Minns ni hur det såg ut i trädgården förra sommaren?

Vi har lite planer på förändring och det vill jag såklart dela med er. Man lär sig varje år vad som funkar bar och vad som fubkar mindre bar och så kan man ändra till nästa sommar – testa nytt och det är ju alltid roligt att ha lite projekt igång.

Längst till vänster här ser ni platsen med blomsterlådor. I dessa har jag odlat dahlior och rosenskära och så är var det grusade gångar runt om. In till denna platsen byggde vi en “portal” (heter det så…) som vi planterade klängväster runt om. I år har jag byggt upphöjda blomsterbäddar här istället – för dahlia, vallmo och tandpetarsilja. Jag ska ta med mig kameran ut i trädgården nästa gång och visa er – jag skapade också något bra av de gamla lådorna.

Här ser ni en tydligare bild på hur det var – anledningen till att jag skippar lådor är för att jag vill ha frodigare plantor och få plats med mer.  I år kommer vi inte ha hösn utan vi ska inreda en keramikverkstad i trädgården istället – det blir spännnande.

Här ser ni en ännu tydligare bild – gruset har jag nu lagt mellan bäddarna istället.

Jag sparade lite frön från förra året – vallmo, stockros och solros. Hoppas på vallmon såklart för det hade vi så många vackra förra året. Stockros tror jag inte alls på för det misslyckas jag med alla år… Men solros är ju enkel och tacksam. Vi har till och med en tävling här hemma i år – vem i familjen planterar den högsta?

Jag hade så vackra röda solrosor för ett par år sedan och sedan dess har även grannen börjat odla dessa.

Drömbukett – solros, dahlia, rosenskära, tandpetarsilja och. lite verbena.

Jag hade väldigt mycket blåklint förra året och det gjorde rabatten lite risig och så gillade jag inte det blå inslaget så mycket. I år har jag odlat svarta och rosa blåklint i stället. Vallmo – kolla så vackra!!

Dessa satsar mycket på i sommar. Aster, malva, rosenskära, dahlia, eternell, slöjsilja och ringblomma i mjuka kulörer.

Utanför växthuset  blev det maxat som tusan – detta var i början av sommaren så blåklinten blommade och den stora skogsklematisen täckte hela framsidan. Det kommer den nog gör ai år igen men jag har lovat mig själv att hålla efter humlen till vänster lite mer. Jag ska nämligen ha luktärt klättrandes bredvid.

Inne i växthuset växte krasse längs golvet och det var ju trevligt – får se om jag petar ner lite i år igen bland vindruvorna. Jag har sett att det kikar upp rätt många självsådda små vallmoplantor här också så det ska bli spännande att se hur det blir…

Utanför växthuset har vi en liten grusad plätt och sedan kommer en gräsmatta med äppelträdet på. Jag tänker att vi tar bort allt gräs i år och lägger grus över hela platsen. Tror det blir trevligare och att trädgårdens rum håller ihop mer på detta sättet.

Ja, ni ser, så här blir det grus hela vägen ut till bastun, under äppelträdet och fram till blomlådorna.

Är så pepp på att en ny trädgårdssäsong ligger i startgroparna. Mina löften till mig själv i år är att se till att ordna ett bra bevattningsystem , binda upp växter med växtstöd i tid och att  se till att jorden är näringsrik för mina plantor.

Detta var mina planer – har ni några planer för er trädgårdssäsong?

 

Kommentarer till “Planer för trädgården 2021

 1. Hej. Jag har precis blivit med trädgård, mitten av mars, en liten bit på 320 kvm. Jag har ju ingen aning om vad som kommer poppa upp, så jag har strött ut sommarfröblandningar i alla rabatter för att iaf ha lite blommor samt jag har lagt ut pallkragar där jag odlar sallat, lök, bönor, ärtor och kål. Lite squash ska jag sätta ut i rabatten när jordtempen går upp.
  Keramikverkstad låter jättekul, kommer gärna och drejar 😉

 2. Hej Kristin!

  Tack för all inspiration, härligt att se nu. Känns hoppfullt med allt som växer och blommar i dessa tider! Jag ska också försöka tillbringa mer i min trädgård och mitt växthus, det ger en inre frid och ett sätt att hitta balans i en annars lite kaotisk vardag…
  En liten fråga.. Hur har du planterat dina vinrankor i växthuset? Har stenplattor som golv i mitt, kan man ha dom i krukor?
  Önskar dig en fin vår och sommar!
  /Åsa

  1. Hej,

   Tack – vi har en jordbädd här som vi skapade i samband med att vi la golvet. Jag tror det går att odla i kruka men råder dig att googla först för att se hur du ska gå tillväga 🙂

 3. Har ni någon typ av belysning i trädgården? Vilken variant då? Jag är sugen på att skaffa en ljusslinga och sätta i ett av äppelträden men vet inte riktigt hur man ska lösa det.

  1. Hej,
   Vi ska också ha ljusslingor i år. Vi har en del belysning, olika lampor och spottar i trädgården. min man tycker ljud och ljus är väldigt viktigt så han har tagit ansvar för det. Kan försöka göra ett inlägg om detta en dag 🙂

 4. Åhhh, din trädgård är så ljuvlig….
  Sjävlsådda vallmo är fina, dom trivs ju där dom kommer.
  Tandpetarsilja? vad är det?

  Fortsätt med din fina trädgård, det bästa är att den aldrig blir klar 🙂

  Kramar
  Anneli

  1. Det är en riktigt vacker blomma som ser lite ut som slöjsilja eller blomstermorot – googla och se. Den är fin i buketter ihop med dahlia och rosenskära.

 5. låter som himla bra planer kristin, såg helt fantastiskt ut redan ifjol.

  men du, jag har ju kämpat med blåklint i två år nu och den ser alltid ut som ett ris och vill gärna bara lägga sig ner. liksom hemskt ful, fast blommandes. har du några tips för att få dem mer robusta eller åtminstone stående?

  och eternell, har du odlat tidigare? så sugen på dom. magiskt fina.

  1. Hade samma problen dessvärre – såg rätt risigt ut på sina ställen. Ända tipset är väl at samplantera så de andra växterna agerar stöd åt klinten 🙂
   Eternell är jag inne på tredje året med – så vackra att torka eller ha i bukett

 6. Vilken drömträdgård! Jag längtar så mycket till trädgårdssäsongen är igång i på riktigt då det är första sommaren i nya huset för oss.

  Jag undrar om du kan visa hur ni gjorde trädgårdsportalen? Vi planerar att bygga något liknande över vår grind och låta vildvin klättra där.

 7. Så himla härlig trädgård du har!

  Ska du fortsätta med intervjuerna i växthuset? Jag tyckte de var då himla mysiga. Verkligen superfina.

  1. Åh, tack!!! Nej jag tror inte det – det var så mycket jobb och inte så stort intresse så det får nog vara.

 8. Vilket jättefint inlägg!, Jag önskar ännu mer bilder och beskrivningar om hur du planerar trädgården och du bygger lådor osv. Du har den finaste trädgården och det är så inspirerande 🙂

Kommentarer stängda