då vi var på plats.
Vi har ju haft ett annat hus i samma by ett par år och redan vid det köpet skapade vi en kontakt med en fransk bank och öppnade ett konto med euro. Där för vi över pengar så det alltid finns för betalning på autogiro för löpande kostnader – el, sophantering och annat som hör till.
Men när det kommer till det faktiska köpet av ett hus i Frankrike då?
Jo, processen är långsam jämfört med Sverige – mest på gott då ett lägre tempo gör att man hinner tänka och inte riskerar göra impulsköp, typ förhandsbud för att inte riskera att gå miste om chansen att få köpa.
En viktig skillnad är att utannonserat pris är acceptpris. Det vill säga att budgivningen alltid börjar under utgångspris, för den första budgivare som erbjuder begärt pris får alltid köpa för det priset.
Man anlitar sedan en notarie som ansvarar för att upprätta alla handlingar. Man skriver köpekontrakt och köpebrev precis som i Sverige. Här finns vissa notarier som är bättre än andra på engelska och vana vid utländska köpare. Första gången anlitade vi en som hade en svensk assistant, vilket gjorde det lätt att undvika missförstånd. Men generellt är processen inte särskilt invecklad.
Allt detta tog faktiskt min man hand om – han jobbar med pengar, dokument, är noggrann samt påläst och kan dessutom franska.
Hade jag tagit hand om detta själv så tror jag visst att jag hade tyckt det var rätt invecklat och legat som en gråtpöl på golvet och hulkat i vissa stunder. Men så tycker jag också det är jobbigt med all form av post, dokument och viktiga papper som har med pengar att göra. Det gäller sig att omge sig med människor som har koll på det man själv inte har eller läsa på och lära sig om du är som mig. Allt går.
Teknisk besiktning av fastigheten är obligatoriskt och bekostas av säljaren. I denna kontrolleras el, byggnadskonstruktion, skadedjur, risk för översvämning mm. Då många hus är gamla blir det ju ofta en hel del anmärkningar. Vanligast är (tror jag) att säljaren friskriver sig från dolda fel, så det är bra att ta hjälp av någon med att tolka och förstå besiktningsprotokollet.
Det går bra att upprätta fullmakt, så att notarien kan underteckna – bra om man inte kan vara på plats själv.
Efter att köpebrevet skrivits på tar det ca 2-3 mån där notarien kollar så att allt finns på plats vad gäller lagfart, inteckningar, förköp etc. Efter detta kan tillträdet ske.
Sammanlagt har skatter och avgifter för oss uppgått till 8-10% av fastighetsvärdet och sammantaget har processen känts mycket välordnad och trygg.
Vi sålde vårt gamla hus via en svensk mäklare som heter Karin Kloo. Hon är väldigt hjälpsam och säljer många hus i vår region. Ta en kik på hennes hemsida och kolla utbudet samt priser.
Vi kör helst och oftast ner med vår elbil genom Danmark och Tyskland. Här behöver man en bil för det är svårt att göra utflykter utanför byn om man inte har ett transportmedel. Man vill ju kunna handla på vintagemarknader och ta med sig det hem. Vi brukar handla mat på Super U vilket är en matkedja som har väldigt bra utbud. Byggvaruhuset vi åker till heter Bricomarche – detta ligger bara tio minuter bort och likadant med Jardiland där man köper stora olivträd för bara några svenska hundralappar.
Lokaltrafiken är inte detsamma som i Sverige men det går absolut att ta snabbtåget från Montpellier och Bezier både till Barcelona och Paris. Bättre än att ta bil och snurra runt i en storstad och leta parkeringar.
Ångrar inte en enda sekund att vi hade modet att hoppa på detta äventyr tidigare i livet än vi planerat och drömt om. Man vet ju aldrig – vi vet inte ens om vi lever imorgon så kan man uppleva det man drömmer om tidigare än beräknat så kör i vind säger jag.
Svar till Kastlös. Så du ser ner på människor som försörjer sig själva på vita jobb? Att du uttrycker dig så föraktfullt säger mest om dig. Är det fult att arbeta med städning? Är det bättre att bli försörjd med hjälp av bidrag? Det är en hel bransch du ser ner på. Själv jobbade jag extra under hela min tonårstid med städning och mina föräldrar lärde mig att aldrig se ner på det man gör med sina händer. Undrar hur din uppfostran såg ut? Inga arbetarhänder där inte kanske?
Jag håller med dig Annika.
Kommentarerna nedan är både föraktfulla och fyllda med bitterhet och jag tänker inte bemöta det.
En sak jag vet och lärt mig genom livet är att alla arbeten är lika mycket värda – jag har jobbat många nätter med att städa toaletter samt andra våtutrymmen och min pappa jobbade som slamsugare – alltså sög upp andra människors bajs. Alla yrkesgrupper behövs och bör respekteras – människor som ser ner på andras arbeten säger mer om dem.
Hahahaha!
Är ni på riktigt? Sarkasm är inte er starka sida i alla fall. Påstå att jag ser ner på dem som städar, knappast, däremot vill ju det stora flertalet inte ens betala för sin städning (det skrev du ju själv Annika) och respekten mot dem som utför arbetet i människors hem är inte stor alla gånger, alltifrån utebliven lön till sexuella trakasserier.
Rapporterna från städbranschen duggar tätt och till skillnad från vissa andra människor läser jag dem.
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Så intressant att läsa och mycket bra saker att tänka på.
Blir ju väldigt sugen på ett hus i Frankrike när jag ser ditt!
Rokigt att höra 🙂
Åh så roligt att läsa! Blir glad ända in i själen när du skriver hur ni fått ihop det. Väldigt inspirerande! Jag sparar tillsammans med en vän för att köpa ett hus om några år!
Hej!
En sak som man behöver fundera över innan man förverkligar sin dröm om ett utlandsboende är om man har tid och möjlighet att resa dit på ett hållbart sätt.
Vänliga hälsningar
Katarina
Hej, vackert hus, härligt med drömmar som realiseras men ställer mig samma fråga som du Katarina. Hus i utlandet lirar dåligt med klimattänk (dubbelt boende, samt ökade transporter). Ha det fint!
Hej!Mycket bra infallsvinkel.Att bidra till att minska klimathotet är ju oftast något som vi i i- länderna inte riktigt förstår o som man vill blunda för.
Tycker mycket om att läsa om ert hus i Frankrike (och även från Varberg naturligtvis). Jag måste ändå inflika att det för en stor del av Sveriges befolkning (och dina läsare) inte beror på ”mod” och ”våga” om man köper boende utomlands, utan avsaknad av befintliga medel att köpa en utlandsfastighet. Det får man inte glömma i diskussionen. Jag är kanske jävig i historien då vi redan har ett hus utomlands, dock i Spanien. Detta är ärvt och vi övervägde länge om vi kunde/ville behålla det. Aspekterna att man ju faktiskt ska nyttja det och inte åka någon annanstans på semester var för oss inte så lockande. Nu har vi en stor familj som gör att huset bebos stor del av året, och det gör det lättare för samvetet…😀. Vad jag ville säga med detta är att med finansiella medel de flesta nog skulle ha mod att skaffa ett utlandsboende!
Självklart rör det sig om finansiell möjlighet i slutändan – så är det och det ska vi inte hymla med såklart. Det är väl underförstått tänker jag.
Men jag vet att det är många som säkert skulle klara av det ekonomiskt men som väntar tills de blir äldre och då kanske tåget har gått – man blir sjuk eller livet drabbar en på annat sätt. Det var mest det jag ville få fram – inte att de som knappt fixar räntan just nu ska ha modet att slå till på ett hus i Frankrike. Alla har olika förutsättningar och jag sätter mig ogärna på höga hästar då jag själv haft väldigt varierad ekonomi genom mitt liv med både kronofogden och lagt mig hungrig om kvällarna.
Kram K
Har också gjort verklighet av drömmen och köpt utomlands. Aldrig ångrat, ..livet är nu… nu är det enda vi vet !
Vi hyr ut en del när vi inte är där nere,.. har en separat uthyrningsdel.. bra för plånboken men kräver att man har en bra person på plats. Sådant som städning, tvätt, nycklar etc måste funka bra och är omöjlig på distans.
Bra att hyra ut så fler får njuta av boendet – vi gör detsamma och vi har även många familjemedelmmar som åker ner och bor i huset.
Får man fråga vad huset kostade?
Nej, det pratar jag helst inte om. Pengar verkar vara en känslig fråga för många och därför lämnar jag gärna detta utanför dialogen. Men vill du kolla marknadspriser så gå in hos Karin Kloo’s hemsida för att få lite koll.
Du och ditt fina hus är en stor inspiration. Tack för att du delar med dig en bit av FR.
Vi köpte en lgh i sydöstra delen 2022 vilket är bland det bästa vi gjort!
Tipsar om att man kan öppna euro konto i svensk bank, funkar hur bra som helst och betala räkningar.
Ett annat tips om ni ska renovera.. med svensk hantverkare & F-skattebevis kan ni få ROT avdrag…
Det som är bra är att det inte är någon budgivning.Verkar vara vanligt med priser 5-20% lägre än riktpris beroende på område.
0h lord, ska våra skattepengar gå till att någon som har råd med ett extrahus i sydeuropa ska renovera? Tack för ytterligare ett argument på varför vi borde se över rot och rut.
instämmer!
därför är de rika rika…de känner till många tricks och tipps…
och sen gnäller man att det är en ansträngd tid att lösa det ekonomisk. vissa har ansträngd tid att få mat på bordet.
Hej SoM. Jag har full förståelse för denna frustration. har själv befunnit mig i läget att behöva panta burkar för att kunna mätta magen.
Det är politikerna vi röstar fram som skapar detta klimat och den segregering vi har i samhället – föreslår att alla gör vad de kan för att skapa en förändring vid nästa val.
Rut- och Rotavdraget var ett förslag från C som röstades fram i riksdagen under Reinfeldtregeringen 2007. Sedan dess har inget parti varit emot det förutom V. De undersökningar som gjorts har visat att 70 % av svenska folket är för att behålla avdragen.
De avdragen gjorde ju att en stor sektor som varit fylld av svart arbete blev vitt. Plus att kvinnor med låg utbildning och svårigheter med svenskan kunnat försörja sig själva främst inom hushållsnära tjänster.
Rika skriver ni. Vilka är det? Hur mycket ska man tjäna för att kvala in där? Eller är det Magdalena Anderssons oseriösa utrop om skattelättnader för de ”rika” ni tror på? När det bara handlat om indexuppräkningen? Som sker oavsett regering.
Själv är jag pensionär och har använt Rut till flyttstädning och fönsterputs. Arbetat med medelinkomst 40 år trots flera utbildningar.
Tänker att om ni räknar Kristin som ”rik” så se också hur hon jobbat sig dit själv.
mmh, det stämmer, jag får dock inte rösta i Sverige (än så länge). skulle inte heller rösta på ett parti som stödjer de rika eller slösa bort skattepengar. men jag tycker att man borde inte skylla på andra – politiker, samhället, staten. även om detta är modernt nuförtiden.
och då ser du ju, du har ju varit själv där, då måste du ju veta egentligen att jämförelsen (att ha en ekonomisk ‘ansträngd’ tid för att köpa ett annat (dyrt) hus och att ha det ekonomisk ansträngd när man svälta) är inte riktig korrekt. det första är ett rikt ‘problem’ eller rättare en olägenhet som man behöver inte nämna egentligen, inte heller klaga över!
Ja det är fint tänkt måste jag säga, att lågutbildade kvinnor med svårigheter i språket städar bort era ränder från toaletten. Det har dem allihop säkert alltid drömt om och lönen är ju så bra!
Men vem vet? Kanske har den lågutbildade kvinnan med svårigheter i språket en dag lyckan att kunna köpa en helt egen lägenhet utan fönster! 👍
Kristin Krickelin.Skickade dig hjärtan för bloggen skriven 8/9.Står fast vid hjärtat då men när jag läser dina svar här förstår jag varför jag inte ville fortsätta läsa din blogg.Jag har vinter badat i 40 år o kan vara i vatten som är 2 grader i minst 10 minuter,något du tyckte var oseriöst o blockade mig från ditt instagram då.Du får gärna blocka mig här också om mina kommentarer inte passar.Läste senaste bloggen o bakåt i tiden ,ganska dumt faktiskt.Har man en blogg o instagram o vill ha kommentarer till det så kan man inte förvänta sig att alla håller med .Vad gör jag här om jag inte köper alla dina åsikter,ja det kam man ju verkligen fråga sig.
Instämmer med Linne, vad osmakligt. Jag blir rentav förbannad när jag läser det.
Fattar att man kan bli arg. Men det är ju inte individer i sig man bör reta sig på utan systemet i sig, där folk med låg inkomst får uppmaningar om att äta havregrynsgröt och de som har råd med extrahus får renoveringsbidrag.
Gäller att ta den känslan med sig till politiker och trycka på för förändring. Även om det känns motigt att få till förändringar är det ändå vi som röstar fram den sortens samhälle vi vill ha.
Hej Linne,
Vi har anlitat lokal snickare och elektriker. Min personliga inställning är att man ger tillbaka till landet man flyttar till, skapar arbetsmöjligheter, bygger relationer och bidrar till deras ekonomi. Både därför vi handlat franskt och och anlitat franska hantverkare samt även etablerat kontakt med fransk bank. Vi har också snickrat själva för att hålla ner kostnaderna.
Att se över Rot och Rut avdrag är bra tycker jag – men det skapar ju samtidigt fler arbetstillfällen på marknaden. jag har ingen riktig koll på vilket som väger tyngst och gynnar svensk ekonomi över lag bäst. Jag ser ju helst, precis som du antar jag, att det satsas mer resurser på skola och omsorg än att underlätta för dem som redan har det gott ställt. Men frågan är såklart mer komplex än så och hör kanske inte ihop med ovan inlägg.
ha en fin dag.