Hej där,
Nu är sommaren verkligen här och man vill ju begrava sig själv i bokläsning. Både i öronen på promenader och i trädgård men också liggandes raklång på en filt under äppelträdet eller på en slät klippa längs havet. Blädder, blädder, blädder… hur många kan man plöja igenom, finner man ens ro till läsning efter en intensiv vår och hur ska man kunna välja? Det är ett enormt utbud.

Jag pendlar mellan att vilja läsa böcker som gör mig smartare och att den oerhörda törsten efter att sjunka ner i någon sliskig romantisk chicklit. Men “tantsnusk”-böckerna vågar jag inte föreslå här i bokcirkeln.. hahaha, man vill ju att ni ska känna er utmanade av något storartat. Som vår senaste bok – Små Stora Saker.

Helt fenomenal – en av de mest tänkvärda böcker jag läst i år tror jag.

Vi får följa Ruth, Kennedy och Turk och se hur deras liv flätas samman under den komplicerade processen som äger rum efter Turk anklagar Ruth för mord på hans nyfödda baby.

Ruth jobbar som neonotalsköterska och hon är ensam på sitt skift när det tillstöter komplikationer och den nyfödda babyn slutar andas. På journalen till barnet sitter det en post it lapp – “ingen afro amerikan får behandla patienten” och det blir en omöjlig situation för Ruth.

Kennedy är försvarsadvokat och vill inte alls blanda in rasfrågan i fallet även fast det är just därför de alla hamnat i rättsalen. Det är en spännande bok som beskriver hur komplicerad rasfrågan är och jag ska vara helt ärlig – den har verkligen öppnat ögonen och gett mig en helt ny insikt i hur otroligt orättvis vår värld är beroende på vilket skinn du är född i. Det är klart att jag är fullt medveten om att vi lever i en oerhört rasistisk värld men jag hade inte riktigt förstått i vilka situationer de uppstod. Överallt och hela tiden.

& Att det finns så mycket hat i öppen rasism.  Att läsa om hur Turk växt upp full av hat gör mig mörkrädd och jag känner stora sympatier för Ruth och hennes son som verkligen gör allt för att passa in i den “vita världen”. Jag får också sympati för Turk som verkar leva helt verklighetsfrånvänd och hjärntvättad i sin rasistiska bubbla.
Helt sjukt. Jag önskar alla läser den här boken och ser över hur de själva agerar i olika situationer – det är som när jag började läsa mer om feminism och jämställdhetsfrågan, plötsligt ser man orättvisor överallt och vill vara med och förändra.

Jag tycker att författaren gör ett bra jobb i hur hon beskriver de olika karaktärerna – ingen är genom ond, aldrig. Det finns olika perspektiv, arv & miljö att ta hänsyn till och vi alla förutfattade meningar om varandra.
Jag tänker att vi är många som tror att vi inte särbehandlar människor på grund av deras hudfärg men det kanske är exakt det vi gör.
Boken beskriver både öppen rasism men också smygrasism, den rasism som finns runt om oss utan att vi tänker på det.

Viktig, lättläst, bra och en varm rekommendation. Vad tycker ni andra?

Jag vill läsa mer av Jodi Picoult – ska även hugga tag i “Allt för min syster” som jag också hört talas om.

Nu läser jag Svarta Näckrosor och jag vet att ni är många som börjat och även läst ut den. Kan ni vänta in mig 1-2 veckor?

Vad ska vi ta nästa gång? Jag verkar mest ha tagit med mig böcker som handlar om mord hit ner till Frankrike – den enda jag fann i bokhyllan som handlade mer om relationer var “Resten av allt” med Emma Hamberg. Ska vi ge den en chans?
Vad säger ni? Har ni några tips? Önskemål?

 

Kommentarer till “Bokcirkeln – Små stora saker, recension

 1. Hej! Har inte hunnit skriva än om boken, men jag håller med er alla att boken var otroligt bra och gripande. Blev så upprörd när jag läste den. Så mycket hat som finns i denna värld. Tycker också det var en ögonöppnare på många vis. Det smygrasistiska som man ofta inte tänker på. Och att vita är så priviligierade.
  Hoppas på att denna bok blir film. Tror den skulle passa bra som det.

  Vilket bok blir nästa? Det verkar inte bli Emma Hambergs bok eller? Under tiden ger jag mig i kast med Stöld som jag inte hunnit läsa än.

 2. En mycket bra bok som berör!
  Har suttit klistrad med boken och har involverat både stora och små här hemma som nu, när jag läst färdigt boken, undrar hur det gick.
  5 av 5 i betyg av mig.
  Vill läsa mer av författaren.

  Nästa bok efter Svarta näckrosor kanske kan vara “Att föda ett barn” som jag är nyfiken på 🙂
  Ha det fint i La France!

 3. Verkligen en bok som berör och en författare som skildrar de tre huvudkaraktärerna väldigt bra utan att lägga några värderingar på någon av dem. Som du säger Kristin, så är vi nog många som tror att vi inte särbehandlar andra pga deras hudfärg men att vi kanske omedvetet gör det. Men otroligt bra bok.

  Vad synd att Emma Hambergs bok inte verkar vara bra. Jag som laddat ner den. Lyssnar nog på den ändå. Gillar att höra Emma läsa. Men kanske annorlunda med den här.

  Har påbörjat lyssning av svarta näckrosor. 🙂

  Trevlig midsommar!

 4. Läste en artikel i en amerikansk tidning om ett gift par där den ena var “asian-american” och den andra “african-american”. Bägge genomgick en koloskopi, vid olika tidpunkter. Först ut var “asian-american” och allt hade gått jättebra. Personen mådde lite dåligt efteråt och blev då omhändertagen och fick ett visst antal mg i värktabletter. När den andra personen “african-american” gjorde sin koloskopi så fick den personen väldigt ont under tiden. Personen fick då rådet att andas lugnt och slappna av. När de jämförde sina upplevelser så visar det sig att personen med “african-american” ursprung fick HÄLFTEN så mycket smärtstillande som den första! Bara för att personen var svart! HELT SJUKT!!!

  Och boken är så bra och väcker så mycket tankar och eftertänksamhet. Herregud så priviligerade vi vita är…

 5. Hej!

  Hoppar in i bokcirkeln, eftersom jag precis har läst ut “Små stora saker”. En på så många sätt fantastisk bok. Imponerad av hur objektivt författarinnan beskriver Ruth, Kennedy och Turk. Hon dömer inte någon. Vill nu också läsa mer av Jodi Picoult.

  Tack för bra lästips och alla inspirerande foton!

 6. Åh Allt för min syster (My sisters keeper) är ju sååååå bra! Även där etiska dilemman. Älskar Jodi Picoult.

 7. Hej Kristin!
  Jag var verkligen på hugget när jag började läsa Emma Hambergs ”Resten av allt”. Det hade gjorts mycket reklam i tv där hon hade berättat om sin bok. Och jag tyckte ämnet var intressant. Men jag blev så grymt besviken på boken! Försökte ha tålamod och tänka att snart, snart blir den intressant. Men jag tyckte det mesta var sms-meddelanden mellan henne (Emma) och hennes nya älskare. Jag iddes inte ens läsa ut boken. Tyvärr kan det bli så ibland när man har förväntningar på en bok!
  Ha en fortsatt härlig Frankrike-semester
  Hälsningar
  Anette Peterson

  1. Ok, då skippar vi nog den va? Kom med förslag på ny så ska jag leta vidare på min kant också 👋🏼 Kram

   1. Föreslår Emma Hambergs Je m’appelle Agneta istället.
    Frankrike, livsglädjande, rolig och somrig. En mycket bra sommarbok. Lagom med svärta. För det finns där också.

Kommentarer stängda