Nu har jag jobbat som egenföretagare och influencer i rätt många år och det har varit en spännande och utmanande resa. Erfarenheterna är många och det jag lärt mig mest av är helt klart när det inte blivit så bra – dyrköpta erfarenheter är guld för utvecklingen.

Min blogg startade jag 2008 och därefter har jag byggt upp detta forum och varumärke organiskt i takt med att branschen utvecklat sig. Jag började frilansa vid sidan av min fasta anställning på marknadsavdelningen på Varbergs Stadshotell och gick ner i tid för att kunna blogga, fota och ta uppdrag som content creator.

Egentligen exakt samma jobb som jag hade på hotellet bara att mina egna kanaler var uppbyggda kring mig själv som person och mitt liv.

Branschen är relativt ny och människor har tudelade åsikter om att profitera på sin egna vardag – att jobba som influencer är ett relativt nytt begrepp och det har tagit lite tid för många att förstå sig på och respektera yrket. Speciellt den äldre generationen men också de som är i samma ålder – det är inte många i min ålder som funderar på att sadla om och utbilda sig till influencer till exempel. De ser ingen hållbar framtid i det. Den yngre generationen ser en helt annan framtid med yrket och nu finns det även denna inriktning att välja när de utbildar sig.

Fördelar med detta arbete är att du blir otroligt mångfacetterad – du blir duktig på kommunikation och digitala relationer, du behärskar både rörlig och fast media och du blir också van vid att skapa kreativt material i sin helhet. Du står för idén, produktion, publicering och sedan uppföljning. Utmanande och roligt!
Dessutom står du som ansvarig publicist i ett utsatt läge – gör du fel så får du verkligen höra det och gör du rätt så låter inte applåderna vänta på sig. Ett fantastiskt arbete som är väldigt fostrande. Du äger din egen tid och bygger upp ett varumärke som passar dig och din livsstil.
Du är din egna lilla mediebyrå och den dag du är sugen på att testa något annat så har du stor erfarenhet, bra kontakter och väletablerat personligt varumärke att packa med i ditt cv.

Nackdelar med arbetet är att det är väldigt svårt att reglera sin arbetstid – så är det såklart med alla egenföretagare, men när ens vardag och fritidsaktiviteter också blir jobbet så flyter allt ihop och det är svårt att koppla bort arbetet och vara ledig. Där krävs disciplin och regler.
Det är också väldigt svårt att tjäna pengar på arbetet – det är ett fåtal som kan leva på jobbet som influencer, en del tjänar massor men många kämpar verkligen och ofta behöver man kanske tacka ja till samarbeten som inte främjar ens egna varumärke utan istället urvattnar och gör en mindre trovärdig att följa. Men pengar måste ju in i företaget för att det ska gå runt. Kan vara en svår balansgång.
Det tar enormt mycket tid och tålamod att bygga upp ett varumärke som är relevant för många människor att följa i sitt dagliga flöde.
Och också för att få bra kunder att vilja investera i samarbeten med dig som varumärke.
Så detta är inget yrke du ska välja om du vill tjäna snabba pengar, det är en vanlig missuppfattning om yrket. Det ligger många obetalda arbetstimmar, kreativ lust och nätverkande bakom framgångsrika influencers. Men om du drivs av kreativ kommunikation så är det helt rätt för dig. Det är alltid klokt att ha andra ekonomiska ben att stå på om man jobbar som influencer – att bara vara beroende av samarbeten för att få allt gå runt är inget jag rekommenderar.

Jag har drivit olika projekt vid sidan av mina kanaler och de har alla varit beroende av att jag kommunicerat ut dem på blogg och Instagram. På det sättet har jag också alltid haft relevanta  och spännande ämnen att skriva om. De har burit varandra med andra ord.
Just nu jobbar jag intensivt med KLco – vi är i en spännande tillväxtfas och kommer fortsätta fokusera på direktförsäljning till slutkonsument på webben och behålla vår konceptbutik i Varberg.

Jag tittar mycket på hur andra jobbar och lyssnar med stora öron på hur andra kreatörer och entrepenörer bygger sina företag. Väldigt intressant att se Bianca Ingrosso’s  Caia utvecklas, Petra Tungårdens Adoore och även Isabella Löwengrips resa med hennes skönhetsmärke som hon slutligen sålde. Jag tittar på hur Revolution Race jobbat upp sitt varumärke digitalt och nu börsnoterats. Också på Marlene Birger kommunicerar i bild och text, deras liveshopping är fantastisk –  ja, två totalt olika varumärken, men kan jag plocka russinen ur kakan och se vart de briljerar som bäst, skruva lite på det så det passar min egna målgrupp och göra min grej så är all denna inspiration en guldgruva.
Jag tycker också Clara Lidström är en väldigt inspirerande företagare. Hon vet i vilken korg hon ska lägga äggen och har byggt upp ett sunt förhållningssätt till bloggen, hennes andra arbeten och familjeliv. Hon har hög trovärdighet hos dem som väljer att följa henne och hon vågar också skriva om ämnen som rör upp känslor och skapar debatt.
Rent trendmässigt spanar jag ju såklart alltid in Elsa Billgren och Sofia Wood för att se vad de hittar på. Jag gillar verkligen Sofia och Elsas ärliga podd och samtalen de har med varandra.
Jag har också väldigt mycket givande samtal med min man som är finanschef i ett spännande bolag som jobbar med digital kommunikation i retail – hans kollega Johan Lind, som är vd på Vertiseit, är otroligt kreativ och inspirerande. Att tala med dessa båda män om hur de bygger företag, organisation och affärsmodeller är fantastiskt lärorikt och ett komplement till alla de kvinnliga företagare jag omger mig med.

Min målsättning är att jag ska fortsätta inspirera och dela kunskap i de ämnen jag brinner för i mina kanaler samtidigt som jag bygger upp KLco vid sidan som ett fristående företag.
Ett varumärke som inte är så beroende av mig som person och mitt ansikte men som ändå är jag hela vägen – med mina värderingar, bildspråk, texter och känsla.  Ett företag där jag kan anställa härliga medarbetare och låta barnen sommarjobba – utveckla ett väletablerat och klassiskt livsstilsmärke fullt av smaker, dofter, upplevelser och sköna kläder.

Detta är ett inlägg som ingår i en serie jag skriver om att jobba som egenföretagare. Vid nästa nedslag tänker jag dela praktiska erfarenheter och vad som hjälpt mig i mycket i mitt företagande.
Har ni några frågor så ställ gärna dem i kommentarsfältet.

Array ( [74912] => Array ( [id] => 74912 [title] => Fotografering och lansering [permalink] => https://krickelins.se/fotografering-och-lansering/ [status] => publish [date] => 2021-08-08 20:03:41 ) [74550] => Array ( [id] => 74550 [title] => Hur jag jobbar med mappar för inspiration [permalink] => https://krickelins.se/hur-jag-jobbar-med-mappar-for-inspiration/ [status] => publish [date] => 2021-06-08 11:37:47 ) [75286] => Array ( [id] => 75286 [title] => Hur påverkade pandemin det sociala umgänget? [permalink] => https://krickelins.se/hur-paverkade-pandemin-det-sociala-umganget/ [status] => publish [date] => 2021-09-22 14:58:13 ) [75488] => Array ( [id] => 75488 [title] => En arbetsvecka långt borta från vanliga kontoret [permalink] => https://krickelins.se/en-arbetsvecka-langt-borta-fran-vanliga-kontoret/ [status] => publish [date] => 2021-10-15 22:03:41 ) [75727] => Array ( [id] => 75727 [title] => Vision, struktur och planering - Egenföretagare del 2 [permalink] => https://krickelins.se/vision-struktur-och-planering-egenforetagare-del-2/ [status] => publish [date] => 2021-11-17 11:11:21 ) [76291] => Array ( [id] => 76291 [title] => Hur är det att vara företagare i allt det här? [permalink] => https://krickelins.se/hur-ar-det-att-vara-foretagare-i-allt-det-har/ [status] => publish [date] => 2022-03-10 21:50:26 ) )

Kommentarer till “Att jobba som influencer – Egenföretagare del 1

 1. Så spännande och inspirerande att läsa! Jag har en dröm att våga, att någon gång kunna kombinera mitt vanliga arbete med att låta entreprenören i mig få blomma ut. För mig själv har jag nog lagt ner den drömmen, men jag hoppas att det kan bli verklighet. Inom vilken bransch? Ja inget unikt, trädgård, cafe, kunna inspirera andra. Jag driver en blogg som jag gärna skulle vilja utveckla. Men svårt att få den att nå ut. Man tack! 🧡Du inspirerar och vi får väl se om jag någon dag vågar. ☺️

 2. Intressant läsning! Personligen tycker jag din blogg håller hög standard och en bra avvägning i inläggen. Precis som du skriver tycker jag samma om Clara Lidström, har följt henne lääänge och tycker hon är suverän. Jag tycker däremot begreppet influencer ibland är problematiskt bla för några av de andra du nämnde. Där det blir uppenbart att varumärket och person blandas ihop. Och jag förstår att detta är svårt, det är det som är problemet. Sedan är det, det där med influerandet. Med makt kommer ansvar. Här tycker jag igen att det blir svårt. Vem bestämmer hur mycket ansvar du som influencer har? Tycker ”du” (fiktiv influencer) själv ex att det är ok att lägga ut bilder på cigaretter (som nu med de du nämner) – väldigt kontroversiellt för mig, eller prata om utseende, vikt osv så kommer du att få kritik (ofta…) hur ska detta då hanteras? Jag tycker tex att Sandra Beijer, som också är super⭐️, gjorde en bra sak rörande covid. Även om jag (igen personligen) kan tycka att hennes resande är lite galet så sa hon tydligt: ni kan inte komma till min blogg och få info om pandemin, läs här istället… Jag upplever det som att det finns många som inte fattar detta. Källkritik/vad som är en åsikt osv, ffa kanske unga följare. Så kanske en skulle kunna göra med andra känsliga områden. Lite svammel 😊

  1. Tack för intressanta reflektioner – jag håller med till viss del, med stor räckvidd och makt kommer ansvar. Men man kan inte leva upp till allt och vara perfekt.

   Jag tror de flesta förstår att influencers inte kan leva upp till alla de förväntningar människor har på dem. Det är trist att göra följare besvikna och upprörda såklart men det är trots allt en ensam människa bakom varje konto – med dess brister, bakgrund, förutsättningar, dåliga dagar, bra dagar, omdöme och känslor. Oftast ger ju de influencers man följer fantastisk inspiration, kloka reflektioner och kunskap. Annars skulle man ju inte valt att följa dem från början.
   Men ibland tar de något beslut som man själv inte skulle ta. Jag väljer att vara glad för allt det härliga de delar istället för att påpeka det jag själv inte håller med om.

   Det är ju ofta det som gör det intressant och kul att följa med i någons liv så här – man kommer nära.

   Jag har till exempel inte slutat flyga, jag har byggt en pool och jag köper mer kläder än vad jag behöver. Jag vet att jag blir dömd och ifrågasatt för det här – bakom ryggen, i dm och i kommentarer. Oavsett om det är alkohol, konsumtion, resor, cigaretter eller vad som så finns det alltid människor som tycker man gör fel.
   Visst är det problematiskt och svårt att förhålla sig till att bli ifrågasatt inför flera tusen människor – men det är också omöjligt och väldigt hämmande att leva sitt liv perfekt och att vara ständigt rädd för att folk ska dra ner byxorna på en framför öppen ridå.
   Alla gör så gott de kan efter deras egna förutsättningar.

   1. Tack för ditt svar! Jag håller med dig i det du skriver. Vi är alla människor, jag har dåliga dagar i mitt jobb också. Kanske är jag mest frustrerad på samhället i stort… ffa gällande miljöfrågor, där få influencers har så bra koll men också där det görs reklam för plastikkirurgi och utseendehets. Jag oroar mig för hur mina barn ska växa upp🙈 Hjälp vad gammal jag känner mig. Tack igen för att du delar vettiga tankar 😊

Kommentarer stängda